Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравният министър Мат Ханкок също е заразен с коронавирус

Борис Джонсън е с положителен тест за Covid-19

Кралица Елизабет II се е видяла за последно с премиера Борис Джонсън на 11-ти март

| обновено на 27.03.20 в 15:18
Борис Джонсън на влизане в резиденцията на британския премиер на "Даунинг стрийт 10" в Лондон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е дал положителна проба за коронавирус, съобщиха информационните агенции.

Той се е изолирал, но ще продължи да ръководи отговора на правителството си на Covid-19.

„През последните 24 часа развих леки симптоми, т.е. температура и упорита кашлица, и тестът ми за коронавирус е положителен. Сега съм се самоизолирал, но ще продължа да ръководя правителството посредством видеоконферентна връзка, докато се борим с този вирус“, заяви Джонсън (55 г.). "Не се съмнявайте, че мога да продължа да работя благодарение на вълшебството на съвременните технологии, да общувам с целия си топ екип, за да ръководя националната борба срещу коронавируса", допълни той.

През миналата седмица правителството на Обединеното кралство обяви, че външният министър Доминик Рааб ще поеме поста от премиера, ако в даден момент той се окаже неработоспособен.

Междувременно здравният министър на Обединеното кралство Мат Ханкок също е тестван позитивно за Covid-19, след като е изпитал първите симптоми на вируса, съобщи самият той в Туитър. "За щастие симптомите ми са леки и работя от дома и се самоизолирам", написа той.

"Всеки, който може да работи от вкъщи, трябва да работи от вкъщи", подчерта Ханкок във видео обръщение и добави, че ще бъде в изолация до следващия четвъртък.

Все още не е ясно колко служители на Даунинг стрийт и висши министри ще трябва да се изолират, като се има предвид, че мнозина са имали контакт с Борис Джонсън през последните дни и седмици.

Финансовият му министър Риши Сунак не се самоизолирал, съобщи източник от Министерството на финансите и допълни, че той няма симптоми и не е тестван за коронавирус.

Според фотограф на Ройтерс в четвъртък вечерта Борис Джонсън и Риши Сунак са излезли от отделни входове на Даунинг Стрийт и не са имали близък контакт.

Все още няма информация и дали 32-годишната партньорка на Джонсън, Кари Саймъндс, която е бременна, е била тествана за Covid-19.

По-рано тази седмица стана ясно, че и британският престолонаследник принц Чарлз се е заразил с Covid-19. Той също се е изолирал в двореца Балморал в Шотландия.
Борис Джонсън и кралица Елизабет II проведоха редовната си среща тази седмица по телефона, тъй като кралицата излезе в изолация след положителния тест на сина ѝ.

Кралица Елизабет II се е видяла за последно с премиера Борис Джонсън на 11 март и тя остава в добро здраве, съобщиха в петък от Бъкингамският дворец. "Кралицата за последен път се видя с премиера на 11 март и следва всички подходящи съвети по отношение на нейното добруване", заяви говорител на двореца.

Според последните данни, жертвите на коронавируса на Острова скочиха за 24 часа с 31% до 759 от 578 ден по-рано.

До петък сутринта в Обединеното кралство са били тествани за коронавирус 113 777 човека. Броят на заразените с Covid-19 се увеличи до 14 579 от 11 658.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков не..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на много места ще достигнат 43 градуса. По крайбрежието морският бриз ще доведе до по-ниски..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за прекратяване на огъня и споразумение за освобождаване на отвлечените на 7 октомври израелци. "Хизбулла"..

публикувано на 13.07.24 в 11:39
Балансът на силите в новия френски парламент е сложен

Юлия Талева: Широката коалиция е необичайна за Франция

След втория тур на извънредните парламентарни избори във Франция обединената левица и центристката коалиция на президента Еманюел Макрон успяха да мобилизират и да организират достатъчно избиратели, за да попречат на "Националния сбор" на Марин льо Пен не само да не спечели мнозинство в парламента. Крайната десница ще разполага със 143 места и е..

публикувано на 13.07.24 в 11:25