Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и финанси в условията на извънредно положение

Снимка: БГНЕС
522 са регистрираните случаи на заразени с коронавирус у нас. 18 са починалите. 37 са излекуваните. Такава е статистиката, оповестена от Националния оперативен щаб за борба със заболяването в последния ден от седмицата. С какво ще я запомним?

Covid-19 не подмина и депутатите - трима от тях тази седмица дадоха положителни резултати. На всички народни представители бяха взети проби, а парламентът заседава в извънреден режим.

Правителството поиска да бъде удължено извънредното положение у нас до 13 май.

Извънредното положение се удължава, решиха депутатите в петък. От БСП предложиха решението да бъде разгледано следващата седмица. Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ обяви от парламентарната трибуна, че ДПС ще подкрепи правителството.

Президентът Румен Радев поиска от кабинета да представи убедителна информация за ефекта от извънредното положение досега. Той призова за възможно най-бързо и безопасно връщане към нормалния начин на живот. "Когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация за работниците и бизнеса", смята Радев.

Заради кризата със зараза от коронавируса правителството поиска актуализация на бюджета.

Да може да изтегли до десет милиарда лева нов дълг през тази година, реши парламентът, който гласува на първо четене актуализацията на финансовата рамка.

Към момента лимитът на новия дълг за годината е два милиарда и 200 милиона лева.  Един милиард лева ще бъдат необходими за фонд "Безработица", а други 700 милиона лева ще бъдат насочени към Българската банка за развитие.

Предложеният вариант на актуализация на бюджета няма да реши проблемите в икономиката, породени от кризата с коронавируса, според лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи, че предлаганата актуализация е признание за провал и "празен чек" за политическото оцеляване на Борисов и управляващите.

Депутатът от ГЕРБ Александър Иванов опонира на Нинова. Той изтъкна, че от потенциалните десет милиарда лева дълг, ще бъде финансиран дефицитът, мерките за подпомагане на бизнеса и увеличаването на капитала на банката за развитие.

Според президента Румен Радев изтеглянето на нов държавен заем заради ситуацията с коронавируса трябва да бъде следено внимателно. Второто четене на актуализацията на бюджета ще бъде днес в ресорната комисия, а в понеделник в пленарната зала на Народното събрание.

Няма да има увеличаване на данъците заради кризата с Covid-19 и нанесените от нея икономически щети, които налагат актуализация на бюджета, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

Агенцията по заетостта вече приема заявления от бизнеса за държавна помощ под формата на 60 процента от осигурителния доход на всеки работник, който запази работното си място през следващите 3 месеца.

В началото на седмицата правителството одобри схемата за подпомагане на бизнеса. При желание на работодателите -  държавата поема 60 на сто от възнагражденията в ресторанти, хотели, в туризма, транспорта, културата и спорта.

За компенсации ще могат да кандидатстват и предприятия от други отрасли, чиито приходи са спаднали през март в резултат на извънредните мерки - с 20 на сто в сравнение със същия месец миналата година.

Допълнителни условия за кандидатстващите фирми са да нямат задължения към бюджета и да не са в процедура по несъстоятелност.

България засега няма да се възползва от обявените от Европейската комисията кредити за покриване на част от заплатите на засегнати работници от кризата.

Според работодателите едва под един процент от предприятията ще имат възможност да запазят работните места. Над 60 000 души принудително са спрели работа. Над 350 000 предприятия са засегнатите от кризата. 5 000 души всеки ден остават без работа. Затова, според представители на работодателски организации, предложената мярка ще работи в обратна от желаната посока.

Държавните институции ще могат да получават актуални данни за разпространението на коронавируса чрез нова Национална информационна система. Тя включва и мобилно приложение, през което всеки ще може доброволно да информира за своето здравно състояние, чрез SMS до личният му лекар

В така наречената "не-доброволна" част на платформата ще бъдат обединявани данните на всеки, приет в болница с инфекциозно заболяване, без да е необходимо неговото съгласие. Достъп до този регистър ще имат само държавните институции. Властите уверяват, че няма да има злоупотреба.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че чрез приложението ще бъде облекчена работата на граничните полицаи.

