Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

История от първа линия

Д-р Петя Хубенова спасява пациенти с Covid-19

Втора седмица тя живее и работи в Александровска болница, напуска я утре за задължителна карантина

Д-р Петя Хубенова
Снимка: Личен архив

Д-р Петя Хубенова е един от лекарите на първа линия в битката с Covid-19. За изпитанията на физическото тяло, за границите на психиката и за колективния дух, благодарение на който се преодоляват и най-големите трудности, тя разказва в предаването "Хоризонт до обед".
Д-р Хубенова работи в Александровска болница в София. Тя е от тихите герои. От онези, които работят на границата между живота и смъртта. И докато под светлината на прожекторите властта говори, че сме във война, тя е от хората, които реално участват в битката. Не в чужбина, а в България и не само в кризисни времена като днешните. 
От близо две седмици анестезиологът д-р Петя Хубенова живее в Александровска болница. "Тук, в Александровска болница съм от 28 март, когато дойдох за нощно дежурство".

Тогава в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение приемат първия пациент, който се оказва с положителна проба за коронавирус"Това наложи затварянето на нашето отделение с цел изолация на останалите пациенти."

Подготвени ли са българските лекари за среща на бойното поле с непознат вирус като Covid-19?

"До известна степен сме подготвени. Вирусът Covid-19 е по-различен от останалите с бързото развитие, влошаване на състоянието на пациента, от друга страна, той започва подмолно, неочаквано като една обикновена настинка. За няколко дни ситуацията се влошава и човек има чувство за задух", изтъква д-р Петя Хубенова.

Д-р Петя Хубенова

В критичен момент е по-важно да запазиш хората и екипния дух, а не йерархията, затова медиците се редуват в дежурствата. В началото най-трудни били нощните дежурства и безсънието. Клиниката разполага с добра апаратура и преди няколко дни получи дарение от още шест респиратора. Седем са пациентите с Covid-19 в клиниката в момента.

"Най-младият е на 36, а най-възрастният почти на 85, ще стане след една седмица. Интубираните ни пациенти са двама. Имаме още двама пациенти, за които бяхме доста разтревожени, но наблюдаваме един лъч светлина, едно подобрение, макар и с малки стъпки. Много е важно при тези пациенти да се осигури адекватно хранене на организма, за да се засили имунитетът, за да може самият човек да бъде подпомогнат да се справи", отбелязва лекарят. 

В битката с болестта българските лекари използват опита и клиничните ръководства на колегите си от Китай и европейските държави, които първи се сблъскаха със заразата. Д-р Хубенова приема спокойно факта, че от две седмици живее в болницата.

"Усещането е, не съм била в казарма, може би нещо подобно, нещо малко като военен лагер в добрия смисъл на думата. Ние живеем заедно, всеки си има свое лично пространство, но отново се изискват допълнителни усилия и допълнителна съобразителност, за да съхраним добрите си взаимоотношения, настроили сме се към ситуацията, съумяваме да съхраним добрия климат", подчерта д-р Петя Хубенова.

Лекарите на първа линия благодарят и за подкрепата. "Чуваме аплодисментите от отворения прозорец на нашите стаи за почивка. Благодарни сме на хората за това, че се обърнаха към това да бъдем отново човеци".

Очаква се Петя Хубенова и останалите медици от първия извънреден екип да напуснат Александровска болница утре, след като излязат резултатите от тестовете им за коронавирус. След това всички ще бъдат под задължителна карантина.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от корицата на книгата

"Фигури" - енциклопедично за любовта и смисъла

Излиза от печат „Фигури“ – дебютната книга на Мария Попова, която живее в Бруклин.  Попова е сред най-успешните книжни блогъри в света. Тя е учила в университета на Пенсилвания, специалност „Комуникации“. Израснала е в България, но животът й до днес е свързан с Америка. Тя е създател на блога Brain Pickings , който е включен в постоянния дигитален..

публикувано на 04.06.20 в 15:45

Разширяването на столичен булевард провокира граждански тревоги

Живеещи около столичния булевард „Цар Борис III“ са готови за граждански протести, ако проектът за разширяване на Околовръстния път на София започне да се случва в сегашния му вид . Проектът предвижда частично изменение на булевард „Цар Борис III“, като се изгради тунелна връзка и се премахне съществуващото локално платно. Планирано е..

публикувано на 04.06.20 в 14:40

38 кг торта за 57-ия рожден ден на единствения слон в България

Единственият слон в България - индийската слоница Артайда, днес навършва 57 години. За рождения си ден животното получи специална 38-килограмова торта, приготвена от служителите на Зоопарка. Слоницата Артайда идва в България през 2006 година от зоопарк в Германия, където е спасена от цирк, разказва Катерина Зарева-Симеонова, еколог в зоопарка...

публикувано на 03.06.20 в 17:27
Проблемите в мина

За заровените в мангановата мина "Оброчище" неизплатени заплати

Миньорите от мангановата мина „Оброчище“ разполагат с 11 дни, за да кандидатстват пред Фонда за гарантиране на вземанията. Повече от 18 месеца те не са получавали заплати. Мината не работи от месеци, концесионерът на рудника - „Евроманган“ е обявен през март в несъстоятелност .  Работниците от години сигнализират за нередности и организират..

публикувано на 03.06.20 в 09:35

Ясни са Кралят и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР, призовахме завършващите тази година да публикуват своите снимки в Instagram с #class2020bnr. Момчето и момичето, които събраха най-много харесвания, са Катерина Алексиева от София  и Любомир Божинов от Свищов.  И двамата ще получат специален приз от водещите от БНР..

публикувано на 02.06.20 в 16:44
Евгения Атанасова - Тенева

Евгения Атанасова – Тенева: Да се отървем от комплексите си за Кристо

„Материалът, с който Кристо работеше, беше светът, природата, хората в нея. И това правеше много силно цялото това преживяване да си вътре в негова творба. Неговите неща не се случваха в ателието, където си правеше рисунките, а наистина между хората , във всичко, което правят заедно, за да построят това, което той е видял в мечтите си и е..

публикувано на 02.06.20 в 13:31
Салих Алишов

Шоколад и розово масло в раницата - рецепта за пътешествия

Вулкани на лунна светлина, влакове през Иран и подземни пещери – това са само частици от биографията на пътешественик на Салих Алишов. „ Аз съм една съвкупност от местата, на които съм бил и от местата, на които ще бъда .“ Така се самоопределя Салих – млад програмист, вече пътувал из десетки държави на четири континента. Салих винаги си носи..

публикувано на 01.06.20 в 07:32