Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевтите в подкрепа на проф. Стоименова: "Не ни е страх!"

Асоциацията на европейските журналисти в България заявява, че е недопустимо да се обвиняват експерти заради изразени становища

| обновено на 13.04.20 в 16:36
Снимка: Фармацевтичен съюз

Регионалните фармацевтични колегии протестират в защита на председателя на Българския фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова, срещу която беше повдигнато обвинение от прокуратурата след нейни интервюта по БНР и по БНТ, в които се посочва, че не е изключена липса на медикаменти заради пандемията от коронавирус.

Основното искане на фармацевтите е да бъдат снети обвиненията срещу проф. Стоименова. Те настояват и мярката за неотклонение парична гаранция срещу техния председател да бъде оттеглена. 

От Българския фармацевтичен съюз обясняват каква е формата на протеста - всеки ден във времето на задължителната дезинфекция от 12:00 часа, фармацевтите в страната ще излизат пред аптеките за 15 минути. Първата 15-минутна акция беше днес, а протестиращите носеха жълти жилетки и плакати с надпис "Не ни е страх".

Акциите в подкрепа на проф. Асена Стоименова ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на Оперативния щаб за отстояние на два метра и използване на лични предпазни средства, посочват още от Фармацевтичния съюз.

Антон Вълев от Аптечната камара заяви:

"Категорично смятаме, че в условия на извънредно положение не означава ограничаване на свободата на словото и второ, на правото на всеки един експерт да изкаже експертно мнение, дори и прогноза".

Магистър-фармацевт Йордан Славчев посочи:

"Нейните изказвания са свързани с една обективна истина. В тези извънредни времена винаги се намира някое лекарство, което да не е налично в аптеките. Това не е повод за повдигане на такива сериозни обвинения".

Фармацевтичният съюз създава специален фонд за правна защита на своите членове: "Ние ще съберем средствата с наши лични дарения и с този фонд смятаме да защитаваме правата на всеки, който защитава гражданска позиция".

Магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредно положение в страната.

Обвинението срещу проф. Стоименова е за всяване на паника по време на извънредно положение.

В позиция до медиите миналата седмица Асена Стоименова категорично заяви:

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва".

Аптеките в Добрич също се включват в протеста, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия Лалка Стойчева.

„На входа на аптеките ще сложим плакати, с които да покажем, че както Асена Стоименова не се страхува да говори, така и ние не се страхуваме. Не намираме нещо лошо, опасно, страшно, паникьосващо тя да е казала. Непрекъснато има някакъв недостиг, а сега е по-нормално да има такъв недостиг. След като основно суровините основно идват от Азия".

Със снимки на проф. Асена Стоименова и жълти жилетки част от аптекарите в Шумен спряха работа и подкрепиха председателката на Българския фармацевтичен съюз.

Евгени Панайотов оглавява Регионалната колегия на фармацевтите в Шумен. Той е категоричен, че проф. Стоименова не е престъпила закона.

За шуменските аптекари липсата на лекарства е ежедневие, но това никога не е всявало паника, каза Евгени Панайотов:

„Днес например мога да кажа, имахме пациенти по Здравна каса, на които им липсваше лекарствен продукт за висок холестерол, лекарствен продукт за висок пулс. Към сега действащото законодателство ние не можем да приложим никаква генерична замяна".

Протестите на шуменските фармацевти ще продължат. Те настояват проф. Асена Стоименова да бъде оневинена.

От АЕЖ също излязоха с позиция по казуса

В позиция по случая с проф. Асена Стоименова от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) заявяват, че е недопустимо да се обвиняват експерти заради изразени становища

„С подобни обвинения прокуратурата се опитва да използва Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта“, се казва още в становището на АЕЖ.

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев: "Партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези..

публикувано на 24.04.24 в 19:49

Проучване: 11% одобряват увеличаването на вноските за пенсия

Българите искат по-високи пенсии, но без да се увеличават вноските и възрастта за пенсиониране, а с по-добра събираемост. Това сочи изследване на парламента, което беше представено в социалната комисия.  70% искат нова реформа на пенсионната система. Най-доброто решение е да се подобри събираемостта на вноските, смятат 41% от анкетираните. Половината от..

публикувано на 24.04.24 в 19:43

Т. нар. украинска помощ за земеделците ще бъде изплатена до 15 май

Най-неотложните проблеми в сектор "Земеделие" обсъдиха на среща в Министерския съвет служебният премиер Димитър Главчев, вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова, земеделският министър Георги Тахов и представители на земеделските организации.  Премиерът заяви, че т. нар украинска помощ ще бъде изплатена до 15 май: "Взехме решение и се..

публикувано на 24.04.24 в 19:36
Стоил Алипиев

КЗП е наложила санкции за близо 600 000 лева от януари 2023 г. до края на март 2024 г.

От януари 2023 година до края на март тази година Комисията за защита на потребителите е наложила санкции за близо 600 000 лева, събрани са над 353 000 лева, от които около 10% - с помощта на НАП. Това съобщи председателят на комисията Стоил Алипиев по време на блиц контрол в парламентарната Подкомисия за наблюдение на дейността в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 19:29

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическа партия

В Гърция изключиха от участие в евроизборите националистическата партия "Спартанци". Депутатите се разследват за подвеждане на избирателите. Депутатите на партията се разследват по обвинение, че са подвели избирателите на парламентарния вот и реално партията се управлява от осъдения за участие в престъпна група заместник-председател на..

публикувано на 24.04.24 в 19:23

Протест на БОЕЦ пред МВР

Протест, организиран от гражданско движение БОЕЦ, с искане за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, се провежда пред сградата на МВР в центъра на София. Димитър Стоянов: Аз подадох сигнала на 112 и ми казаха, че нямат екипи Причината за недоволството е задържането в понеделник вечерта на журналиста Димитър Стоянов, който е с повдигнати..

публикувано на 24.04.24 в 18:56

Три случая на коклюш в района на РЗИ-Дупница

Три са регистрираните случаи на коклюш, каза за БНР д-р Райна Сапаревска, експерт към РЗИ-Дупница. Само едно от заболелите деца е прието за лечение в инфекциозното отделение на дупнишката болница.  Ситуацията с разпространението на заразното заболяване е благоприятна на този етап, коментира д-р Райна Сапаревска. Осем са общо регистрираните..

публикувано на 24.04.24 в 18:53