Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Шипилова: Чужд език се учи по-лесно, ако имаш цел

Снимка: pixabay.com

Елена Шипилова е от Украйна, но живее в Чехия. Създала е свой метод за изучаване на чужди езици онлайн. Автор е на няколко книги за изучаване на немски и английски език. В своя семеен стартъп си е поставила за цел да обучава прагматично и фокусирано, така че хем човек да не похарчи цяло състояние, хем наученото да му е от полза в практиката.

„През нашия сайт могат да се изучават 18 езика, включително китайски, японски, корейски. Но основният подход е много различен от това, което се практикува. Много хора искат да учат чужд език, защото това за тях е като хоби. Ние се насочваме към онези, на които езикът наистина ще им трябва. Например – да се преместите в друга държава, да вземете изпит заради гражданство или когато децата ви ще учат в университет. За това вие имате срокове. И това същност отличава нашия начин за преподаване от останалите начини на преподаване на чужд език“, разказва Елена Шипилова в предаването „Закуска на тревата“.

Какъв е подходът към преподаването?

Преди да започне обучението, се интересуваме с каква цел ще бъде изучаван езикът, в какви срокове трябва да бъде научен. Затова не ни устройват отговори от сорта на „Ами, аз ще го уча, защото искам да го уча“ или „Просто да си комуникирам“. Вие трябва точно конкретно да кажете. Например ако работите, в каква компания ще е това, по какъв начин ще комуникирате с хората там. Интересуваме се от това какво е текущото нивото на обучаемия. След като имаме отговорите, съставяме съответната програма. Защото научаването изисква определено количеството часове.“

Чуждоезиковото обучение по този метод винаги си има икономическа страна – как да спестиш пари, процесът на обучение да не бъде толкова скъп, казва Елена Шипилова.

„Затова ние изнесохме въпроса за обучението на граматиката, изучаването на думите извън преподаването. Тези неща ще трябва да си ги научи самият човек със самостоятелна работа. Подготвяме видеоуроци, материали, аудиоматериали. Така както говоря с вас, така аз разказвам в аудио файлове например темата, която трябва да се разработи. Какво окончание например е нужно, дали да се промени съответната буква, защо това трябва да се случи. Ще получите около 300 изречения. И ако примерно имате упражнение как се образува на френски минало време, с тях можете да видите как се случва това на практика. Това става самостоятелно – вкъщи“, пояснява Шипилова.

Къде тук е мястото на учителя?

„Ако един ученик не се обучава сам у дома, това трябва да става с учител. За да може да достигнете прилично ниво, с което да комуникирате с работодатели, с вашите колеги, са ви нужни поне 300 часа. Ако всичко това зависи от преподавателя, тогава всички тези 300 часа трябва да ги платите на преподаватели. Търсите човек да ви преподава на частно по 10 евро на час - 300 часа по 10 евро са около 3000 евро. Никой, който има парите или разума, не би го направил. Затова направихме модел, при който изнасяме обучението в домовете на хората за самостоятелна работа. Така ученикът да може да си научи основните думи и граматиката. А когато вече дойде на урока, с преподавателя да тренира разговорите на съответния език. Там може да се учи как се построяват правилно изреченията.“

Самата Елена Шипилова трябвало бързо да научи немски език. Следвайки химико-технологични науки, тя решила да се включи в студентска програма, по която да пътува и да грижи за деца в европейски държави.

„Намерих немскоговорящо семейство. Първия път се провалих на кандидатстването в Германия. Не подходих сериозно към изпита. Дадоха ми втори шанс, но трябваше да науча езика за две седмици. Успях да взема изпита, да взема документите. Но в продължение на две седмици преди това аз учех онези думи, онези изрази, които имаха отношение към конкретната задача. Тъй като щях да се грижа за дете, проиграх ситуация с интервюто. „Какво може да направите, ако примерно децата са болни?“ Представих си отговор, че ще говоря с родителите, ще намеря лекарства. Заучих и необходимия набор от граматиката, който ще ми позволи граматически коректно да построя моя отговор.“

Преподаваме на две категории хора. Първо на тези, които от Русия искат да заминат в други държави заради работа, семейство, обучение, разказва още Шипилова.

„Също така ние работим с рускоговорящи студенти, които са в Швеция, Норвегия, Испания, Италия, Бразилия. Те са вече в езикова среда, но им е нужно да подобрят своя език. Аз например знам чешки, защото живея в Чехия в последните 10 години. Английски като средство за общуване. Италиански, защото исках да отида там да живея. Руски и украински - те са си ми роднини езици. Студентите ме питат често „Мога ли да науча за две седмици китайски?“ И аз се интересувам за какво му е нужен. Ако трябва да учите китайски заради туризъм, тогава 10 урока могат и да са достатъчни. Ама когато трябва да се учи китайски, за да може да се учи в университет и човек може да отделя цялото си време, това означава, че той ще работи по няколко часа системно. И ще се научи за половин година.“

Ситуацията в последните години с изучаването на езици се промени. Затова понякога се учудват защо не се получава, като се захванат, а мнозина се разочароват, споделя своя опит Елена Шипилова.

Пада самооценката. Той започва да счита, че е възрастен, че паметта му е лоша, че не е способен да учи. Но не хората са виновни за това, че не могат да научат езика. На моите ученици им обяснявам много дълго как да си разпределят времето, къде да поставят приоритетите, търся у тях мотивацията. Ако по някаква причина чуждият език не ви върви, а ви е нужен, не се предавайте. Ако не ви е нужен, просто живейте си спокойно, гледайте цветя, възпитавайте деца, ходете на риба, на походи“, съветва Елена Шипилова.

Цялото интервю чуйте и в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 часа. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37