Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Касим Касам: Конспиративните теории са форма на пропаганда

Снимка: Pixabay

Най-могъщият човек в света - американският президент Доналд Тръмп само за седмици претърпя истинска трансформация - първоначално омаловажи коронавируса, а после го обяви за заплаха, заяви, че маските от американските болници били откраднати, а вирусът е пуснат от китайска лаборатория. Тръмп не е сам - в Бразилия президентът Жаир Болсонаро определи коронавируса като „лек грип“, а профилите му в Туитър, Фейсбук и Инстаграм бяха блокирани заради разпространяване на фалшиви новини.

Конспиративните теории за коронавируса превземат света по-бързо от самия вирус - защо това е така, защо пандемиите са толкова плодородна почва за конспирациите и как конспиративните теории се използват като геополитически инструмент? Тоня Димитрова разговаря с професор Касим Касам - философ от Университета в Уорик във Великобритания, който от години изучава същността на конспиративните теории.

Да започнем с основата - какво е определението за конспиративна теория и как можем да я разпознаем?

Конспиративните теории са спекулативни, обикновено не са основани на конкретни факти или истина. Втори ключов елемент е, че те са обратното на официалната гледна точка. Например докладът за терористичните атаки от 11 септември 2001. Той не е конспиративна теория, въпреки че обяснява нападенията с конспирация на „Ал Кайда“. Но това е официалната версия, а една конспиративна теория е обратната на тази версия.

Трета характеристика е, че всъщност конспиративната теория не може да бъде опровергана, не може да бъде представено доказателство, че тя е фалшива.

Касим Касам                             Снимка: Профил в Туитър

Коя е най-старата конспиративна теория в историята?

 Хората създават теории за конспирации, откакто съществува човечеството. Но такива теории в съвременния смисъл датират от времето на Френската революция. През 1797 година е написана книга, в която се твърди, че Френската революция е дело от илюминатите и масоните. Няколко години по-късно се появява теория, според която Революцията е започната от евреите, а това дава началото на антисемитските конспиративни теории.

Още в самото начало на историята на конспиративните теории антисемитизмът се превръща в техен ключов елемент. Най-известната за всички времена конспиративна теория са Протоколите на Ционските мъдреци. Тя циркулира от 1903-та. Тази антисемитска теория е описана в „Моята борба“ на Хитлер. Палестинската организация „Хамас“ все още я цитира.

По време на пандемията от испански грип широко разпространена е теорията, че болестта се разпространява от германците. Защо пандемиите са толкова плодородна почва за конспиративните теории, защото имаме невидим враг и търсим обяснение на нещо, което не разбираме на този етап ли?

Има два основни фактора - първо тези теории предлагат просто обяснение на пандемията, че тя не се случва случайно, а защото някой умишлено го причинява.

Алтернативата е, че тези неща просто се случват, вирусите мутират и няма дълбокомислено обяснение. А конспиративните теории винаги търсят обяснение, търсят някакъв дълбок замисъл, някаква причина. 

И, разбира се, друга ключова характеристика на конспиративната теория по време на пандемия е, че тя ни посочва хора, които да посочим за виновни. Например в Индия има широко разпространена теория, която обвинява мюсюлманите за пандемията от коронавирус - това е класически пример как една конспиративна теория не просто търси обяснение, а и хвърля вина върху някой. Това се е случвало в Индия, в Съединените щати, където има насилие към азиатците, сочени за виновни за пандемията.

Проучване в България показва, че мнозинството от българите вярват в конспиративни теории за коронавируса - кое прави хората податливи към конспиративните теории?

Има два начина да обясним това - първо има психологическа теория. Психолозите вярват, че съществува конспиративен манталитет - това е черта на личността, която някои хора притежават, а други не.

Другото обяснение е, че не става въпрос само за личността, а е въпрос и на политика. Конспиративните теории са много популярни сред хората с непоколебими политически възгледи. Най-крайните идеологии като комунизмът и фашизмът се базират на конспиративни теории.

Ако погледнем света днес - има възход на популизма и ако разсъждаваме за популизма като за идеология, той също симпатизира на конспиративни теории. Така, че хората, които са привлечени от популизма, крайнолевите, крайнодесните - всички те са по-податливи да вярват на конспиративни теории. В този смисъл не става въпрос само за личност, но и за политика.

Кой създава конспиративните истории - китайски официални лица, обвиниха САЩ за коронавируса, американският президент Доналд Тръмп наричаше вируса - китайския вирус, виждаме това и в Бразилия с президента Болсонаро, също и в Иран. Не са ли политиците сега в основата на тези теории и не виждаме ли нещо общо в тези политици, които изредих?

Да, абсолютно - това потвърждава идеята, че конспиративните теории са много политизирани. Лидер като Тръмп разпространяваше конспиративни теории за китайците и преди пандемията. Той публикува в Туитър теорията, че глобалното затопляне е измама, създадена от Китай, за да отслаби американската икономика - ето една класическа политическа конспиративна теория.

Ако помислите кои са другите хора, които разпространяват конспиративни теории, в Америка особено това са хора с много твърди политически убеждения и цели. В Америка има най-различни конспиративни теории за масовите стрелби в училищата. Хората, които поддържат тези конспиративни теории имат ясна цел - да работят против засилване контрола върху оръжията.

Зададохте много добър въпрос, който всеки трябва да си задава - кой създава тези теории, защо го правят, каква е тяхната цел? Този въпрос трябва да се задава при възникването на всяка една конспиративна теория и тогава ще видите, че в повечето случаи има скрита политическа цел, а в някои случаи и финансови мотиви.

