Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доц. Красимир Минкин: Не е прекъснато лечението на болните с епилепсия

Доц. Красимир Минкин
Снимка: Стаматина Никова

В условията на пандемия от новия коронавирус лекарите в столичната болница "Св. Иван Рилски" не спират да помагат на пациенти с тежка форма на епилепсия. Според статистиката от това заболяване страда около 1% от населението на земята. У нас болните са 70 000 души, а повече от половината пациенти с тежки епилептични пристъпи са деца.

И в условията на пандемия лекарите в Центъра по епилептична хирургия към Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София всекидневно се борят за нечий живот.

"За щастие повечето пациенти са лесно лечими, само с антиепилептични медикаменти - около 75%, но около 25%, което прави огромен брой пациенти за всяка страна, не се поддават на лечение с медикаменти. Те се лекуват в центрове като нашия, където търсим включително хирургични възможности за овладяване на пристъпите, които могат да са много често животозастрашаващи“, коментира пред БНР доц. д-р Красимир Минкин, началник на центъра.

В условията на пандемия за лесните случаи лекарите предприемат терапия по телефона, но пациентите с ежедневни епилептични пристъпи се лекуват в болниците

В Центъра по епилептична хирургия към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" се диагностицират и лекуват успешно пациентите с най-тежките форми на епилепсия, включително и тези, при които не е помогнал нито един медикамент.

"Диагностиката е навременна, включително като период от откриването на епилептичните пристъпи, ако са много тежки до времето, когато бъде извършена оперативна интервенция. Нещо, с което нашият център е единствен и водещ в България. Врeмето, което минава от появата на пристъпите до предприемане на лечението е доста по-малко, отколкото средното за Европа, тъй като и тук достъпът до медицинско обслужване е сравнително добър", посочи доц. Минкин.

За последните 10 години в Центъра по епилептична хирургия към Университетската болница "Св. Иван Рилски" в София са оперирани 270 пациенти. При 189 е постигнат пълен успех и те вече нямат епилептични пристъпи.

65 милиона души по света живеят с епилепсия. Около 10 на 1000 страдащи са с непрестанни пристъпи. При 1/3 от тях епилепсията не може да бъде контролирана, защото не се поддава на лечение. Дори и в развитите страни 4 от 10 болни от епилепсия не се лекуват адекватно. А отвъд сухата статистика стоят човешки съдби, страдание и надежда.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Двама трансплантирани българи ще участват на Световното първенство по плуване

Двама българи се подготвят да заминат на другия край на света и да плуват със специална мисия. Георги Пеев и Огнян Ганчев са мъжете, осмелили се да участват на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия, без никаква подкрепа от страна на държавата, и се огромната помощ на близки и приятели. Очакват да се..

публикувано на 01.04.23 в 14:49

Адам Шинар: Израел и в момента не е здрава демокрация

"Съсредоточаването на цялата власт – законодателна, изпълнителна и съдебна – в ръцете само на един човек или дори само на няколко души, независимо дали това става по наследство или с избори, е самата дефиниция на тиранията." Цитатът е от Джеймс Медисън – един от бащите на Съединените щати и на конституцията им, президент в началото на XIX век...

публикувано на 01.04.23 в 11:40
„Военна зона“, „Влизането строго забранено“, „Снимането забранено“. Това са само част от надписите пред огромните военни обекти на румънска земя, които започват буквално от границата с България, предаде специалният пратеник на Агенция БГНЕС. Първото сериозно военноморско присъствие се забелязва на само няколко километра от ГКПП Дуранкулак-Вама веке.

Щефан Майстер: В Черноморския регион ще бъде договорена бъдещата архитектура на сигурност в Европа

Укрепването на гражданското общество е една от целите, които си поставя Европейският съюз в партньорството с източните си съседи - шестте постсъветски републики - Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна. Продължителните регионални конфликти в Молдова и Южен Кавказ обаче изискват по-активен ангажимент на ЕС, ако съюзът иска да привлече..

публикувано на 01.04.23 в 10:24

Скрининг на хронични белодробни заболявания пред университетската болница „Св. Иван Рилски“

Кампания за скрининг на хронични белодробни заболявания започва от понеделник университетската болница „Св. Иван Рилски“ в столицата. На спирката на градския транспорт пред лечебното заведение до сряда сутрин от 8 до 11 часа в специално разпъната шатра, брандирана с логото на болницата , студенти по медицина и лекари ще тестват всеки..

публикувано на 01.04.23 в 08:00

Чуждестранните туристи се завръщат в София

" Хората много често помнят силно емоциите . Няма да запомнят цялата историческа информация, но ще запомнят, че са се забавлявали", казва екскурзоводът Славян Кановски. По думите му, когато някой турист се влюби в София, той препоръчва града и на други свои познати.  Повече по темата чуйте в звуковия файл.

публикувано на 31.03.23 в 11:51

ЦИК ще обяви междинна избирателна активност два пъти в изборния ден

На два пъти в изборния ден в неделя ще се отчита междинна избирателна активност. Това ще става към часовете 11.00 и 16.00, реши Централната избирателна комисия (ЦИК). На страницата на Комисията данните ще бъдат публикувани съответно до 12 и до 17 часа. Окончателната информация за броят на гласувалите ще бъде оповестена след обработката на..

публикувано на 31.03.23 в 09:49

"Хората трябва да размърдат лостовете, за да има нещо положително в парламента." Как изглежда от Одрин вотът в неделя?

На парламентарните избори в неделя сънародниците ни в район Източна Тракия в Турция ще могат да гласуват в 29 секции . Машините за вота и изборните книжа вече са в Генералното ни консулство в Одрин. Предстои транспортирането им до секциите. Вчера пристигнаха и командированите от държавата 29 служители. Как протича организацията за вота и..

публикувано на 31.03.23 в 08:33