Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиационният гамафон в България е нормален

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, началникът на кризисния щаб за коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски и директорът на Националния институт по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.
Снимка: МС

Няма повишаване на радиацията над страната ни по повод пожара в района на атомната електроцентрала в „Чернобил“, стана ясно от извънредния брифинг в Министерския съвет снощи.

Нещо повече - директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология бяха категорични, че промяна в радиационния фон не се очаква, а гамафонът е в рамките на обичайните стойности за страната.

Участниците в брифинга допълниха, че пожарът край Чернобил, който започна на 4 април, е погасен преди повече от 70 часа.

Стойностите на радиационния гамафон в България са в нормалните за страната граници, отчитат 29-те станции на системата за мониторинг на гама фона.

Началникът на националната пожарна главен Комисар Николай Николов заяви, че пожарът е овладян и няма опасност от пренос на радиация към страната ни:

„Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка. И в момента тя е в рамките на нормата. Не за първи път подобни слухове текат - миналата година също имаше подобни ситуация. Във връзка сме с нашите колеги от Украйна, Румъния, Молдова, България - знаем какво става и няма никаква опасност към момента“.

Още на 5 ти април е била задействана системата за ранно предупреждение при ядрени арварии.

Директорът на Националния център по метрология и хидрология професор Христомир Брънзов обясни, че при горенето на пожара са освободени радиоактивни частици, но те дори не са достатъчно да променят естествения гамафон:

„Тъй като и тогава преносът беше от изток, ако си спомняте, че максималната концентрация, която ще пристгне в България ще бъде на 8 април. Тази концентрация е такава, че дори уредите не могат да я отчетат. Тя има само чисто теортетичен характер, докато на практика няма дори изменения на самия естествен радиационен фон в България и това се потвърди. В момента системата също подължава да действа“. 

„Да, така е - въздушният пренос е от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон, т.е. това, което ще пристигне с въздушнте маси е толкова мало, че не може да бъде отчетено“, добави той.

Началникът на кризисния щаб за коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски каза, че такива допълнителни стресове не са нужни. Ситуацията около епидемията е достатъчно напрегната, допълни той.

Само след дни ще бъде отбелязана 34-тага годишнина от ядрения инцидент в Чернобил.

Целия запис от брифинга в Министерския съвет, който проследиха репортерите ни Цветелина Стоянова и Добромир Видев, можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пожарът край бившата Чернобилска АЕЦ избухна на 4 април.

Няма опасност за страната ни във връзка с пожара край бившата АЕЦ „Чернобил“

Пожарът край бившата Чернобилска АЕЦ, възникнал на 4 април, вече е потушен , преди повече от 70 часа, заяви на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай..

публикувано на 20.04.20 в 23:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция в Твърдица срещу търговията с гласове

В Твърдица тече акция срещу търговията на гласове. Входовете и изходите на града са под полицейско наблюдение. Проверяват се частни имоти по схемата – дърва срещу гласове.  До момента са намерени 30 кубика дърва без марки. Над 10 кубика са били в..

публикувано на 03.10.24 в 08:52

СОС решава за заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт"

На извънредно заседание днес Столичният общински съвет ще решава отпускането на заем за общинските дружества "Автотранспорт" и "Електротранспорт". Общите дългове са за десетки милиони левове. Миналата седмица стана ясно, че автотранспортът е със..

публикувано на 03.10.24 в 08:17

Проблеми с цените на петрола може да има, ако кризата в Близкия изток прерасне в регионална война

Световната икономика не върви добре , затова кризата в Близкия изток може да не се отрази сериозно на пазара на петрол. Това мнение изрази пред БНР Светослав Бенчев, председател на Българската петролна и газова асоциация. По думите му,..

публикувано на 03.10.24 в 08:12

Бюджетът на Кипър за 2025 г. - заплашен от нови външни рискове

Държавният бюджет на Кипър за 2025 г. е заплашен от нови външни рискове заради геополитическата нестабилност в резултат на ескалиращия военен конфликт в региона, заяви министърът на финансите Макис Керавнос. Законопроектът за него се внася на пленарна..

публикувано на 03.10.24 в 08:07

"Дейли мейл" публикува писмо на британски пенсионер, описващ мечтания живот в България

Под заглавие: "Живея българската си пенсионерска мечта", "Дейли мейл" публикува на страниците си за имоти обширно писмо от Саймън Хил, бивш учител, сега пенсионер, който има със съпругата си два имота в България, получават по-добро здравеопазване,..

публикувано на 03.10.24 в 08:01

Радев удостоява проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер с почетния знак на президента

Историците проф. Георги Николов и проф. Петер Шрайнер ще бъдат удостоени с Почетния знак на президента. Двамата учени ще получат отличията за цялостен принос в изследването на средновековната българска история и на Самуилова България. Церемонията..

публикувано на 03.10.24 в 08:00
 Джо Байдън

Байдън и Камала Харис посетиха райони в САЩ, опустошени от урагана Хелейн

Президентът Джо Байдън вицепрезидентът Камала Харис посетиха районите в югоизточната част на САЩ, опустошени от урагана Хелейн. Президентът Джо Байдън посети град Грийнвил в щата Южна Каролина, а по-късно разгледа от хеликоптер нанесените от урагана..

публикувано на 03.10.24 в 07:52