Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Помагат ли ни учените да натрупаме кризисно познание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата, която настъпи заради разпространението на коронавируса не е по-различна от другите кризи, на които сме свидетели. Общественото внимание в случая е по-голямо, защото се поставя акцент върху здравето. Необходимо е да се направи разграничение между знание и информация. Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед" д-р Петър Ефтимов, ветеринарен лекар, преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Хората искат да знаят, те задават въпроси. Обаче това, което те искат да знаят, е нещо, в което те предварително имат нагласата да повярват", каза Ефтимов. Според него един от проблемите е, че специалистите в една област приемат, че публиката е запозната с базовите неща, свързани с тази област, но това не е задължително да е така. 

"Ако човек успее да се абстрахира от своите познания в един момент, да си каже добре - ако аз не знам нищо по темата, какво би ми било интересно и би ми било важно да науча, тогава той може да даде правилните отговори", изтъкна Петър Ефтимов.

Явор Денчев е преподавател в университета във Виктория, Канада. Интересът на децата към откриване на факти е естествен, а ролята на учителите и родителите е да подтикват този интерес да се развива, смята той.

"Да им даваме възможност да експериментират и да изследват света около себе си, да могат да се запознаят с този научен подход, макар и през игра в началото, но е нещо, което ще изгради тяхното виждане за света и начин на мислене."

В ситуация на социална изолация най-важното е да говорим с децата си, защото за тях това е доста сложен период.

"Защото те не знаят защо трябва да са вкъщи, защо родителите им са вкъщи, защо се получават по-странни ситуации, с които те не са свикнали и целият им свят е преобърнат."

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Наука и медии по време на криза

" Като всяко ново нещо и този вирус е нещо объркващо, изглежда като нещо много страшно, като нещо, което може да бъде съдбоносно за съдбата на целия свят . Но всъщност, ако се приложи научният метод, спокойния анализ на фактите, то нещата..

публикувано на 21.04.20 в 13:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Александров

На остров Занзибар с туроператора и водач Николай Александров

„Когато беше малък, ти разказах много, много истории за Брайхър и за островите Сили. Спомняш ли си, че често ме питаше откъде е дошъл Занзибар. Никога не ти казах, нали? Е, сега най-после ще разбереш. „На двора в къщата на пралелята на Майкъл има..

публикувано на 01.03.21 в 12:57

Експерт: Няма новина в това, че щели да се строят нови язовири, те са проектирани през 80-те г. на миналия век

" За нас новина няма - язовир "Кюстендил" се строи повече от 40 години, а "Нейковци", "Луда Яна" и "Пловдивци" са проектирани в началото на 80-те години , строителството им започна средата на 80- те години, а  през 2001 година строителството им беше..

публикувано на 01.03.21 в 12:24
Наталия Киселова

Наталия Киселова: КС ще се произнесе за специалния прокурор след изборите

От петък тече тримесечният законов срок, в който Висшия съдебен съвет трябва да избере прокурор, разследващ главния прокурор. Тази нова правна фигура обаче атакувана от президента Румен Радев пред Конституционния съд . Трябва ли съдебните кадровици да..

публикувано на 01.03.21 в 09:04

Туроператори: Има жажда за пътувания след едногодишното приковаване у дома

От днес отпада ограничителният режим за провеждането на екскурзии в страната. Може би първите пътувания ще се осъществят около 15-20 март – това прогнозира пред БНР Павлина Иванова от Обединение „Бъдеще за туризма“. „ Има доста голям интерес..

публикувано на 01.03.21 в 07:54

В Златоград се проведе 12-ото издание на Трифониадата

На празника Трифониада в Златоград се събраха рекорден брой винопроизводители. За всички гости - влизащи и излизащи в стария град - бяха обособени коридори. Навсякъде имаше дезинфектанти и се раздаваха маски.   По традиция беше изпълнен ритуалът..

публикувано на 28.02.21 в 14:46

БЧК с безплатен национален телефонен номер за консултации с психолози

Българският червен кръст откри безплатен национален телефонен номер 08001 1466 за консултации с психолози във връзка с пандемията от коронавирус. Чрез него гражданите ще могат да се свързват и да разказват  за своите проблеми и  притеснения..

публикувано на 28.02.21 в 12:05
Софийската филхармония

Българските културни институти в Централна Европа ще отбележат заедно 3 март

Българските културни институти в Берлин, Прага, Братислава, Будапеща и Рим ще отбележат националния празник с обща инициатива, която включва онлайн прожекции на филми и концерт на Софийската филхармония. Програмата ще е достъпна само за българите,..

публикувано на 28.02.21 в 07:37