Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Телемедицината в кризисно и в мирно време

Красимира Масларова: Държавата може да тества медицинските консултации от разстояние

Дистанционното консултиране намалява натиска върху здравната система и има социална мисия

Красимира Масларова
Снимка: Личен архив

Българска компания предлага безвъзмездно иновативна телемедицинска технология за онлайн комуникация както с лекари, така и между медицински специалисти, по време на ограничителните мерки заради коронавируса.

„Нашата компания написа две писма до всички институции, организиращи в момента ситуацията. Нашето предложение е да се използва безплатно, безвъзмездно, без ангажимент платформата. Да облекчим  работата на личните лекари, които са на първа линия. Нямаме никакъв отговор към момента от нито една институция, държавна. Подозирам, че в момента са заляти и с други предложения и не смеят бързо да се ангажират с дадено решение. Особено когато не са го видели, не са се запознали с него”, каза пред БНР Красимира Масларова от иновативната компания.  

От няколко години фирмата на Масларова разработва онлайн платформа за телемедицина. От известно време системата се използва от болници като „Пирогов", университетската "Света Анна", частни болници в още 30 населени места.

„В някои общини имаме поставени устройства, обезпечаващи телекомуникационна връзка, така че да може възрастният човек например, или човек без технически познания, да отиде в общината, технически само да бъде свързан със съответен лекар и онлайн той да се осъществи на спокойствие, самостоятелно консултацията с лекар", разказа в предаването „Хоризонт до обед” Красимира Масларова. 

Платформата се ползва с доверие от болници и лекарски среди. На хората спестява пътуване, а на лекарите - струпване по време на карантина пред кабинетите.

По данни на „Прайсуотърхаус Купърс“ за миналата година над 60% от хората са имали възможност дистанционно да зададат въпросите си към лекари.

„Дежурните лекари онлайн проследяват, примерно, хора под карантина. А хора със съмнение за инфекциозно заболяване могат да се свържат там, могат да ги видят онлайн, да ги насочват. Хората под карантина изпадат по някой път в паника. Имат много допълнителни въпроси и проследяването онлайн, с визуален контакт и всички допълнителни възможности, дава на сигурност и за двете страни”, подчерта Масларова.  

Телемедицината не е панацея, но в редица случаи се оказва най-добрата възможна алтернатива, а понякога и единственият възможен вариант, изтъква тя и допълва от личен опит как в ситуация на работа от вкъщи дори на лекарите, достоверната комуникация през интернет става и животоспасяваща.

„Аз за семейството си имах проблем. Точно сега,  в периода на карантина, трябваше да се свържа с личния лекар. Три дни жената не успяваше да ми вдигне. Но ако има регламентирано поле, в което се записва час, онлайн консултиране, мисля, че ще бъде удобно за всички страни. В платформата гарантираме, че в всички включени и представящи се като лекари, са пълноправни лекари, регистрирани в Българския лекарски съюз. Личен опит от една позната: попадна на доцентка, която се представя за лекар. В процеса на разговор по Фейсбук се оказа, че това е учител по български език и литература, която просто си е повярвала и се представя за медицинско лице, изписва психотропни лекарства дори. Препоръчва, дава схеми...” 

Затова Красимира Масларова вярва, че сегашната ситуация с коронавируса ще провокира и интереса на българските власти към подобни разработки.  

Разговаряме с лекари от доста време. Всички са единодушни, че това е бъдещето, че трябва да се внедрят дигиталните услуги. Но го отлагаха във времето. Казваха: „Да, да, това е бъдещето. Просто не ни е на дневен ред сега. Все пак хората са свикнали да си пътуват, защо да го променяме.“ Докато сега се видя колко е наложително. Сега, освен хората под карантина, има хронично болни, които продължават да си имат проблеми, въпроси. Има здрави хора, които си имат здравни казуси. Било то за дете. Вместо да ходят до лекаря, при положение, че излизането не се препоръчва, се вижда ползата върху телемедицината, която облекчава натиска върху здравната система, дава сигурност, социално отговорна е. Спестява много разходи на всички страни”, коментира Масларова.

