Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгения Костадинова, МОН: Не се мисли за еднакво удължаване на учебната година или наваксване

Снимка: БГНЕС

"Не се мисли за еднакво удължаване на учебната година или наваксване". Това каза пред БНР Евгения Костадинова, директор на дирекция "Предучилищно и училищно образование" в МОН и обясни, че наваксването ще бъде в зависимост от отделните възрастови групи и в зависимост от това по кои предмети е осъществено по-ефективно обучението от разстояние. Тогава на училищно равнище ще се решава как да се компенсира пропуснатото.

"Условията, при които се осъществява дистанционното обучение, са доста различни. Зависи от много фактори, така че не можем да въведем единен процес на обучение. Затова не можем да отговорим кое училище как ще успее да напредва по материала и да постигне очакваните резултати", обясни още Костадинова.

Относно предложението за провеждане на матурите на 30-и май и 1-ви юни тя допълни, че вероятно на 29-и и 30-и май ще се проведе националното външно оценяване (НВО) в края на 4-ти клас.  

"Остават ни два други доста ключови изпита - НВО за 7-и и за 10-и клас. Сценарият, който разглеждаме, е отново за едни и същи дни. Засега се обсъждат датите 13-и и 15-и юни", уточни Костадинова.

По думите ѝ в изпитните материали ще се включи само това, което е изучавано реално в присъствената форма в класните стаи. Това не означава, че от МОН не очакват да се покрие учебната програма, т.е. учениците трябва да усвоят основните очаквани резултати, които са в учебната програма:

"Нека думите не се разбират, че няма смисъл да се учи всичко останало, защото то не е необходимо", обясни Костадинова.  

Интервюто на Диана Янкулова с Евгения Костадинова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: БГНЕС

Директори на училища с първи коментари след новината, че ако парламентът удължи извънредното положение до 13-и май, матурите след 12 клас и националното външно оценяване след 7-и клас ще бъдат отложени с няколко дни. Ще успеят ли при това положение учителите да оформят навреме успеха на учениците, за да не бъде поставен под въпрос приемът им в университети и в гимназии? 

Отговор на въпросите, свързани с продължаващото очевидно и след 13-и април дистанционно обучение, потърси репортерът Андрей Борисов - чуйте репортажа от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красимир Вълчев: Няма проблем да приключим учебната година при сценарий - връщане в клас на 14 май

Няма да има проблем да приключим учебната година при сценарий - връщане в клас след края на извънредното положение, ако то се удължи до 13 май. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на образованието Красимир Вълчев...

публикувано на 02.04.20 в 09:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията...

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността..

публикувано на 23.07.24 в 19:30