Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки вярващи взеха молитвено участие в празничното богослужение за Благовещение

| обновено на 25.03.20 в 18:57

Православните християни честват днес големия празник Благовещение Господне. В столицата вярващи се събраха в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“, въпреки че празничното богослужение се предаваше на живо в интернет.

Десетки вярващи почетоха пречистата Дева Мария и взеха молитвено участие в празничното богослужение.

В храма, който сме свикнали да виждаме изпълнен от богомолци, особено на големи християнски празници, днес нямаше струпване на много хора - дали защото са послушали препоръките и са останали по домовете си, или защото е делничен работен ден, не знаем. Но това даде възможност на присъстващите да спазват дистанция помежду си.

Богомолците увериха, че са съобразителни и подхождат отговорно към собствено си здраве, но мислят и за околните.

На днешната служба повече от двайсетина души приеха светото причастие, без да се страхуват, че светите тайни могат да бъдат преносители на зараза или на каквато и да е друга болест.

Въпросът за приема на светото тайнство в дни на пандемия, който предизвика остри обществени реакции, беляза и празничната проповед на отец Антоний Милушев, който подчерта, че това е лекарство за телесно и душевно изцеление.

Докато течеше богослужението, църковните служители почистваха иконите и дръжките на вратите в храма. Поясниха, че в църквата се използват дезинфектанти и се спазва отлична хигиена.

За православните християни предстоят още големи празници в дните от Великия пост. В началото на април честваме Лазаровден и Цветница, а седмица по-късно и Възкресение Христово.

В редица държави църквите затвориха врати в знак на подкрепа с мерките и усилията на правителствата в борбата срещу разпространението на коронавируса. У нас обаче до тази мярка още не се е стигнало, а мненията на миряните са разнопосочни.

Репортажи  по темата можете да чуете в звуковите файлове. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветков: Целенасочени кампании целят да подкопаят доверието в политическия избор на България

Целта на хибридните атаки и пропагандата на Русия срещу държави от НАТО, сред които и България, е да се подкопае доверието в системата за сигурност и в армията ни, каза началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Георги Цветков на конференция в София: "Точно преди провеждането на срещата във Вашингтон се получиха няколко..

публикувано на 19.07.24 в 11:30

Президентът връчва мандата на ПП-ДБ в 11 часа в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11.00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.  Президентът ще обяви утре..

публикувано на 19.07.24 в 11:20
Плаж на о-в Крит

В Гърция отново очакват температури над 40 градуса

Властите в Гърция са в повишена готовност за пореден ден на температури над 40 градуса и на много места - силни ветрове. Увеличават се нещастните случаи на туристи, стояли дълго време на слънце. За едно денонощие 54 пожарни огнища се запалиха в страната по информация на Гражданска защита. Днес отново под висок риск е почти цялата..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Мария Касимова-Моасе

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия

Литературата оживява на откритата театрална сцена в парка на Военната академия "Георги С. Раковски" в София в рамките на фестивала "София Моно". Тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори за възрастни и деца.  Мария Касимова-Моасе е част от фестивала. Днес от 21 часа на сцената на фестивала..

публикувано на 19.07.24 в 11:09
Национален туристически фестивал

Започва първото издание на Националния туристически фестивал

Първото издание на Националния туристически фестивал започва днес в курортния комплекс "Мальовица". "Организиран е от Български туристически съюз. Ще се съберем дружества от цялата страна", обясни пред БНР Васил Николов.  Има много активности – походи, детски лагер, обучение по първа помощ, семинари, посочи той в предаването "Преди..

публикувано на 19.07.24 в 11:06

Нови пожари в Кюстендилско

Тази сутрин е възникнал пожар в землището на с. Червена ябълка , на границата със Северна Македония, в близост до широколистна гора. На място са изпратени 2 екипа на РСПБЗН – Кюстендил и на Горското стопанство - 4 автомобила с 12 човека, които продължават гасенето.  Продължава доугасяването на пожара, възникнал на 16 юли, на около 250..

публикувано на 19.07.24 в 10:58

Ще бъде ли възстановен самолетът на легендарния летец Димитър Списаревски?

Днес се навършват 108 г. от рождението на летеца - изтребител Димитър Списаревски. Историята разказва, че по време на американските бомбардировки над София през 1943 г. той сваля бомбардировач. Това му струва живота, въпреки че е едва на 27 години. Но Димитър Списаревски става вдъхновение за младите авиатори.  Асоциацията за история и бъдеще..

публикувано на 19.07.24 в 10:35