Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Марковска: Библиотеките са най-древните институции

В условия на криза градската библиотека в Асеновград работи виртуално

Снимка: БГНЕС

Във време на сериозни ограничения заради пандемията, Градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград протяга виртуално ръка към децата и организира конкурс за рисунка. Мотото на ежегодния конкурс е „Вълшебният свят на книгите”. 

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Традицията започва от 1967 г. и съвпада с рождения ден на един от най-обичаните разказвачи на приказки Ханс Кристиан Андерсен. Затова конкурсът е посветен и на 215-годишнина от рождението на Ханс Кристиян Андерсен.

Този път провокиращата въображението надпревара ще се случи във виртуалното пространство, а всички, които могат да разгледат картинната галерия, ще заявят и своите предпочитания към творбите, за да бъдат избрани най-добрите. 

"Имаме нужда да си спомним за посланията на Андерсен, тъй като днес звучат с особена сила. Добрият вълшебник размахва усмихнат магическата си пръчица и разплита най-прекрасните сънища. Оживяват предмети, цветя. Хората се раждат, желаят, влюбват се, страдат и, разбира се, умират щастливи - с постигнати си мечти, или обратното - намират смисъл да живеят само с такива прости неща, за които днес говорим, като любов състрадание, красота и дълг", каза Милена Марковска, директор на Градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград.

Право на участие в конкурса имат всички деца до 15-годишна възраст, като рисунките ще бъдат разпределени в три възрастови групи - детска градина и подготвителна група, 1-4 клас, 5-8 клас.

"Всяко дете е свободно да избере каква техника да използва, като този път рисунките вместо да бъдат предоставени в отдел "Изкуство" на библиотеката, както е по традиция, предложихме на децата да бъдат сканирани или заснети с фотоапарат, след което да изпратят на имейла на градската библиотека до 20 април", допълни Марковска. 

При изпращането на рисунките е необходимо децата да посочат имената си, възрастта и училището, в което учат.

"Библиотеките са най-древните институции и професията на библиотекаря е най-старата професия. Те са преминали през цялата човешка история и във времена на кризи, винаги те са били едни от най-важните неща. Дори във Втората световна война библиотеките са работили", изтъкна Милена Марковска.

Предстои да бъде открит и канал на библиотеката в Youtube. Асеновградската библиотека работи и по програми за доброволчество за подкрепа на самотни възрастни хора. Библиотеката предоставя и безплатни консултации с психолог.

"Целта е хората да не се чувстват изолирани, самотни и без подкрепа", подчерта директорът на библиотеката в Асеновград.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Врачанската регионална библиотека работи само онлайн

Най-голямата библиотека във Врачанска област е с нов режим на работа. Временно е преустановено заемането на книги от читателите, а срокът за връщане на вече взетите книги се удължава автоматично до подновяването на дейността на библиотеката...

публикувано на 02.04.20 в 10:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата..

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко ,..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател...

публикувано на 18.04.24 в 11:15