Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онколозите в Пловдив: Нито един пациент няма да остане без лечение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди пациенти със злокачествени заболявания продължават лечението си в Комплексния онкологичен център в Пловдив в условията на пандемия от Covid-19.

В здравното заведение, което е водещо за цяла Южна България, се спазват всички изисквания за работа в  подобна кризисна ситуация, но част от  болните,  които не са от Пловдив се притесняват  да пътуват за насрочените им процедури.

Оказваме  психологическа подкрепа и обсъждаме всеки конкретен случай , казва управителят на центъра д-р Парашкев Цветков.

Онкоболните са една от най-рисковите групи при заболяване от коронавирус, а в същото време лечението им не трябва да спира. Непрекъснато следим необходимото количество от  предпазни средства да не намалява , казва д-р Цветков:

„Персоналът се бори и е подготвен. Постоянно актуализираме запасите - имаме предпазни очила, предпазни шлемове, предпазни манти и да благодаря на тези фирми и организации, които изразиха желание и помогнаха, и които ще помогнат тепърва за периодичното доставяне на предпазни средства“.

На този етап са взети и всички мерки нито един пациент да не остане без лечение , категоричен е управителят на онкологичния център:

„За един интервал напред имаме уговорка от фирмите, доставящи лекарства, че при евентуални трудности ние ще бъдем своевременно сигнализирани, за да търсим алтернативни варианти“.

В здравното заведение е създадена и нова организация за прием, обслужване и  лечение, допълва д-р Цветков:

„Всички планови оперативни намеси cа спрени, само където има категорично основание, че има злокачествено заболяване, чието отлагане на лечението ще доведе до някакви усложнения, то тези лечения не са отлагат“.

В същото време призивът към болните е да бъдат по-дисциплинирани и отговорни.

От ръководството на КОЦ са категорични, че хората, които имат съмнения за онкологични заболявания, няма да останат без лекарска помощ. Разбира се, препоръката е да  потърсят личните си лекари, които да ги насочат за консултация с онколог.

Но е факт , допълва д-р Цветков , че вече се забелязва намаляване на  такъв тип прегледи.  Логично е след края на кризата пък  броят им да се увеличи, коментира още той.

Психолозите в онкологичния център в Пловдив  споделят, че в момента  най-сериозни притеснения изпитват пациентите от други градове , на които се налага да пътуват или пък на тези , които трябва да ползват за придвижването си до здравното заведение такси или градския транспорт , защото се страхуват от заразяване.

Онкопсихологът Елена Атанасова посъветва пациентите да спазват правилата, които са познати от всяка обикновена грипна епидемия:

„Да спазят изолацията, да могат да организират ежедневието си, да се занимават с неща в дома, които са им хоби. … Да намалят информационния поток, новинарския, да го ограничат в определен час, в който само да се информират за конкретната ситуация в страната. Как да могат да общуват с техните близки  - има много съвременни форми - по Вайбър, по Скайп, по телефона.

Единственото по-различно е, че се ограничават движението, разходките, които са полезни за тях. Но в същото това време това могат да го правят в дома си, могат да излязат на терасата, ако пък имат къща с двор  - прекрасно е да излязат и на двора.

Психологическа подкрепа получават и медиците, допълва Елена Александрова.

„Затруднена е действително работата. Ние тук отдавна работим и с преодоляване на професионалния стрес, но в същото това време  - както нашите пациенти, така и здравните работници могат да ползват онлайн консултациите.

Те знаят, че когато се почувства по-напрегнати, винаги могат да се обърнат към психолог, тъй като ние познаваме спецификата на работата в онкология и знаем как да помогнем на нашите колеги“.

Спокойно могат и нашите пациенти да ни се обаждат, каза Елена Александрова, като допълни:

„Хората имат нуждата от топла дума, имат нуждата от подкрепа и това ги кара да се чувстват по-силни, по-уверени, по-спокойни. Има как да се преодоляват нещата, има как! Въпросът да спазваме точните предписания и стъпки“.

Репортажа чуйте от звуковия файл. 

КОЦ Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Людмила Илиева към президента: Има ситуации, в които бързането ще доведе до по-тежки последици

" Към днешна дата има уговорена среща с ПГ на ГЕРБ-СДС. Останалите срещи ще бъдат уговаряни или не в динамика. Участниците в тези разговори ще дължим ясен отговор на всички български граждани какво е възможното и какво не е възможно да бъде постигнато като компромис".  Това каза пред БНР Людмила Илиева - депутат от ПП-ДБ и един от тримата членове..

публикувано на 17.07.24 в 08:50
Украински войник говори с близките си след размяна на пленници между двете воюващи страни. Януари 2024 г.

Поредна размяна на военнопленници между Украйна и Русия

Днес ще се състои поредната размяна на военнопленници между Украйна и Русия, съобщава Блумбърг. Тя се осъществява с посредничеството на Обединените арабски емирства. 180 руски и украински военнопленници трябва да се върнат у дома - по 90 от двете страни. Тази размяна увеличава общия брой на освободените тази година с посредничеството на..

публикувано на 17.07.24 в 08:49
Плаж в Кипър

И българите, работещи в Кипър, могат да кандидатстват за субсидирана почивка

В Кипър започва изпълнението на правителствена програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. В продължение на 2,5 месеца, до 27 септември, 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи, чийто престой се финансира от държавата, съобщиха от..

публикувано на 17.07.24 в 08:47

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика". Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване..

публикувано на 17.07.24 в 08:44

Спират машинното косене и почистването на треви и храсти в Брезник

Заради горещините и с цел намаляване риска от възникване на пожари, кметът на  Брезник Васил Узунов разпореди ежедневно след 10.00 ч. да се преустановяват машинното косене и почистването на треви и храсти, както и балирането на сено и слама в близост до горските масиви. Кметската заповед влиза в сила от днес. Тя е валидна до 31 юли..

публикувано на 17.07.24 в 08:30
Ники Хейли

Единен републикански фронт зад кандидатурата на Тръмп

В Милуоки, щата Уисконсин, продължава четиридневната национална конвенция на Републиканската партия, на която се очаква Доналд Тръмп да бъде официално номиниран като кандидат за Белия дом. Той беше приветстван от бивши съперници за президентската номинация на конгреса на Републиканската партия, която демонстрира единство преди изборите през..

публикувано на 17.07.24 в 08:21

Избрани са всички заместник-председатели на Европейския парламент

Евродепутатите избраха снощи и останалите 3-ма заместник-председатели на Европейския парламент. Двама от тях са от групата на Европейските консерватори и реформисти и един от Левицата.  На първи тур: Избраха 11 от общо 14 заместници на председателя на ЕП На практика извън заместник-председателските места останаха представителите от "Патриоти..

публикувано на 17.07.24 в 08:21