Значи виждаме ясна връзка между пропагандата и конспиративните теории?

За мен конспиративните теории всъщност са форма на пропаганда. Това е основната ми теза, за разлика от психолозите. Те разглеждат конспиративната теория без да вземат предвид политическото съдържание и ролята им в политиката. Бих казал, че дори да има психологически елемент, дори да има такова нещо като конспиративен манталитет, това не може да е всичко. За да разберем наистина какво стои в основата на конспиративните теории, трябва да ги разглеждаме като политическа пропаганда на хора с ясни политически цели.

Реклама на 5G в Лондон.                                 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не може да не обърнем внимание на феномена с 5G технологиите, които уж отслабват имунната система и от там се заразяваме по-лесно - тази конспиративна теория започна с твърдение на белгийски доктор, статията беше премахната много бързо от медията в страната, въпреки това тази теория се разпространи мълниеносно, по-бързо дори от самия коронавирус?

Това е теория, която ни дава обект, който да обвиняваме за заразата - компаниите, които изграждат 5G мрежите. И другото, което трябва да се каже е, че тези конспиративни теории също имат политически елемент - те са популистки, антиекспертни, насочени против големите корпорации. Идеята е, че големите корпорации, заедно с правителствата изграждат 5G технология, която знаят, че е вредна, но не ги е грижа.

Питате, защо тази конспиративна теория циркулира толкова яростно - това е свързано с популистите, с всички хора, които подкрепят популистите като Тръмп или Болсонаро. Това са същите хора, които вярват и на теорията за 5G технологията - всичко това е част от една и съща картина.

Как да разрушим една конспиративна теория, как се разбива тя?

Конспиративните теории често се използват за атаки срещу определени държави или етнически групи - обвиняваме германците за испанския грип, обвиняваме китайците, мюсюлманите, евреите… Това винаги го е имало и е било част от конспирациите.

 Това, което можем да направим, е да разграничим две групи хора - има страстни почитатели на конспиративните теории - при тях нищо не може да бъде направено, никога няма да ги убедим, че тези теории са фалшиви. Но хората, на които трябва да обърнем внимание са тези, които не са твърдо убедени в тези теории, но проявяват любопитство към тях. На такива хора не само, че трябва непрекъснато да се посочва, че няма доказателства за тези твърдения, но трябва да им бъде обяснено, защо тези теории се разпространяват, каква е целта на хората, които стоят зад тях. Тези въпроси трябва да се задават непрекъснато и когато хората осъзнаят, че теориите се създават с политически мотиви, тогава и конспиративната теория става по-малко привлекателна.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова организация на движението по столичната ул. "Опълченска"

Очаква се нова организация на движението да бъде въведена по столичната улица "Опълченска", чийто ремонт започва от тази сутрин - в отсечката между булевард "Сливница" и улица "Цар Симеон". Трафикът ще се пренасочва поетапно само в едното платно като ще се промени и движението на градския транспорт, каза за БНР директорът на дирекция..

публикувано на 18.07.24 в 08:17
Калин Стоянов

Калин Стоянов: Обезопасихме района около газопреносна станция "Странджа"

"Сравнително спокойно премина нощта в село Воден. Голяма част от пожара селото, както и покрай него, е овладян. През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщаща се посока на вятъра. На терен имаше близо 25 екипа на Пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от..

публикувано на 18.07.24 в 08:13
димът над село Воден

МЗ: Земеделците в засегнатите от пожарите райони, където е обявено бедствено положение, да подадат заявление в ДФЗ

Земеделските стопани в засегнатите от пожарите райони на страната, където е обявено бедствено положение -  трябва да подадат  специално заявление в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", съобщават от земеделското министерство. Заявлението е нужно , за да няма проблеми при изплащането на субсидиите за обработваеми площи и за..

публикувано на 18.07.24 в 07:58
димът над село Воден

"За 10 минути изгоря като факел." Огънят изпепели домове и пасища

"Още днес трябва да тръгнат комисии да описват щетите. Всичко е опожарено. Животните стоят в едни голи полета и блеят по цял ден. Хубавото е, че има поне вода." Това каза в предаването "Преди всички" Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА). На първо време се доставят фуражи и друга..

публикувано на 18.07.24 в 07:57

Продължава борбата с пожарите в различни райони на страната

И днес продължава гасенето на големия пожар в крайграничната община Болярово. Частично бедствено положение е в сила за селата Воден, Шарково, Малко Шарково, Ситово и Крайново. Около 200 души - пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, доброволци, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който..

публикувано на 18.07.24 в 07:56

12 години от атентата на летище Бургас

12 години се навършват от атентата на летище Бургас. С възпоменателна церемония, пред мемориала на морската аерогара, отново ще бъде почетена паметта на загиналите 5-а израелски туристи и българския шофьор Мустафа Кьосов. На панихидата се очаква да присъстват близки на пострадалите израелски граждани. Ритуалът ще премине при засилени мерки за..

публикувано на 18.07.24 в 07:55
На 14 юни 2024 г. САЩ обявиха, че кеят ще бъде отделен от брега на Газа за втори път в рамките един месец поради бурното море

САЩ спират доставката на хуманитарни помощи през временен кей за Ивицата Газа

Съединените щати обявиха, че слагат край мисията си доставка на хуманитарни помощи за палестинската територия през временен кей. От средата на месец май, когато беше изградено, съоръжението се откачи няколко пъти заради неблагоприятно време. Разпределението на помощите също се оказа проблем, след като Програмата по прехраната към ООН..

публикувано на 18.07.24 в 07:50