Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Мутафчийски: Не е ясно как ще се държи Covid-19 при по-топло и сухо време

Снимка: БГНЕС

Началникът на Националния оперативен щаб за борба с Covid-19 ген. Венцислав Мутафчийски заяви, че ще предложи на правителството въвеждане на задължително носене на предпазни маски и по-строг контрол върху събирането на хора.

В интервю за БНТ той заяви:

"Толкова много хора спазваха тия правила, всъщност това е най-обидното в случая, и това са млади хора, с добри професии, с добро отношение към света, с хъс към живота. Една малка част в момента нарушава правилата и ще изкриви целия успех".

Ген. Мутафчийски подчерта, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън.

"Ние може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците. Навсякъде градовете са пусти, в България - все по-пълни".

Генералът обясни, че все още не е ясно как ще се държи Covid-19 при по-топло и сухо време и подчерта, че е истински разтревожен от хубавото време, защото то провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън. 

Топлото и влажно време не му влияят съществено, коментира генералът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 13:50
Асен Генов

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно..

публикувано на 29.07.24 в 13:50

Главчев: Работим, докато трябва - най-добре е да се състави редовен кабинет

Служебният премиер Димитър Главчев отново даде да се разбере, че би останал на поста, ако и с третия мандат не бъде съставено редовно правителство: "Работим, докато трябва. Не съм от тези, които дезертират, но има конституционна процедура. Най-добре е да се състави редовно правителство с третия мандат", каза Главчев, след като по-рано днес..

публикувано на 29.07.24 в 13:46
Съдебна палата

Съдът пусна под гаранция задържания за оскверняване на "Мемориал дьо ла Шоа" в Париж

Софийската градска прокуратура задържа за 72 часа български гражданин, разследван от френските власти за участие в изрисуването на 35 червени ръце на стена на "Мемориал дьо ла Шоа", както и на сгради в 4-ти и 5-и район в Париж. От държавното обвинение уточняват, че за мъжа - посочен само с инициалите Г.Ф.,  е издадена Европейска заповед за арест..

публикувано на 29.07.24 в 13:37

Саботаж на оптични кабелни мрежи в шест френски департамента

В понеделник бяха прекъснати оптичните кабелни мрежи в шест френски департамента, посочиха властите пред Франс прес. Инцидентите са докладвани в Од, Буш-дю-Рьон, Дром, Еро, Маас и Оаз, но не и в Париж. Според телевизия BFMTV някои оптични кабели са били прерязани от "злонамерени лица", причинявайки прекъсвания на сигналите. Кабелите..

публикувано на 29.07.24 в 13:28
Христо Панчугов

Христо Панчугов: ИТН планират да изнесат шоу! Отиването на избори няма истинска алтернатива

ИТН са шоумени и това, което планират да изнесат, е шоу. Такъв коментар направи пред БНР политологът Христо Панчугов, след като партията на Слави Трифонов получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  "То е изцяло предизборно. Всички клишета, които чухме - за разума, за приоритетите, за програмата, са по-скоро опит да се..

публикувано на 29.07.24 в 13:19

Пожарникари са се отзовали на сигнал за инцидент в цех в Свищов

Към 11 часа днес е постъпил сигнал за инцидент в производствен цех в Свищов. Според първоначалните данни при товаро-разтоварна дейност е възникнал пожар, който към момента е напълно овладян от отзовалите се на място пожарникари, съобщиха от МВР. Всички работници са изведени невредими от производствената база, двама служители на ведомствената..

публикувано на 29.07.24 в 13:18