Компанията на Красимира Масларова е носител на награда за социална иновация за 2019 година. Самата Красимира е убедена, че в бъдеще държавата ще признае възможността за медицински консултации от разстояние.

„Така че здравноосигурените хора към Националната здравноосигурителна каса да могат също да се възползват. Да не е експериментално, да не е само частно заплащането, не е само частни локални инициативи. Това е по-генерален въпрос, който вероятно ще отнеме време и вероятно не може да стане сега, за един ден. Но сега за един ден, без да коства нищо, може да се изпробват на практика ползите от това нещо. Още повече, че, доколкото на мен ми е известно, държавата е необходимо да включи електронно здравеопазване.”

Темата в детайли чуйте и в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ваня Моллова и Николай Джунов

Професията говорител – борба с езика, борба за езика

Професията „Говорител“ в радиото – може би мислите, че такава вече няма. И ще бъдете прави. И не съвсем. Защото радиото е приемственост. Защото всеки, който е заставал пред микрофон, милее за езика и преболедува със сърцето всяка грешка . И защото и днес са живи уроците, които по-опитните са предали на по-младите. Срещаме ви с двама..

публикувано на 27.01.21 в 14:04

Експерт: Извънпистовото каране – горещ картоф, прехвърлян между институциите

„Трябва да има ясна регламентация при извънпистовото каране и за категоризация пистите“. Това каза пред БНР доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия.  „За радост част от нещата се свършиха – има Закон за туризма и има някаква регламентация за пистите, за обезопасяване и информационна обезпеченост – но все още не е ясно..

публикувано на 27.01.21 в 12:43

Изследват се над 100 потенциални медикамента за лечение на Covid-19

Има ли надежда за пробив в лечението на Covid-19?   Лекарство от мекотело се оказва 27 пъти по-ефективно от ремдесивир срещу коронавирусната инфекция в рамките на лабораторни експерименти, твърди в своя публикация едно от авторитетните научни списания.  Търговските права за продажбата на плитидепсин са на испанска компания. В страните от ЕС..

публикувано на 27.01.21 в 11:14

Център за детско развитие – „Малки чудеса“ събира мартенички за недоносените бебета

„Целият ентусиазъм дойде от това, че родителите на бебета с тегло под нормата имат нужда да бъдат зарадвани “. Това сподели в предаването „Преди всички“ Моника Златанова от Фондация „Нашите недоносени деца“ за идеята да се изработят мартенички за недоносените бебета в неонатологичните отделения.  Тази година кампанията се прави за втори път -..

публикувано на 27.01.21 в 11:10
Полина Карастоянова

Бордът по туризъм предлага тестване на границата с антигенни тестове

„Получаваме този удар и това решение на министъра на здравеопазването за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите от европейски страни у нас граждани е  абсолютно несъгласувано и неочаквано “. Това заяви пред БНР Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Борда по туризъм, във връзка с това, че Националният борд по туризъм и Националната..

публикувано на 27.01.21 в 10:49

Жаклин Кунович: Заради затварянето регресът при децата е огромен

Към момента образователните школи, центрове и занимални  за деца до 4 клас работят при спазване на установените условия. Работи се в малки групи, децата са намалели, обясни пред БНР  Жаклин Кунович, която е управител на такъв център в София.  „Донякъде изкуствено поддържаме ниски бройки на групите, именно за да няма много деца на едно място,..

публикувано на 27.01.21 в 08:38

Двете училища към затвора във Враца не са прекъсвали учебните си занятия

На фона на епидемичната обстановка в страната и проблемите с дистанционното обучение на учениците, две училища в Северозапада не са прекъсвали своето присъствено обучение. Това са училищата за лишените от свобода към затвора във Враца. Едното училище - „Мито Орозов“, е към самия затвор. Там учат и получават професия пълнолетни затворници,..

публикувано на 26.01.21 в 14:38