Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Банов: Три минимални работни заплати за артистите в свободния сектор

В много страни има добри намерения за опазване на културата, но при нас нещата са конкретни

Снимка: БГНЕС

Министрите на културата на страните от Европейския съюз проведоха видеоконферентна среща вчера,  на която бяха обсъдени мерките, които ще предприемат държавите-членки във връзка с подкрепа на културата и творчеството в ситуация на Covid-19. В нея се включи и българският еврокомисар Мария Габриел.

Министърът на културата Боил Банов обобщи за БНР:

„Всички се информирахме взаимно помежду си какво извършваме на национално ниво, а Комисията, в лицето на комисар Габриел, ни информира какво се върши на ниво ЕК, така че да имаме една пълна информираност помежду си, за да можем, в крайна сметка, да извършим еднакви действия и най-важното – еднопосочни.

Всички сме едно цяло в Европа, но в културата и изкуството е особено истинско. Ние сме взаимосвързани. Да опазим културата е генерална цел.

Средствата би трябвало да са много близки. Те не могат да бъдат еднакви, но много близки. Освен това много ясно разграничихме два етапа. Единият е това „премостване“ – навсякъде, знаете, ситуацията е тежка - където да се преборим категорично за оцеляването, първо, на творците, физическото.

Вторият етап е веднага след приключването на извънредните положения, което всички очакваме да се случи в рамките на месец – сериозна и отговорна работа по възстановяване творческите търсения и стремежи и най-важното – възстановяването на контакта със зрителя, с публиката“.

Министър Банов изтъкна, че е предложил да се проведат още 3 подобни срещи до края на май и похвали българските мерки:

„Докладвахме това, което ние сме направили. То е абсолютно адекватно, конкретно, категорично, ясно. В много държави има много добри намерения, но все още като намерения, а при нас нещата са доста конкретни“

Възможностите да се подпомага сектора у нас са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата – работа с независимия сектор.

Относно държавните и общинските културни институти, Банов нарече „ключово“ решението на правителството да се подсигурят трудовите възваграждения и осигуровките на всички работещи в сферата на сценичните изкуства, музеите и галериите за периода на извънредното положение до 6 месеца след него.

„Това е изключително важно решение, защото ще даде нужното, необходимото и спокойствие и увереност на нашите колеги, че ще може заедно да излезем от тази криза. Ако сега медиците са на преден план, след това в много голяма степен нашият сектор ще бъде на преден план, защото тогава ще говорим за повдигане на духа, за създаване на позитивни емоции и нагласа за продължаване на успешно съществуване на българския“

Министърът уточни, че засега средствата са осигурени до 13-ти септември „като това, ако се наложи, ще се и продължи“.

След отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могад да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега.

„Гъвкаво ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публикува в салоните. Там, където пък нещата тръгнат по-отрано, ще се възстанови в рамките на модела, който и досега практикуваме, за да им се дадат повече възможности 

Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина, подчерта министърът:

"Извънредно положение затова е извънредно, защото ни поставя в необикновени и неочаквани ситуации. Ние, като правителство, излизаме от тях по същия извънреден и логичен обаче начин".

В независимия сектор положението е по-деликатно, допълни той. Проведени са три срещи с представители, а резултатите Банов ще представи пред премиера:

„Общо взето оформи се единодушно становището, подкрепено от сектора, за три минимални работни заплати - за периода два месеца на извънредното положение плюс още един месец след това, на хората в свободния сектор, плюс осигуровките, за да може да бъдат те премостени, подкрепени в тази трудна ситуация. Вероятно няма да им решат тези минимални работни заплати всичките проблеми, но със  сигурност ще е едно сериозно рамо в рамките някаква устойчивост и най-вече да имат усещането, че не са изоставени, че са важни за държавата. Много държа всички, които прибегнат до тази помощ, да нямат усещането за някаква социална помощ. Това не е социална помощ! Това е ясно изразеното желание на държавата да ги подкрепи“.

