Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любопитна хроника: музей на новите-стари технологии в Гърция, необичайна йога в Рига и руският отговор на "Дисниленд"

Снимка: Ройтерс

В съседна Гърция врати отвори музей, посветен на технологии от Древна Елада, които днес смятаме за съвременни. Такива например са роботите, компютрите, часовници с аларма и вратите, отварящи се автоматично.

Над 100 изобретения на древните гърци, считани за предци на модерните технологии, са пресъздадени в Музея за древногръцки технологии „Коцанас“ в Атина.

"С отварянето на капака на една модерна кола, ще видите винтове, болтове и гайки, системи за автоматично каране - всички те са само някои от изобретенията на древните гърци, които са съставните елементи на сложните технологии."

- твърди Панагиотис Коцанас - директор на експозицията и инженер. Баща му – 57-годишният Костас, е основател на музея и инженер-механик, които е пресъздал всички открития с помощта на двамата си сина. Той е посветил 22 години от живота си на проучвания и изграждането им. Костас е обиколил различни държави по света и е изучавал гръцки, латински и арабски текстове, както и древни артефакти, за да пресъздаде изобретенията.

Автоматичен слуга от III век преди Христа представлява робот с човешки размери, който налива напитки посредством механизъм с пружини, тежести и въздушно налягане. В дясната си ръка има кана, и ако в лявата му се постави чаша – роботът сипва в нея от каната, а когато тя се напълни, спира. Той също така може да разреди виното с вода, както са правили древните гърци.

"Автоматичният слуга от Филон се счита за първия робот в историята. На обществени събития хората са идвали при него, поставяли са чашата си в едната му ръка, а другата му автоматично е започвала да се движи и да сипва вино. Когато виното достигало средата на чашата той спира да налива вино и започва да налива вода. Щом поискаме можем да вземем чашата си обратно и така нагласяме количеството вода, което искаме във виното си", обяснява Панагиотис.

Автоматичните врати на Херон Александрийски - древногръцки изобретател, физик и математик, живял в Александрия, предизвиквали страхопочитание. Те работили чрез устройство, намиращо се под земята и огън. Когато той бил запален в олтар, механизъм, работещ с вода, въздушно налягане и тежести, задвижени от огъня, отварял вратите автоматично.

Механизмът от Антикитира пък се приема за първия аналогов компютър. Той служи за определянето и предвиждането на астрономически събития.

Часовникът с аларма на философът Платон е хидравлична система от керамични кани, пълни с вода, които с помощта на въздушното налягане създават звук, наподобяващ чуруликане в желаното време.

И към друг музей - в Краков в Полша, посветен на всичко, свързано с котките - от сапунерки, възглавници, картини и порцеланови фигурки във формата на мъркащите домашни любимци. Сбирката е собственост на Наталия Кошивая и съпругът й Юри Свешиков, които избягали от конфликта в украинския регион Донецк и се преместили в Полша. Наталия е започнала колекцията си преди 15 години, след като е получила като подарък фигурка-котка от нейни приятели, звърнали се от почивка в Германия. От тогава тя е нараснала до хиляди артикули от цял свят.

"Всяка котка тук е уникална и е донесена от някъде. Има котки от Индия, от Испания, от Русия. Със сигурност има много котки от Украйна. Има и от Китай. Те идват от места, където сме били на почивка, или пък където наши приятели са прекарали празниците. Винаги получаваме като подарък само неща, свързани с котките", каза съпругът на Наталия - Юри.

Преместването на колекцията от Украйна в Полша не е било лесно, допълва Наталия. Всяка фигурка е трябвало да бъде опакована поотделно, след което разопакована по границите. Около 15 фигурки са се счупили по време на проверките.

Наталия планира да разшири музея си и да добави в него специална стая за истински котки, където те да живеят и да си подремват.

Някои от посетителите в музея споделиха:

"Дойдох в музея, защото забелязах една котка на входа и това привлече вниманието ми. Влязохме вътре и бяхме силно изненадани от многото изображения и различните фигурки."

"Посетих котешкия музей, защото си помислих, че е интересно и различно нещо. Имаме няколко котки вкъщи и решихме да видим какво има тук - различно е, вълнуващо. Хиляди котки!"

"Има толкова различни неща, които да видиш. Както от най-често срещаните котки, така и по-екзотични."

В латвийската столица Рига пък набра популярност необичайна форма на йога упражнения, изпълнявани в съчетание с... бира.

"С присъствието на алкохол, балансът и стабилността се подобряват, тъй като човек се отпуска и не е така напрегнат", твърди инструкторът по йога с бира Сендя Офисиере.

Бутилките с бира също така служат като малки тежести:

"Целта е да се комбинират тези две неща. Както знаем много добре, бирата, в малки количества, отпуска хората, което влиза в концепцията на йогата. Така че тези два сектора са обединени."

Часовете по йога с бира се провеждат в различен бар или кафе в Рига всеки път, като така се стимулира и местната икономика:

"По време на йогата с бира се консумира любима алкохолна или неалкохолна напитка, докато се правят йога упражнения. Основната цел на йогата с бира е хората да се социализират, да се отпуснат и да се забавляват, както и да се подкрепят местните фирми и производители."

Някои от участниците усещат леко замайване след заниманията:

"Да, може би има лек ефект при бутилката, която служи като гиричка. Хората пият бира от векове и ако я пиеш седнал, предполагам, че е по-малко здравословно, отколкото ако я пиеш и правиш упражнения в същото време. Не чувстваш опиянение, може би малко след тренировката чувстваш известно замайване, но то отминава леко."

"Беше ми по-трудно от обикновената йога, но не знам дали заради моя баланс или пък наистина бях повлиян от бирата. Беше си предизвикателство и трябваше да се постарая и поизпотя."

Комбинацията от бира и йога е необичайна, но не е нова. Практиката се заражда на музикален фестивал в Съединените щати в края на 2013 г. и постепенно се разпространява в Европа и Австралия. В Германия се практикува от четири години. 

В Москва пък отвори най-големият увеселителен парк на закрито в Европа. Той се казва "Островът на мечтите" и включва тематичен парк с 27 атракциона, търговски център със стъклен покрив, природен парк, разположен на 44 хектара и пристанище за лодки с детски плавателен клуб.

"Това не е просто увеселителен парк, а истински туристически клъстър, тъй като тематичните части заемат 60 процента от целия проект. Изградили сме и закрити фоайета извън тематичния парк, където всеки член на семейството може да намери нещо, с което да се забавлява - включително концертни зали, кафета, барове и ресторанти", заяви председателят на управителния съвет на парка Амиран Муцоев.

Основните герои на деветте тематични части в парка са взети от руски народни приказки, както и от известни западни анимационни филми. Планирано е и инсталирането на допълнителни влакчета на ужасите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56