Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Андрей Чорбанов: Коронавирусите не мутират бързо и са лесна мишена за бъдеща терапия

Използването на ваксината срещу туберкулоза не е еднозначно

Доц. Андрей Чорбанов
Снимка: Ани Петрова

Коронавирусите не мутират бързо, което ги прави лесна мишена за бъдеща терапия. При грипните вируси нивото на мутация е много по-високо. Това обясни в предаването "Хоризонт до обед" доц. Андрей Чорбанов, ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Мутациите при вирусите могат да бъдат два типа. Единият - да направят вируса по-малко чувствителен към клетките и тогава такъв тип инфекция "умира". Обратният вариант е вирусът в даден момент да стане по-вирулентен, да се увеличи неговата адаптивност към организма и тогава, за даден период, той става по-опасен.

"Мутацията е нормален процес, който протича при различни нива, зависи от много фактори и при вирусите са открити доста големи различия по отношение на мутацията“, подчерта доц. Андрей Чорбанов.

Има вируси, които мутират малко и срещу тях има ваксини. Хората не боледуват от животински коронавируси, но при определени условия би могло животинският вирус да се промъкне в човешкия организъм, поясни ученият.

Туберкулозната ваксина а изключително мощен имуностимулатор, но няма данни какви могат да бъдат негативните последствия, каза още Андрей Чорбанов. 

"Аз смятам, че ще бъде доста рисковано да се каже, че една реимунизация би ни помогнала задължително, без да имаме данни какво би ни довело като негатив. Отново ще кажа: ваксината е изключително силна, много полезна в смисъла, в който се е използвала, но реимунизацията с нея може да носи някаква опасност. Реимунизация с тази ваксина се прави на хора, които при първата ваксинация не са достигнали необходимия защитен тест, който се проверява със съответните тестове", подчерта експертът. 

Колективният имунитет представлява изградени структури на имунната система срещу конкретен вирус. Когато голяма група хора биват в контакт с определен вирус може да се говори за колективен имунитет.

"При копирането на даден протеин, който кодира каквото и да е, се допускат грешки. Допуска грешки самата технология на копиране в клетката. В човешките клетки има много "системи", които се грижат тези грешки да бъдат поправени и това е причината огромният брой наши клетки да са същите и ние да не се изменяме толкова бързо. Когато нещо не е както трябва, тази клетка мутира и става ракова", посочи още доц. Чорбанов. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54