Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Единбург зове Лондон към удължаване на преходния период за Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландското правителство призова Борис Джонсън да удължи преходния период за Брекзит с две години, но британското правителство реагира незабавно с отказ. Това става на фона на подновяващите се днес преговори за бъдещо търговско споразумение.

Тази сутрин министърът за Европа в шотландското правителство Майкъл Ръсел призова за удължаване на преходния период с максимално допустимите за това две години, което ще позволи преосмисляне на бъдещите отношения с ЕС, както и посвещаване изцяло на борбата с коронавируса в този момент. Ръсел обвини властите в Лондон, че не включват пълноценно в преговорите представителите на Шотландия.

Даунинг стрийт обаче реагира незабавно на думите на Ръсел с изявление, че Борис Джонсън няма никакво намерение да отлага крайния срок. Говорителка на премиера посочи, че приоритет на правителството е да обуздае разпространението на коронавируса, да защити здравеопазването и хората, но също и да приключи преходния период за Брекзит до края на годината.

През първите четири дни на тази седмица чрез видеовръзка между Брюксел и Лондон ще се проведе втория кръг на преговори, който бе отложен заради пандемията. Съгласно споразумението за напускане на ЕС преходният период може да бъде удължен с максимум две години, ако за това бъде направено постъпление до 30 юни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тодора Радева

Да видим София през литературата

Шестият сезон на "Литературни маршрути" започва с 6 нови градски разходки през май. Началото е утре с европейска литературна разходка. Инициатор е Тодора Радева – основател на Фондация "Прочети София". Пред БНР тя разказа: "Във всички маршрути, които правим, когато говорим за нашите писатели, интелектуалци и представяме не само тяхната..

публикувано на 08.05.24 в 13:01
Сандански

Изборът на общински съветници в Сандански зацикли, ВАС върна делото

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия -..

публикувано на 08.05.24 в 12:48

В Неапол конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в банкноти по 50 евро

Финансовата полиция в Неапол разкри в складова промишлена сграда в квартала "Понтичели", печатница за фалшиви евробанкноти. Намерените 48 милиона евро са почти перфектно изработени банкноти от 50 евро. Отпечатани са с "офсет" процес, който в сравнение с дигиталната техника позволява те да се доближат изключително много до оригиналните..

публикувано на 08.05.24 в 12:36

Радев и Алиев подписаха декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан

Президентите на България и Азербайджан Румен Радев и Илхам Алиев подписаха декларация за укрепване на стратегическото партньорство между България и Азербайджан.  Радев подписва декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан "Азербайджан се превърна в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има..

публикувано на 08.05.24 в 12:15
Георги Готев

Георги Готев: Китай тепърва ще се намесва сериозно на европейска територия

Китай е много по-голям фактор от Русия. Това заяви пред БНР Георги Готев, Euractiv. Днес Си Цзинпин се среща с Александър Вучич. Следващата му спирка в Европа ще бъде Унгария. "Пекин се стрем и да постигне историческите си цели и го прави с всяка своя стъпка. Опитва се да увеличи влиянието си в ЕС през последните години . Т ърси..

публикувано на 08.05.24 в 11:46
Виктор Орбан със Си Цзинпин в Пекин.

Си се среща с Орбан - "най-добрият приятел на Китай в ЕС"

Приемайки Си Цзинпин на последната спирка от европейската обиколка на китайския лидер в Европа, унгарският премиер Виктор Орбан ще има шанс да засили връзките между Пекин и неговия най-близък съюзник в ЕС, коментира днес АФП. Си започна обиколката си с Франция – сърдечна визита, която обаче подчерта напрежението между Пекин и ЕС заради..

публикувано на 08.05.24 в 11:41

Прокурор Елена Каракашева, и.д. главният секретар на МВР и ДАНС в звено за честни избори на 9 юни

Прокуратурата, МВР и ДАНС с общи действия за вота 2 в 1 на 9 юни. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, служебният вътрешен министър Калин Стоянов и председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, с която се създава Национално междуведомствено звено за изборите за..

публикувано на 08.05.24 в 11:36