Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Улф Рьолер: Китайската карантина е неприемлива цена за Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Пристигнахме с влак от Пекин. И всъщност към онзи момент, преди седмица, карантината в Ухан още не беше окончателно вдигната. На гарата ни премериха температурата, мъже в скафандри старателно ни дезинфекцираха от горе до долу. Усетих известна подозрителност, защото съм с чужд паспорт, макар че от есента живея в Пекин. Причината е, че хората тук се страхуват от втора вълна на заразата, че вирусът може да бъде внесен от чужбина. Както знаете, новите инфекции в Китай са пренесени от чужбина“.

Това разказа в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ журналистът Улф Рьолер, кореспондент на германската обществена телевизия Цет Де Еф (ZDF) в Пекин, който от седмица е в Ухан, от където тръгна пандемията от Covid-19. Тази седмица там окончателно беше вдигната карантината, наложена на 23-ти януари. Улф Рьолер е напуснал Ухан два дни по-рано, с последния влак за Пекин. Сега отново е там.

„Късно вечерта, когато пристигнахме, градът изглеждаше зловещо празен. Но през деня картината е различна, ситуацията в града видимо се подобрява. В момента се намирам на една търговска улица в центъра на Ухан и около мен има много хора, които пазаруват, по улиците отново има коли. Все още много магазини са затворени, хората спазват дистанция, и всички така или иначе носят маски“, каза той.

„Усеща се, че нормалният начин на живот се завръща. Но се завръща с дръпната ръчна спирачка, ако мога така да се изразя. Жилищните квартали все още са херметически изолирани, можеш да влезеш само след като ти премерят температурата и бъдеш изцяло дезинфекциран, и ако покажеш т.нар. „зелен код“ на смартфона, т.е. специалното приложение за здравословното ти състояние показва, че не си носител на вируса“.

„В Ухан все още много хора са под карантина. Усеща се почти паническият страх на управниците от евентуална втора вълна. Затова ограничителните мерки се разхлабват много предпазливо и с готовността да ги въведат отново“, каза Улф Рьолер в интервю на Весела Владкова.

Улф Рьолер, кореспондент на германската обществена телевизия Цет Де Еф (ZDF) в Пекин.

- Вие сте в Ухан, защото там започна т.нар. „втора фаза“, т.е. постепенното завръщане към нормален живот, вкл. и икономически. Може ли китайската икономика да се съвземе бързо?

- Да, точно така. Китайските власти са изправени пред едно много важно и тежко решение, което предстои и на Европа. Икономическият спад е унищожителен. През последните два месеца китайската икономика на практика спря, вече е време двигателят да бъде отново запален. В противен случай икономическият трус може да се окаже почти толкова опасен, колкото самият вирус.

06 Много китайци имат малък бизнес. Това е онази нова средна класа, която направи Китай богат. Тази прослойка е особено вярна на комунистическата власт, защото дължи благополучието си на нея. И ако този бизнес сега се почувства изоставен от властта, недоволството ще е огромно. А именно от това се страхува Пекин най-много.

07 Затова властите предприемат рискованата стъпка да облекчат ограниченията, да се опитат да стабилизират вътрешния пазар, въпреки опасността вирусът да се върне. В противен случай обаче властта би имала може би по-голям проблем - социалното недоволство.

- Ако сравните реакцията на епидемията в Китай и в Европа - може ли изобщо да става дума за сравнение и има ли какво да научим от китайците, г-н Рьолер?

- О, трудно ми е да кажа. И да, и не. Има неща, което едновременно ме удивляват и притесняват. В Ухан живеят 11-12 милиона души. Този мегаполис наистина беше херметически затворен! Пиле не можеше да прехвръкне! В началото имаше проблеми с доставката на храна, но китайците овладяха положението много бързо. Това наистина е впечатляващо!

В същото време е пределно ясно, че задължителната карантина е възможна само защото е насилствено наложена, от горе така да се каже. В едно свободно общество това е напълно невъзможно.

- След известно стъписване в началото, когато в Европа бяха наложени непознати в новата ни история ограничения, вече се води активен дебат за това, дали орязаните граждански права са реципрочни на разпространението на заразата. Оправдани ли са тези страхове?

- Без масиран и повсеместен контрол това, което се случва в Китай, е невъзможно. Социалното дистанциране тук обаче си има цена и за Европа тя е неприемлива. Тук, в Китай въпросът за гражданските права дори не се поставя. А специално в Ухан дори мисля, че хората са благодарни за наложената карантина.

По някакъв начин се възхищавам на китайците. В никакъв случай не искам да украсявам авторитарния режим в Китай и неговата тотална държавна пропаганда, която разказва за Ухан и преборването на епидемията като за свой собствен успех. Да не забравяме, че в началото комунистическата партия се опита да премълчи епидемията.

Но не мога да не се впечатля от начина, по който китайците приеха наложената изолация и как властите я организираха. На този фон хаосът в Европа изглежда наистина притеснително. Къде остана солидарността? Защо се върнахме към национализма? Казвам всичко това като убеден европеец.

Разбира се, в хода на епидемията и зад маската на грижата за здравето можеш да ограничиш гражданските права. Основният въпрос обаче е, дали и как ще се върнат правата? И ако за Европа нямам притеснения, за Китай не съм сигурен в отговора.

Китай използва епидемията, за да наложи използването на задължителни приложения за смартфон, които поставят всички под постоянен контрол. Дигиталната диктатура, в която китайците живеят отдавна, просто сега минава на по-високо ниво. Не бива да си правим никакви илюзии - това също е част от последиците на Covid-19.

Интервюто с Улф Рьолер може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предожение промяната да се гласува окончателно.  От "Възраждане" и ИТН..

публикувано на 29.03.24 в 16:00
Иванка Шалапатова

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство - това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ

Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за Българската народна банка след извънредно заседание на Комисията по правни въпроси. На него депутатите приеха на първо четене промени в Закона за Българската народна банка, с които се премахват пречките управителят и подуправителите да могат да бъдат назначавани за служебни премиери. Досега в законовия..

публикувано на 29.03.24 в 15:28
Калин Тодоров

Калин Тодоров: Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас

Предстои дясно-консервативна революция в Европа и САЩ, която ще се почувства и у нас. Тази прогноза направи пред БНР писателят и журналист Калин Тодоров и уточни: "След тези 9 месец на това удивително управление на сглобката, това, което ще се случи в Европа, а след това на изборите в САЩ - почти съм сигурен, че ще бъдем свидетели на една..

публикувано на 29.03.24 в 15:11