Министърът допълни, че творците могат да изберат между трите заплати и мярката от 1500 лева безлихвен кредит на месец, които могат да се връщат 10 години. 

Министърът заяви, че се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд "Култура" както от националния бюджет, така и от европейски средства.

"На този етап европейски пари няма. Помощта към съответните държави е под формата на неизразходваните пари от програмите. Има, разбира се, много добри действия по отношение на програма "Творческа Европа" -  даване възможност за увеличаване на соковете, обмисля се пренасочване на определени програми в рамките на тази логика... Надявам се, че след 2 седмици ще направим нова среща, за да можем да бъдем много по-конкретни". 

Относно публикации в други медии, че министърът може да бъде глобен, защото е пушил по време на видеозаседание в МС, той коментира:

"Какво да кажа, сгрешил съм. Аз лично се стремя да ги отказвам тези гадни цигари непрекъснато, но все не успявам. Може би пък това ще е повод да ги махна".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от Перник без парно след аварии

Без парно отопление са пернишкия квартал „Мошино” и част от квартал „Изток”. Топлоподаването е спряно заради две големи аварии на главна топлопреносна магистрала „Север“, съобщава местната „Топлофикация“. Повредите водят до големи загуби на топлоносител и опасност от увреждане на сгради. Работи се по отстраняване на течовете.

обновено на 20.01.21 в 12:29

До 10 г. България може да има нова ядрена мощност

Правителството одобри доклад, който потвърждава, че реакторите за проекта „Белене“ могат да се използват при изграждането на 7-ми блок на одобрената площадка №2 в АЕЦ „Козлодуй“. Докладът е в контекста на постигане на целите на Европейския съюз за климатична неутралност до 2050 година и диверсификация на енергийните ресурси.  Сформираната..

публикувано на 20.01.21 в 12:25

Програма „Хоризонт“ със специално предаване за инаугурацията на Джо Байдън

Преки включвания от САЩ и коментари в студиото. Така програма „Хоризонт“ ще отрази встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън .  От мястото на събитието ще предава кореспондентът на БНР в САЩ Младен Петков.  Коментарът в студиото ще бъде на Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна..

обновено на 20.01.21 в 12:18
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев бе ваксиниран срещу Covid-19 в сградата на Регионалната здравна инспекция

Доц. Кунчев: Реалистично е масовата ваксинация у нас да започне през април

Реалистично е масовата ваксинация срещу Covid-19 у нас да започне до края на април. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който се ваксинира срещу заболяването в Столичната регионална здравна инспекция. Утре здравните власти ще обявят окончателното си решение за отварянето на ресторантите и търговските центрове,..

обновено на 20.01.21 в 12:00

Лекари нямат инструкции за заразяване с Covid-19 между двете ваксинации

В Хасково днес ще бъдат доставени над 100 дози ваксини срещу Covid-19 за лекари от извънболничната помощ и стоматолози. От Регионалната здравна инспекция посочиха, че нямат точна инструкция как трябва да се действа в случаи на заболели с коронавирус в периода между двете поставяния на дозата от ваксината. Вчера стана ясно, че лекар от..

публикувано на 20.01.21 в 11:54

Депутатите подкрепиха доклада на временната комисия за придобиването на дял от ПИБ

Мнозинството в Народното събрание подкрепи доклада от дейността на временната комисия, която трябваше да установи обстоятелствата по придобиването от държавата на дял от Първа инвестиционна банка за 140 милиона лева. БСП настоя прокуратурата да се самосезира по сделката с мотива, че акциите на частната банка са закупени на цена,..

обновено на 20.01.21 в 11:40

Инфлацията във Великобритания се е увеличила с 0,6% през декември въпреки локдауна

Инфлацията във Великобритания се е увеличила с 0,6% през декември въпреки локдауна, довел до затваряне на второстепенните магазини. Индексът на потребителските цени е скочил до 0,6% от 0,3% през ноември, като в основата на това са повишаването на цените на транспорта и облеклата, според националната статистика. Много хора се втурнаха да пътуват..

публикувано на 20.01.21 в 11:27