Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Румънските вестници съобщават, че Сучава е първият румънски град, поставен под пълна карантина.  Всички входни артерии към североизточния град се контролират от армията и полицията, а други осем села от окръга също са изолирани, допълва „Адевърул“. Мярката бе обявена снощи от министъра на вътрешните работи Марчел Вела. Според данни от снощи в окръг Сучава са регистрирани 593 случая на заразяване с коронавирус, което представлява около 27 процента от общия брой случаи за страната, които достигнаха 2109, включително 65 смъртни случаи.

От здравното министерство на Румъния заявиха, че в Сучава коронавирусът се е разпространил повсеместно на фона на лекарски грешки и лош мениджмънт, а епидемиологичните изследвания не са били направени както трябва заради липсата на персонал.

На трима от всеки четирима американци е наредено да си стоят по домовете, пише „Ню Йорк таймс“ и изрежда новите щати, в които губернатори от двете партии в последно време въведоха тази мярка. Авторитетното издание отбелязва, че отбелязва, че лидерите по света се позовават на изпълнителни правомощия и получават почти диктаторска власт, като срещат съвсем слаба съпротива. 

„Бездомните хора в Европа са ударени тежко от борбата с коронавируса“, гласи заглавие в „Гардиън“. Има риск от гладна смърт, тъй като карантините оставя бездомните хора в големи европейски градове без помощ и уязвими за полицейски глоби за стоене навън, пише британското издание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влакът Пловдив-Русе прегази човек, легнал на релсите

39-годишен мъж е загинал на място, след като снощи е бил блъснат от бързия влак Пловдив – Русе. Инцидентът е станал в тунела между гарите Дебелец и Велико Търново.  Мъжът е бил легнал върху релсите, съобщиха от полицията във Велико Търново.  Двамата машинисти са изпробвани за алкохол и наркотици, пробите са отрицателни.  По случая се води досъдебно..

публикувано на 16.07.24 в 10:18

Повишена сеизмична активност в района на Кипър

Повишена сеизмична активност се наблюдава в района на Кипър, съобщиха от Отдела за геоложки проучвания. Само през последната една седмица са станали 30 земетресения, три от които бяха усетени на острова и предизвикаха тревога сред жителите му. Трите труса са регистрирани в района на градовете Пафос и Лимасол, като ефектът им е почувстван..

публикувано на 16.07.24 в 10:16

БСП иска изслушване на премиера и вътрешния министър за мерките срещу пожарите

Парламентарната група "БСП за България" поиска изслушване на служебния министър-председател Димитър Главчев, служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, и служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов. Документът..

публикувано на 16.07.24 в 09:58

Румъния и Google с меморандум за сътрудничество в облачните технологии и киберсигурността

Румъния подписа меморандум за разбирателство с американския гигант Гугъл (Google) за сътрудничество в облачните технологии, киберсигурността и други дигитални услуги , съобщи новинарският сайт Зиаре. Това предаде БТА. Компанията планира да изгради в страната център за данни, в който може да инвестира до 2 милиарда долара, отбелязва изданието...

публикувано на 16.07.24 в 09:48

Лорд Робъртсън изготвя преглед на състоянието на отбраната във Великобритания

Британските въоръжени сили трябва да имат способността да се изправят срещу "смъртоносния квартет" Китай, Русия, Иран и Северна Корея, предупреди лорд Робъртсън, бивш ръководител на НАТО и бивш лейбъристки министър на отбраната, след като бе натоварен от премиера Киър Стармър да изготви преглед за състоянието на отбрана на Обединеното кралство...

публикувано на 16.07.24 в 09:29
Пожар. Снимката е илюстративна.

Доугасяват пожара край граничните села Преколница и Коприва

Противопожарните екипи, два екипа с леки автомобили с 11 служители, и три екипа с автомобили на ДГС "Осогово" и днес ще са на терена да доугасят пожара, който възникна на 11 юли в смесена гора в района на граничните села Коприва, с. Цървен дол и с. Преколница, казаха от Югозападното държавно стопанство. Все още има тлеещи огнища, които трябва..

публикувано на 16.07.24 в 08:59
Емил Соколов

Емил Соколов: Ключово за оцеляването на Пеевски е да отиде на избори

В момента парламентарната ни система изглежда тотално блокирана , сякаш всичките ни политици са неработещи. Това мнение изрази в интервю за БНР Емил Соколов, политически анализатор, бивш кандидат за депутат от ПП-ДБ. Предложението изглежда по-необичайно . Но ако се вземе папката с мандата и се върне празна или с някакво предложение,..

публикувано на 16.07.24 в 08:53