Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Боян Захариев: Дистанционното обучение откроява неравенствата в достъпа до образование

След епидемията опитът може да се използва за приобщаващо образование

Боян Захариев
Снимка: БГНЕС

Дистанционното обучение измести акцента от оценяването към това какво може да се научи от децата за един ден. Така смята Боян Захариев, експерт в Институт "Отворено общество".

"Опитът от дистанционното обучение след епидемията ще може да се прилага за по-приобщаващо образование, за деца от уязвимите групи, за деца, които са болни, за деца, които по една или друга причина имат затруднения да използват или да участват в присъствени занятия", коментира Захариев в предаването „Хоризонт до обед“. 

Боян Захариев изрази предположение, че Министерството на образованието ще инвестира в подпомагане на децата, които нямат достъп до технологии за дистанционно обучение, ако продължи по-дълго разпространението на заразата с коронавирус. 

"И това в обичайни времена нямаше да бъде забелязано, а сега ще стане много видимо. И това е хубаво, защото епидемията изкарва на повърхността проблеми, неравенства, които преди не сме забелязвали. Аз намирам това също за позитивен ефект", заяви Захариев.

Новият опит, усилието да се общува по друг начин провокира интереса на някои ученици, които преди това не са били заинтересовани да се включат в обучението при стандартните методи на преподаване.

"А сега изведнъж любопитството се събужда и те някак си се интегрират в някаква степен в обучението", изтъкна експертът. 

Най-голямото изкуство не е да се създават нови ресурси, а педагогът, учителят да направи карта, с която да помогне на учениците да намират полезни неща в интернет.

"Ето това трябва да се развие сега и допълнително - иновации, които ги имаше в отделни училища и преди, например т.нар. обърната класна стая, където именно неинтерактивните части са изнесени вкъщи  - децата гледат видео, четат сами, подготвят се“, подчерта Боян Захариев. 

Друга иновация, която може да се въведе, е преструктуриране на самите часове, които са донякъде остаряла форма, но все още я има навсякъде по света, смята той.

"Например т.нар. проектно базирано обучение е една възможност - дават се на децата комплект от задачи, които се изпълняват по-дълго време, в продължение на дни. Те се обсъждат междувременно и ползвайки проекта, идеята, по която те работят,  се научават различни неща."

Боян Захариев очерта и ролята на играта при обучението.

"Ние обичайно подценяваме нейната роля в ученето, но тя е огромна, нищо че не се вижда във формалния учебен процес. Тя е просто гигантска, може дори да е по-голяма от това, което се научава по време на формалното учене."

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антоанета Баева: Кризата даде тласък на електронното обучение

„Ако има въобще положителна страна на тази криза, тя е в областта на образованието. Кризата даде невероятен тласък на развитието на електронното обучение. Тласък, който в една стандартна ситуация едва ли щеше да се случи в такъв мащаб .” Този..

публикувано на 25.03.20 в 11:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Райна Миткова-Тодорова: Плащания спират и се забавят заради страх от бъдещето

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза пред БНР Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.  Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето,..

публикувано на 02.12.20 в 09:04
Атанас Славов

Доц. Атанас Славов: Пороците на законодателния процес бяха пренесени върху конституционния

Очаква се днес Конституционният съд да обяви решението си противоречи ли на основния закон временната парламентарна комисия , която беше създадена, за да обсъди, анализира и направи конкретни предложения за промени в проекта на ГЕРБ за нова Конституция...

публикувано на 01.12.20 в 09:56
Октомври 2020 г.

Как да се стопят опашките пред Дирекция „Миграция“ на МВР

Обединението на свободните адвокати предлага шест варианта за намаляване на опашките пред Дирекция „Миграция” на МВР в центъра на столицата.  Седмица след подаването на становището реакция и отговор от МВР няма, уточни пред БНР адвокат Петромир..

публикувано на 01.12.20 в 09:13
Павел баня

Здравният туризъм като подценявана възможност у нас

Чист въздух, разходки в планината, лечебни минерални извори и места, където специалисти знаят какво да направят, за да ни върнат или поддържат здравето ни. Само на територията на Благоевградска област тези места са поне 73. Описаха ги партньори от..

публикувано на 30.11.20 в 14:58

Локдаун за туристическия бизнес в Банско: Сезон ще има, туристи - не

Туристическият бизнес в Банско е в ситуация на локдаун , макар че наложените ограничителни мерки не засягат хотелите и ски зоната над града. Положението стана още по-тежко след предложението на германския канцлер Ангела Меркел зимните курорти в..

публикувано на 30.11.20 в 14:55
Миряна Сирийски

Миряна Сирийски: Социалните предприятия трябва да получат подкрепа през оперативните програми

Необходими са целеви програми за безвъзмездно финансиране на социалните предприятия , за да могат те да поемат глътка въздух през следващата година. Това каза пред БНР Миряна Сирийски, програмен директор на фондация „Светът на Мария“. Още от..

публикувано на 30.11.20 в 11:38

Какви ще бъдат последиците от втория локдаун за бизнеса и за работниците

Този път затварянето ще удари по-фокусирано определени сектори , затворени със заповедта на здравния министър. Там проблемът ще бъде доста по-дълбок. Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.  Докато..

публикувано на 30.11.20 в 08:51