Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Стойчо Кацаров: И двата вида тестове за коронавирус трябва да станат масови

Страните с по-масово тестване прилагат по-адекватни ограничителни мерки

Снимка: БТА
Трябва да се преоцени забраната за извършване на профилактични прегледи, включително диагностични. Това заяви в предаването „Преди всички” д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването.  

Дейността на лечебните заведения извън Covid-19 е свита до минимум, посочи той и предупреди, че диагностиката на хора с онкологични заболявания е застрашена, което за някои от тях може да се окаже фатално.

У нас се откриват средномесечно около 3 000 нови случая на онкологични заболявания. В момента диагностичните методи са блокирани и на практика остават много недиагностицирани случаи. Така за част от хората ненавременното откриване на заболяването може да означава по-тежко или неблагоприятно протичане на заболяването, обясни Кацаров.

Подходът около Covid поставя всички лечебни заведения в много тежко положение, обемът дейности е свит до 25-30% от обичайния, каза Стойчо Кацаров.

В разгара на кризата, когато очакваме да има най-много пациенти, сме в ситуация, в която лечебните заведения са оставени без финансиране, а на много места медицински персонал се пуска в платен и неплатен отпуск, изтъкна той.

Според Кацаров системата има достатъчно капацитет да посрещне Covid-19, но има нужда да бъдат подкрепени лечебните заведения финансово, тоест да им се плати в тази извънредна ситуация по различен начин от обичайния.

По данни на Министерството на здравеопазването до момента у нас са проведени малко над 15 000 теста.

Трябва спешно да се преразгледа решението за тестовете и двата вида тестове да станат масови, отбеляза д-р Стойчо Кацаров.

Бързи или бавни, в тази дискусия неправилно се противопоставиха едните на другите. Това са два различни теста, които дават различна информация. Те се допълват един друг. Спорът е безсмислен – дали да се прилагат или не. Разбира се, че трябва да се прилагат. Показателно е, че Военна болница е закупила и приложила 1250 такива теста, въпреки, че шефът на Щаба и шеф на самата болница казва, че не били годни. Правилно е да се правят и едните, и другите тестове. Това, което е още по-важно, е да се правят повече тестове, включително на контактни лица.” 

Тези, които нямат симптоми, в момента не се тестват, а опитът на други страни показва, че там, където се тестват масово и то хора без симптоми, се постигат по-добри резултати, подчерта Стойчо Кацаров. Това според него позволява на други страни да преживеят кризата много по-лесно. „И това им позволява и да очертаят картината, позволява им и да не прилагат драстични мерки на ограничаване.”

Относно е удължаването на извънредното положение, аргументирано с липсата на достатъчно яснота за прогнозиране, Кацаров заяви:

„Ако преди месец нямахме информация и не можеше да се направи оценка и да се даде прогноза, то месец по-късно след първия регистриран случай, при такова обяснение би трябвало да попитаме – а какво правихте вие един месец, че все още не сте събрали информация и не можете да прогнозирате кризата? Такъв подход – ние нямаме информация, затова стойте си вкъщи, да видим какво ще стане в следващия месец – такава стратегия не е добра."

В момента повече хора се оплакват от неяснота около режима на явяване на ТЕЛК комисии, отколкото за неполучена медицинска помощ в условията на Covid-19, каза още на базата на получената в пациентската организация информация. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3 D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолоз и и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53

Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели

Връщат ли се щъркелите обратно в България, след като преди повече от месец напуснаха гнездата си и се отправиха към топлите страни? Този въпрос е сред най-коментираните в социалните мрежи, след като сайтът за прогнози Meteo Bulgaria сподели клип на Семчо Миронов , известен земеделец от Монтанско, заснел щъркели, които били отлетели, а сега..

публикувано на 03.10.24 в 06:58

20 години в очакване на закон за доброволчеството

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" едва 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности - близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. Мария Тончина:..

публикувано на 02.10.24 в 07:14

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата можете да немарите и във "Фейсбук" . Регистрацията започва в 19 часа, а самото бягане - от 20 часа...

публикувано на 01.10.24 в 05:08

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00