Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Д-р Иванета Иванова: Когато правя нещо с любов, страхът няма място там

Снимка: Ани Петрова БНР

Какво вълнение беше за теб след завършването на медицина да започнеш специализацията си по анестезиология и интензивно лечение в Пирогов” през 2019 г. и вече наистина да бъдеш в болницата? 

„По време на обучението /във факултета по медицина към Софийския университет „Св. Климент Охридски/ аз не съм спирала да присъствам в различни болници като доброволец или на работа като медицинска сестра или като болногледач и за мен това беше естествен преход. Разбира се, вече когато всички започнаха да се обръщат към мен с „д-р Иванова”, да ми говорят на „Вие” и да очакват аз да знам повече и да мога повече от тях, беше странно в началото. С това се свиква, но определено тръпката не изчезва. Влизайки всеки ден в различни операции, взимайки изключително важни и тежки решения, това не позволява тръпката да изчезне. Силно се надявам дори и след 30 години трудов стаж все още да ходя с такова желание и с такава тръпка на работа!”

Доколко и как лекарят изпитва страх, по принцип, не само в конкретната ситуация? 

„Не мога да говоря за други колеги, но мога да кажа за себе си. Един мой много близък човек ме беше научил, че от другата страна на любовта е страхът. Когато оставиш страхът да те завладее, значи любовта не е истинска. Така че от моята гледна точка, когато правя нещо с любов, страхът няма място там. Ние трябва да работим с увереност и да знаем какво правим. Не можем да оставим едно негативно чувство като страха да управлява нашите действия, защото от нашите действия зависи много, зависят човешки животи. Ако допуснем страхът да ни завладее и паниката да ни ръководи в някаква ситуация, това би означавало да оставим човешкия живот на втори план, което не трябва да се случва!"

Това, което този близък човек е споделил с теб, е и моята гледна точка – че страхът е отсъствието на любов. Това е християнската гледна точка. А доколко вярата, че има сила над нас, е уместна за един лекар? 

„Отново ще кажа моето лично мнение. Един лекар, който повярва, че над него няма никой, е приключил кариерата си. Моите учители лекари, преподавателите, с които съм се срещнала в Университета или в болниците, в които съм работила, всички са вярващи. Всички, независимо каква е тяхната религия, която изповядват, знаят, че над тях има нещо и че е по-силно от тях.”

Доколко в твоята работа се срещаш с пациенти, които са заразени с Covid-19? 

„В моята работа до момента не съм имала пряк контакт с такъв пациент, освен от едно дежурство в спешното отделение. Всички специализанти в нашата болница дават такива дежурства. Имах един пациент, който беше съмнителен. В крайна сметка резултатът му се оказа, слава Богу, отрицателен и не се наложи аз да излизам в карантина, както и се надявам, че пациентът вече е добре. Пряк контакт досега не съм имала, но предполагам, че в някакъв момент това ще бъде неизбежно, тъй като аз работя в операционна. Дори пациентът да е заразен с коронавирус, това не означава, че той няма някакво друго по-тежко заболяване, което изисква неотложна медицинска помощ и че няма да бъде лекуван заради това, че е заразен. Надявам се по-бързо да се премине към нормалния начин на работа и на живот и да не се стига до такива ситуации!”

Има ли твои състуденти, приятели, които са се включили като доброволци? 

„Познавам хора, които в момента са доброволци. Познавам и хора, които са се записали като доброволци и те бяха инструктирани, че ще се свържат с тях при необходимост. Засега не е имало такава нужда и силно се надявам да няма!”

Аз също! Какво споделят те? Какво ги е накарало да се запишат като доброволци? 

„Това е въпрос на личен избор. Всеки има своите убеждения и своите причини да го направи, но съм сигурна, че на първо място седи това да се помогне на хората. Това е, което нас като лекари ни „дърпа” да работим, което ни привлича към тази професия. Нашето призвание е да помагаме!”

В звуковия файл чуйте целия разговор на Росица Кавалджиева с д-р Иванета Иванова в предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива”.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отец Яцек Вуйчик на Католическия Великден, 2021 година

Отец Вуйчик е поляк, но смята, че е повече българин

Отец Яцек Вуйчик е поляк, в България е от 22 години, служи в католическата църква във Варна, знае български. Утре той ще отпътува за Полша с мотора си, но ще остави стотици приятели, които вече тъгуват за него.  Отец Вуйчик е поляк, но смята, че е повече българин. В интервю БНР той сподели: "Бяхме започнали с моя колега курс още през 2000..

публикувано на 05.10.22 в 15:04
Юлия Станкова

Неповторими икони можете да видите в изложбата "Жените в Библията“ на Юлия Станкова

"Искам да уточня, че в тази изложба няма никакъв феминизъм и това е изложба за жените в Библията. Аз дойдох до тази идея постепенно, когато натрупах познания за библейските текстове и виждах в колко много от събитията, описани в Новия и Стария завет участват жени , а също така те често пъти променят дори хода на събитията, описани в Библията и..

публикувано на 03.10.22 в 18:50
След експедиция

Методи Савов за съдбата на алпинистите в България

Методи Савов е от златното поколение български алпинисти, записали някои от най-големите постижения в тази област. През 1975 г., в свръзка с Иван Вълчев и Спас Малинов, осъществява първото българско изкачване на Айгер (по класическия маршрут). Три години по-късно тримата, заедно с Мария Христова, изкатерват там и японската диретисима. Савов изкачва 4..

публикувано на 26.09.22 в 13:04
Монах Калистрат Зографски

Монах Калистрат Зографски написа книгата "Третият Рим и църквата"

"Започнах да пиша статия, която трябваше да е 7-8 страници, но когато прехвърлих 800 ги разделих на части", каза за БНР монах Калистрат Зографски, който служи в Зографския манастир в Света гора. Той е написал книгата "Третият Рим и църквата".  Стратос Калафатис: Вярата има много цветове и нюанси Книгата е посветена на отношенията на руската..

публикувано на 24.09.22 в 18:17

101 г. от кончината на Иван Вазов

Днес се навършват 101 години от смъртта на Патриарха на българската литература Иван Вазов. По традиция Националният литературен музей организира поклонение в негова памет на гроба на поета - в градинката зад църквата "Света София" в столицата. Директор на къщата-музей "Иван Вазов" Атанас Капралов разказа за "Хоризонт":  "Вазов много..

обновено на 22.09.22 в 16:42

Проф. Христо Пимпирев: България ще влезе в европейската флота на научноизследователските кораби

"Целият си живот съм посветил на една кауза – Антарктида. Полярните региони са моята страст . Това са все още девствени места, има много нови неща, които могат да се изследват. Антарктида е земният път към Космоса . Тя е като парче на Земята от друга планета, от Марс. Измерените най-ниски температури на Антарктида са минус 85 градуса, каквито са..

публикувано на 20.09.22 в 17:59