Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какво знаем за системата за случайно разпределение на делата

Красимир Гаджоков
Снимка: http://www.bitelevision.com
Днес ВСС се събира на заседание, свикано от правосъдния министър Даниел Кирилов във връзка със скандала с одитния доклад на системата за случайно разпределение на делата. Системата беше въведена през 2015 година.

Красимир Гаджоков - дългогодишен консултант по информационна сигурност с водеща роля по ключови проекти във втората най-голяма канадска комуникационна компания,  подчерта, че докладът все още не е публикуван. Той подчерта, че в доклада за предишната система, актуална през 2013-14 година, е имало много критики към нея, което е наложило и смяната:

„А мога да ви кажа, че бих се срамувал дълбоко, ако аз съм собственик на фирма, която е направила такъв безпрецедентно аматьорски, грубо непрофесионален, абсолютно опасен и незащитен софтуер“.

Малко се знае за актуалната система за случайно разпределение на делата, подчерта той:

„Наскоро, когато научих за нея, научих кой я е направил. Нищо друго не знам за нея. Научих фирмата, тръгнах да проучвам и намерих някои неща, които ме смущават, но характеризират фирмата, която я е направила. Има някои неща, които показват известна небрежност от тази фирма към собствения им имидж в интернет пространството. Не е осигурен достатъчно техният уеб сайт… някакви сертификати от някакви странни фирми за сертификати за качество и въобще за сигурност, за системи за управление за сигурност. Не искам да навлизам в подробности, но не сме виждали този доклад за сегашната система“.

Според експерта няма „задна цел“ в направата на системата:

„Не знам дали тази система е направена безплатно от някого, но мога да кажа, че много хора, както аз самия, всичките усилия, които съм положил през 2013-14 година - да направя абсолютно подробни доклади в моята област като специалист по информационна сигурност, за да помогна, точно тогава когато се решаваше бъдещето на системата, да бъде направена система, която да е сигурна, съм го направил напълно безплатно и безвъзмездно, защото просто имам времето, имам възможността, имам познанията и мога да си го позволя“.

Разликата между старата и новата система:

„В сегашната система разпределението на делата е централното - има една централна апликация и, явно, дистанционно може да се прави свързване и разпределяне. Атаката, която виждам в момента, е към идеята за централното разпределение“.

Каквито и да са проблемите на системата, те са в нея от 5 години

„Тези неща, които биват сега открити – говорим за 5 години. А, стандартно, всяка уважаваща себе си фирма по света прави специализирани одити в областта на информационната сигурност поне веднъж годишно. Подробно се разглежда цялата им система, включително мрежи, а не само конкретния софтуер за извършване на някаква дейност. Това е странно!“.

За новата система и пропуските ѝ:

„Доколкото разбирам е въведена по-добра автентикация - установяване на самоличността на този, който се включва системата. На базата на това, явно някой е решил, че понеже е много по-добра автентификацията, няма да слагаме други защитни механизми и ще оставим връзки - да могат да се свързват към тази система на практика отвсякъде. Първото нещо, което би могло се направи, е да се предотврати свързването от извън България... Ако, както аз чувам, е въведена автентикация, която е с електронен подпис, това е много сигурна автентикация - тя ще ни даде информация кой точно, с чий електронен подпис е направено това.

Това означава, че имаме два варианта. Или някой съдия, или упълномощено лице, което е било в чужбина и е трябвало да свърши тази работа, е решил да свърши, свързал се е от чужбина и направил това разпределение. Другият вариант е да е откраднат или някой да си е дал електронния подпис. Но трябва да си е дал не само подписа, но трябва да си е дал и PIN-а, а това вече би било незаконно“

Никога не е съществувала в човешката история абсолютно сигурна система. Въпросът да намалим риска до поносим за обществото, подчерта експертът.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Алепу, 5 март 2019 г.

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе . Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство . Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за..

обновено на 01.03.21 в 12:09

Какви посоки задава референдумът в Обзор

Не са били засечени сериозни нарушения на изборния процес по време на местния референдум в Обзор за отделянето му в самостоятелна община. Това обясни пред БНР Даниела Божинова, изпълнителен директор на „Българско сдружение за насърчаване на гражданската инициатива“. Сдружението е имало 9 наблюдатели.  „Освен известен муден процес в началото,..

публикувано на 01.03.21 в 10:01
Доц. Атанас Мангъров

Мангъров ще води листата на АБВ в 23-ти МИР в София

Партия АБВ представи водачите на своите листи в София. В 23 многомандатен район начело е доц. Атанас Мангъров,   в 24-ти - председателят на младежката организация Пламена Заячка, а в 25-ти район - председателят на софийската структура Христо Колев. Доц. Мангъров обяви за свой приоритет противопоставянето на безумните, по думите му, мерки срещу..

публикувано на 28.02.21 в 18:49

Ваксинационните паспорти и новите разделителни линии - седмичен обзор на събитията по света

Седмица, в която битката за ваксините стана още по-мащабна. И все по-ясно се очертаваха нови разделителни линии - между имунизирани и неваксинирани срещу Covid-19. Често звучеше понятието "зелен паспорт". Според едни - билет за вход към нормалния живот, според други - поредно посегателство срещу свободата. "Обединихме се около въвеждането на..

публикувано на 27.02.21 в 09:54
Д-р Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров: Тезата за ваксинационните паспорти е теза за продължаване на ограниченията

„Зелените коридори“ отварят вратата по-скоро към младите, към активните хора да се ваксинират, докато възрастните са изоставени в тази ситуация.  Тази позиция изрази пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според Кацаров е трябвало първо да се защитят най-уязвимите – възрастните и хронично..

публикувано на 26.02.21 в 08:50

Михаил Екимджиев: Не се надбягваме с вируса, тичаме срещу него

" Гледам с все по-нарастващо безпокойство и объркване на това да се пътува, ако имаш документ, че си ваксиниран , още повече, че България се проваля във ваксинационната си кампания и план", каза пред БНР адвокат Михаил Екимджиев по повод днешното обсъждане на международни ваксинационни сертификати . "Европа няма в своята история подобно..

обновено на 25.02.21 в 11:46
Опашка от желаещи да се ваксинират в Пловдив

Имунолог: И трите одобрени у нас ваксини са ефективни

"Тъй като вече има три ваксини, които са одобрени в нашата страна, с доказана ефективност и безопасност,  хората имат право да избират, а данните за ваксините се обновяват непрекъснато,  затова пък хората се объркват и в информацията", коментира в предаването "Преди всички" д-р Цветелина Великова, имунолог и един от авторите на Фейсбук общността..

публикувано на 25.02.21 в 09:18