Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът маха ръководството на Българската банка за развитие

Българска банка за развитие (ББР).
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил изпълнителният директор и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени, след като банката отпусна заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева.

„Един въпрос, който не ми е зададен, но искам да отговоря. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. И понеже и финансовият министър ми каза, че никой с него не се е консултирал, и на министъра на икономиката, който е принципал на ББР, съм му разпоредил изпълнителни директори и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел, но понеже не ми отива да кажа, че не съм, защото ББР действа като всяка останала банка, но за народа това е държавна банка. Затова министърът принципал да свиква борда и да освобождава всичко в нея“, заяви Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Главният икономист на ББР Илия Лингорски коментира вчера пред „Хоризонт“ призива на вицепремиера Томислав Дончев – банката да обясни кредит от 75 млн. лева, отпуснат на фирма, която няма дейност и активи, които да обезпечат такова задължение:

„Това е кредит в подготовка от доста време за компания, дългогодишен клиент на банката. Миналата година компанията успешно е приключила подобен проект и е изплатила всичките си задължения. Това е проект, който не е свързан с увеличението на капитала на банката, с мерките, които правителството обяви. Това е проект, който ще позволи на две български банки да освободят портфейли на кредитори, които не обслужват свои задължения, а това ще освободи ликвидност в тези банки. Така те ще засилят кредитната си дейност, а техните кредитополучатели, които не са изпълнявали задълженията си, ще могат да предоговорят по-благоприятни условия“.

Вчера изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев обясни, че заемът от 75 млн. лева е в услуга на банковата система, защото парите са били предназначени за изкупуване на лошите портфейли на две търговски банки:

„Със сделката се цели подпомагане на балансите на две търговски банки, така че в условията на криза те да подпомогнат своите клиенти. Осигуряваме ликвидност на двете банки от една страна, от друга – с дългия срок, който дава нашият кредитополучател от 10 години, позволяваме на него да се договори в рамките на 10 г. с всичките над 7500 кредитополучатели, които са били клиенти на двете банки“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Илия Лингорски

Илия Лингорски: Българската банка за развитие ще подкрепи фирмите чрез търговските банки

„Силното в пакета, предложен от правителството, е че Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепи фирмите чрез търговските банки . Отдавна имаме сътрудничество с тях особено през Националния гаранционен фонд. Групата на ББР се разви дотам, че..

публикувано на 07.04.20 в 17:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът..

публикувано на 26.04.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Конкурсът за чиста журналистика Web report приключва на 30 април

"Това е конкурс, който обединява медиите – малки и големи, национални и регионални, в каузата за чиста журналистика. Това е конкурс на обединение в едно време на разделение ." Това каза пред БНР Калина Петрова, заместник главен редактор на..

публикувано на 26.04.24 в 11:48

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини, сочи проучване

61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини на децата си . Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а 95% от..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

Коклюш в 21 области, но без извънредна епидемична обстановка

У нас вече има епидемия от коклюш, но няма да бъде обявена извънредна епидемична обстановка, съобщи за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.  По думите му има потвърдени случаи на инфекцията в 21 области в страната. На..

публикувано на 26.04.24 в 11:42

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от..

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Станислав Стоянов и Петър Волгин

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за ЕП

Партия "Възраждане“ регистрира листата си с кандидати за Европейски парламент (ЕП). Водач е народният представител Станислав Стоянов, на второ място е журналистът Петър Волгин. Стоянов подчерта, че тръгват със сериозна мотивация. "Имаме..

публикувано на 26.04.24 в 11:31