Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военната академия отбелязва 108 години от създаването си без официална церемония

За първи път от 73 години учебното заведение ще празнува без тържества

| обновено на 14.04.20 в 05:01
Военната академия "Г.С.Раковски"
Снимка: БГНЕС

108 години от създаването си ще отбележи Военната академия „Г. С. Раковски“. Тази година заради ситуацията с коронавируса няма да има официална церемония.

Бурна съдба има военното ни образование в най-новата ни история и събитията около Военната академия го показват ясно. През 1911 година докладът за създаването на академията е одобрен от цар Фердинанд І. На 1 март 1912 г. документът е гласуван и приет от парламента.

"Военната академия през годините е претърпяла доста катарзиси. Имало е години, когато е била затворена, веднага след Първата световна война. Първият випуск не може да завърши, защото отива на фронта - тогава започва Балканската война. Вторият випуск е през 15-та година - започва Първата световна война. Преживяла е епидемии. През годините се е съхранила и е успяла да се докаже, че е елитно учебно заведение. За първи път от 73 години ще празнува без тържества", казва генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военната академия "Г. С. Раковски" в София.

Военната академия отбелязва празника си в разреден строй

Вратите на Военната академия са отворени, но виртуално, дори и в тези времена на физическа дистанция. През тази учебна година приемът е нараснал със 70%.

Дистанционното обучение дава възможност процесът да не се влияе от ограниченията заради коронавируса.

"Продължаваме обучението. Виртуално, но продължава. Не затваря вратата си, отваря портала. Ние още на 9 март спряхме присъствените занятия в Академията и премихме към онлайн платформата - black board, тя е акредитирана 2014-та година и се използваше, но не толкова активно, както в момента, където бяха качени всички учебни материали, за да поддържат 15-те магистърски програми и двете бакалавърски програми, които имаме. Също така, обучението на слушателите, което не изисква обмен на класифицирана информация, също се извършва по тези платформи. За онлайн лекции и практически занятия използваме платформата Office 365, която е предоставена от МОН“, допълни генерал-майор д-р Груди Ангелов. 

В момента няма забавяне в учебните занятия.

"Аз мисля, че ще завършим в срок. Ако се налага някакво удължаване, може да бъде съвсем малко. Но няма да има драстичен срив в учебните планове и програми. Така че не предвиждаме засега сериозни промени. Зависи дали Правителството ще вземе мерки и ще прекрати извънредното положение на 13-ти май. Или ще бъде удължено още с повече от месец. Ако се удължи, тогава вече може би ще се наложи препланиране. Но за момента мисля, че ще спазим всички графици и ще завършим в срок", увери Груди Ангелов. 

Военната академия "Г. С. Раковски" в София осигурява дистанционни форми на обучение от 2014 година.

"Така че имаме достатъчно добър опит. И сме намалили до минимум присъствените си занятия. Защото имаме хора, които са завършили в различни назначения в чужбина - на Европейския съюз, на НАТО. Ние сме обмисляли да направим пилотен проект, след като завърши всичко, където наистина да направим дистанционно обучение, онлайн обучение, с минимално присъствие. Защото все пак има практически занятия, когато се говори за система за защита на националната сигурност. Има неща, които трябва да се пипнат, човек да се сблъска с тях, особено в мениджмънта на сигурността и отбраната, в системата за защита на националната сигурност. Има стажове, които трябва да се преминат. Така че не може да бъде съвсем без присъствие", подчерта началникът на Военната академия "Г. С. Раковски" в София.

Снимки в текста: Фейсбук страница на Военната академия "Г.С.Раковски"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48

Фестивал за съвременно българско детско и младежко кино започва в София

Започва първото издание на Фестивала за съвременно българско детско и младежко кино, организиран от Sofia Summer Fest. В рамките на пет уикенда от 16 ч. ще бъдат излъчени 10 съвременни български детски и младежки филми в Южен парк II, зад музея “Земята и хората” в София. Входът за деца и младежи до 18 години е свободен. Евелина Стоянова с още..

публикувано на 20.07.24 в 10:26
Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: Победата на Тръмп може да бъде една от най-големите в историята

" Тръмп тръгва като една армада. Не виждам изобщо някой да го спре ". Това заяви пред БНР Симеон Гаспаров - журналист и писател от Чикаго. Той отбеляза, че вижда много голямо обединение на републиканците . А закандидата за вицепрезидент - Джей Ди Ванс, коментира: "Това, което направи Тръмп, от негова гледна точка е може би много..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на..

публикувано на 20.07.24 в 10:10

Балкански жеги, Доналд Тръмп и футболни страсти - обзор на събитията от седмицата

След стрелбата срещу него, на която реагира със завидно самообладание, бившият американски президент Доналд Тръмп изглежда все по-вероятен бъдещ. Балканите и други части на Европа се задъхваха от непоносими жеги. Правителството в Скопие обяви кризисна ситуация за следващите седмици заради големия брой пожари и горещата вълна. Пристигна..

публикувано на 20.07.24 в 10:10