Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа в историята на християнството Великденска меса без хора в базиликата „Св. Петър” в Рим

Папа Франциск: ЕС е изправен пред епохална битка, нужна е солидарност

| обновено на 12.04.20 в 15:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск проведе празничната Великденска меса за първи път в историята на християнството без присъствието на хора в базиликата „Св. Петър” в Рим.

Обръщението му „Към Града и към света” е със сериозен политически характер, особено към Европа. Той припомни как Старият континент се възроди след Втората Световна война и изрично подчерта, че не бива да има връщане назад:

”Днес ЕС е изправен пред епохална битка, от която не зависи само неговото бъдеще, но това на целия свят”, каза Папа Франциск, като изтъкна, че е нужна солидарност, а не егоизъм. 

В словото си, засягащо още не само проблема с Covid-19, но и други страдания по света, Папата многократно каза „не” на егоизма, на безразличието и разделението, които предизвикват страх и смърт и спират триумфа на живота.   

Папа Франциск отдели едноминутно мълчание в памет на починалите от коронавируса. Заради пандемията той не извърши ритуала Resurrexit (Възкресение), чрез който се припомня учудването на Петър пред празната гробница и атестацията на 11-те апостоли, че Христос е възкръснал. Мондовизия предаде Великденската меса на Папа Франциск.

ЕПА/БГНЕС

Италия посрещна Възкресение Христово по един уникален, единствен по рода си за християнския свят начин и за първи път в неговата история - само и единствено пред телевизорите. Епидемията от коронавирус отмени публичните литургии и Папа Франциск от базиликата „Св. Петър” в Рим в присъствието на малък брой свещеници, на църковния хор и около 15 души специални гости, изнесе в директно телевизионно излъчване месата, която оповести Възкресението. 

След трикратното произнасяне на фразата „Lumen Christi” – “Христовата светлина”, потъналата в тъмнина базилика постепенно се изпълни със светлина – символът на Великден.„Да си възвърнем  надеждата”, каза в словото си Папа Франциск. 

ЕПА/БГНЕС

Пусти са градовете на Италия. Пуст е Рим, а още по-пуст изглежда площад „Св. Петър”, обикновено пълен с народ на Възкресение Христово. Не е навън и не е сред хора и папа Франциск, който отслужва празничната литургия в базиликата „Св. Петър” само  в присъствието на малък брой свещеници. Много от църквите в Италия поради строгите мерки излъчваха чрез интернет своите литургии.  

ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Папа Франциск отслужи великденско богослужение при закрити врата в базилика "Свети Петър"

Папа Франциск отслужи великденско богослужение тази вечер в почти празната базилика "Свети Петър", на която обикновено се събират 10 000 души, съобщи ДПА. Той призова хората да не се поддават на страха и да се съсредоточат върху "посланието на надеждата"...

публикувано на 12.04.20 в 00:56
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борислав Сарафов

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Адалберт Кръстев

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу военно-окръжнния прокурор на София Адалберт Кръстев. То е по искане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение. В предложението..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

ГЕРБ-СДС и ДПС със законопроект за забрана на рекламата в медии

ГЕРБ-СДС и ДПС внасят промени в Закона за хазарта, забраняват рекламата в медиите. Това заявиха Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. Промените са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес. От двете политически..

публикувано на 24.04.24 в 13:47

Рибари протестираха срещу забраната за улов на бяла мида

Да отпадне тримесечната забрана за улов на бяла мида или забранителния период да се ограничи до 1 месец поискаха рибари от Южното Черноморие. Забраната влиза в сила от 1-ви май. Близо 100 души, представители на рибарски сдружения и служители на..

публикувано на 24.04.24 в 13:40

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите, готови са да продължат реформите

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни. Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че няма да спрат борбата. По думите му комисията за митниците е пиар на ГЕРБ и ДПС: "Нито ще се откажем, нито ще се предадем, нито ще дадем държавата да се..

публикувано на 24.04.24 в 13:38

Цветелина Пенкова: Изнасяме суровини, а после плащаме двойна цена

Поискахме отлагането на либерализацията на цените на електроенергия за домакинствата, защото не беше ясно как ще се случи, а не бива да поставяме под риск домакинства и граждани да не могат да си плащат сметките. Това сподели в интервю..

публикувано на 24.04.24 в 13:33

Кипър: 250 евро великденска надбавка за пенсионерите с ниски доходи

Великденска надбавка от 250 евро ще получат пенсионерите с нискидоходи в Кипър, реши правителството днес. Мярката е част отизпълнението на плана за подпомагане на възрастните хора в страната ипродължение на целевите помощи за уязвимите социални групи..

публикувано на 24.04.24 в 13:32

Парламентът реши: Давностният срок за сексуални посегателства се увеличава на 35 години

Давностният срок за сексуални престъпления и посегателства срещу деца се увеличава на 35 години. Това реши парламентът, приемайки на второ четене изменения в Наказателния кодекс. Сегашният срок е 20 години.  Повишава се и горната граница на..

публикувано на 24.04.24 в 13:13