Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания събира книги за деца в неравностойно положение

Снимка: Фейсбук

Пловдивската организация "Голям брат, голяма сестра" започна кампания за подпомагане на деца в неравностойно положение, за да преминава по-леко тяхното свободно време. Инициативата "С книжки и игри времето лети" е насочена към деца от 7 до 10 години.

"Стартирахме инициативата съвсем скоро и първоначално сме се насочили  към социално слаби семейства от град Пловдив, също така от селата в община Марица, които са 19 на брой и са много близко до нашия град. Разбира се, ако, дай Боже, тази инициатива се разрасне, имаме възможност да подарим книгите и игрите и на деца извън този регион, но това са първоначално нашите намерения", каза в предаването "Хоризонт до обед" Лена Карналова, основател на "Голям брат, голяма сестра".

Събират се книги, занимателни игри и пособия. 

"За добро или лошо моментът за промотиране и развитие на различни доброволчески инициативи явно е назрял, явно е доста подходящ. Миналата година се радвахме изключително много на големия брой доброволци, които успя да събере Европейската столица на културата в Пловдив. Тази година поводът е друг, по-различен, може би в някаква степен по-неприятен, но въпреки всичко виждаме, че доброволчеството получава все по-голяма сила и все повече хора искат да се включват", изтъкна Карналова. 

Доброволците ще участват в разпределянето на книгите и играчките по възраст и транспортиране до семействата. Ако искате да се включите, можете да изпратите имейл на организацията "Голям брат, голяма сестра".

"Два са начините. Могат да влязат на нашата уеб страница, също така във Фейсбук имаме профил на организацията, могат да ни пишат там, на имейл, също, ако са извън Пловдив е добре да изпратят нещата по пощата, разбира се. Най-лесно е да се свържат по имейл с нас", допълни Лена Карналова.

Интервюто чожете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тези програми вече..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59