Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рисуване под карантина - Павел Митков провокира хиляди да грабнат четката

Павел Митков
Снимка: Фейсбук

Художникът Павел Митков прекара 14 дни под домашна карантина. През това време той направи онлайн кампания за рисуване „Да обезсилим вируса“.

Равносметката - "неочаквано силен интерес". По думите му хората са посегнали към нещо полезно и положително, което им повишава настроението във време на изолация.

Още на летището в Прага на връщане към България усетил напрежението да витае навсякъде. Смята, че не трябва да има десетки кампании, които призовават хората да стоят у дома, без да им дават идеи и посоки какво да правят, оставайки между четири стени. Затова се захванал с виртуалните уроци по рисуване.

На live-овете имаше 1000 и над хиляда човека, които гледаха на живо. Иначе самите уроци са с по 30 хиляди гледания на урок, средно“, обясни Митков в предаването „По първи петли“.

Предполагам, че една хубава аудитория 15-20 хиляди се активира и се включи в проекта, обобщава художникът. „По наши изчисления има над 7, а може би над 10 хиляди картини вече.“

Изпратени са му над 1000 творби. „Всички са ми любими, да ви кажа. Най-ценното е, че хората хващат представата си за положително настроение и го слагат на платното. Всеки спрямо художествените си възможности и материалите, които е имал вкъщи. Защото един е заварен само с молив, друг с кафе, трети – с пълен комплект бои.“

Участниците в импровизираните онлайн пленери са проявили невероятна креативност. Една жена рисувала водни лилии върху старата си маса, други са рисували върху платнени торби. „Всеки създава красота, негова, собствена. Не всичко под моите инструкции. Аз бях само искрата на този процес. И след това я публикува в моята официална Фейсбук страница“, разказва повече за творческия процес Павел Митков.

Стилът на художника се върти около бялото. Художниците знаят, че белият цвят свършва най-бързо, защото капчица друга боя мигновено го превръща в друг нюанс. „Винаги има и една светло, бяло петно в центъра на картината. Затова съветвам хората, които рисуват, да не пестят белия цвят, защото белият цвят прави една картина светла.“

Ситуацията, в която светът попадна ненадейно и без никой да го очаква, ще изиграе огромна позитивна роля в бъдеще, вярва Павел Митков. „Може би дойде крайният момент, в който хората трябва да седнат на едно място, да останат сами със себе си, да оставят това забързано ежедневие, в което постоянно някой въртеше нанякъде някакво колело и не знаеше къде отива, какво прави, и да се замислят какви са реалните, истинските ценности в нашия живот, да преструктурират мисленето и себе си“, отбеляза художникът.

„Въздухът е по-чист. Трябва да започнем да говорим за положителните ефекти от коронавируса, а не само за отрицателните. Не е свързано само с медиите, а с начина на мислене на човек – дали вижда чашата полупълна или полупразна“, убеден е Павел Митков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20