Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Антов: По време на криза книгата е стока от първа необходимост

Кой кого да спасява по време на криза - книгите нас или ние - книгите

Виктория Бисерова: Книгата е начин да се справим с тревогата от изолацията

Снимка: БГНЕС

Издатели и търговци се обединиха в каузата „Купи една книга“, подкрепена от браншовата асоциация „Българска книга“. 

Инициаторът на кампанията Виктория Бисерова е управител на издателствата „Ентусиаст“ и „Апостроф“.

Читателите са най-важни в семейството на книгата. В семейството на книгата сме ние, заедно с читателите, авторите, преводачи, коректори, редактори, художници, страньори, печатниците, за да бъде книгата близо до нас.“

Тази ситуация изправя всички сектори в много трудно положение, подчертава Виктория Бисерова. „Книгата стана по-трудно достъпна. В сайта на кампанията има пълния списък на всички, които се присъединиха и линкове към електронните им магазини. Аз вярвам, че ако ние в голямото семейство на книгата се обединим и всеки от нас направи малък жест и купи дори една книга – за себе си, за семейството си или за подарък – това ще направи бъдещето на книгата възможно.“

Йордан Антов  Снимка: Площад Славейков

Хората трябва да четат. По време на криза книгата е стока от първа необходимост. Книжарниците трябва да работят и книжарите също да са на първа линия, както всички останали.“ Така мисли Йордан Антов, управител на издателство „Лексикон“. 

Четейки една книга, човек придобива надежда, вижда нещата от друга гледна точка. Вярва, че нещата ще се оправят. По-лесно му е да преживее кризата“, коментира Антов в предаването „Графити по въздуха“.

Издателство „Лексикон“, което залага предимно на български автори, се включва в инициативата „Купи една книга“. Това е чудесно време човек да седне и да прочете книга, споделя Йордан Антов. Сега по думите му е и момент да се пише. „Златно време е според мен. Ако изключиш телевизора, седнеш и се съсредоточиш, до теб са най-близките, семейството. Сядаш и пишеш, твориш. Не знам кога ще има по-добро време. В цялата криза има и нещо положително.

Снимка: БГНЕС

„90 на сто от обектите за търговия с книги са под наем. В момента търговците плащат големи наеми. Една част от книжарниците са в моловете, където наемите са високи по принцип. И ако не са ги предоговорили, за тях просто става страшно. За търговеца е много по-страшно, отколкото за издателя“, заяви Йордан Антов. 

Има ли заплашени от закриване книжарници? „Една част от книжарниците работят и в момента, с по-кратко работно време – примерно в Ямбол, в Троян, в Силистра, в Смолян... По-малък е пътникопотокът, но все пак има хора, които влизат. Проблемът с големите търговски вериги, които работят в молове, с много обекти“, допълни той.

Виктория Бисерова Снимка: БГНЕС

Интернет е единствената възможност и решение на тези проблеми сега, смята Виктория Бисерова, която извежда като дума на извънредното положение „креативност“.

„Оценяваме по време на криза, че скъпите подаръци нямат никакъв смисъл. Малките жестове на внимание са най-важни и книгата ще остане предпочитан подарък. Книгата освен това е начин да се справим с изолацията и с тревожните мисли, защото книгата ни дава бягство“, изтъква Бисерова.

Виктория Бисерова отправи апел към хората в изолация да използват сегашното време за четене и да се обърнат към методите на библиотерапията. „Да си подберат заглавието, да си подберат текста, който в момента ще ги избави от тревожността или ще ги спаси от скуката.“

Как ще оцеле книгата - детайли по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11