Всички медицински и немедицински кадри на първа линия, включително и служители в Районните здравни инспекции получиха обещаните от правителството по 1 000 лева. Междувременно стана ясно, че основната част от медиците в Центъра за спешна помощ в Пазарджик няма да получат обещаните пари. 

Право на това имат само екипите, които пряко са контактували с пациент с доказан коронавирус. Спешните екипи не могат да докажат дали са имали такава пряка среща, още повече, че и самите лекари не са били тествани до момента.

Парламентът одобри на първо четене промените в Закона за енергетиката. Те регламентират механизма за възстановяване на суми по договори между "Булгаргаз" и неговите клиенти. Промените са свързани с договореното с "Газпром" намаление от 40 процента на цената на газа за България.

Премиерът Борисов съобщи, че групата на ГЕРБ ще предложи да бъдат замразени депутатските заплати на ниво от 2019 година. Повод за това бе новината, че народните избраници ще получават по високи възнаграждения от 1 април заради приетия от тях Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Обзора на събитията от изминаващата седмица чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нургюл Салимова с треньора си Живко Жеков.

Живко Жеков: Турнирът на претендентките е само началото на кариерата на Нургюл Салимова

Шахматистката Нургюл Салимова заминава на 1 април за участие в Турнира на претендентките в Торонто, Канада. Тя е най-младата сред осемте, които ще определят след 14 кръга двубои при разменен цвят на фигурите съперничката на световната шампионка Дзю Въндзюн от Китай в мач за титлата през 2025 година. Срещите започват на 4 април, а последният кръг е на..

обновено на 28.03.24 в 12:08
Фолкер Тюрк

Фолкер Тюрк: Гладът в Газа може да е военно престъпление

Най-високопоставеният служител на ООН по правата на човека - Фолкер Тюрк, каза в интервю за Би Би Си, че Израел носи значителна вина за хуманитарната криза в Газа и че може да се каже, че Израел използва глада като оръжие за война в Газа. В интервюто от Женева Фолкер Тюрк заяви, че ако тези твърдения бъдат доказани, това ще се равнява на..

публикувано на 28.03.24 в 12:06

Кирил Петков отхвърли идеята на Борисов за общи министри в служебен кабинет

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отхвърли идеята на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разговори за общи министри в служебен кабинет. "Това, което аз чух днес, е отделни откъси от разкази по време на преговори. Истината е, че г-н Борисов никога не седна цялостно с преговорния екип, той правеше някакви отделни разговори..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

На второ четене: МВР ще охранява центровете за бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и центровете за настаняване. Това реши парламентът, след като прие на второ четене промени в Закона за МВР. Повод за измененията станаха зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци, а целта е запазване на обществения ред. Преди това с пълно..

публикувано на 28.03.24 в 12:00

Борисов към Радев: Не назначавайте за служебен премиер Росен Желязков или Димитър Главчев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли президента Румен Радев да не избира за служебен премиер председателят на парламента Росен Желязков или Димитър Главчев.  "Аз г-н Главчев не съм го виждал може би от 7-8-10 години, а към г-н Желязков ще впрегна цялата агитационна мощ на групата, на партията, на Изпълнителната комисия, да не ни го причинява",..

публикувано на 28.03.24 в 11:49

Украйна е свалила почти всички дронове, с които Русия е атакувала през нощта

Украинските сили са свалили 26 от 28 дрона, с които Русия е атакувала през изминалата нощ Източна, Южна и Югоизточна Украйна. Няма данни за нови жертви, но има ранени и поразени жилищни сгради и обекти от енергийната инфраструктура. Губернаторът на Запорожка област написа в социалната мрежа "Телеграм", че две жени са пострадали при..

публикувано на 28.03.24 в 11:42

С 13% поскъпват парното и топлата вода в Пловдив от юли

От 1 юли парното и топлата вода в Пловдив трябва да поскъпнат с 13% според моментните разчети на EVN, които притежават Топлофикацията в града. В следващите три месеца прогнозата може да се промени, но ако ситуацията се запази, през предстоящия отоплителен сезон парното на пловдивчани ще струва близо 157 лева за мегаватчас. От EVN, които..

публикувано на 28.03.24 в 11:41