Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помагат ли ни учените да натрупаме кризисно познание

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата, която настъпи заради разпространението на коронавируса не е по-различна от другите кризи, на които сме свидетели. Общественото внимание в случая е по-голямо, защото се поставя акцент върху здравето. Необходимо е да се направи разграничение между знание и информация. Тази позиция изрази в предаването "Хоризонт до обед" д-р Петър Ефтимов, ветеринарен лекар, преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Хората искат да знаят, те задават въпроси. Обаче това, което те искат да знаят, е нещо, в което те предварително имат нагласата да повярват", каза Ефтимов. Според него един от проблемите е, че специалистите в една област приемат, че публиката е запозната с базовите неща, свързани с тази област, но това не е задължително да е така. 

"Ако човек успее да се абстрахира от своите познания в един момент, да си каже добре - ако аз не знам нищо по темата, какво би ми било интересно и би ми било важно да науча, тогава той може да даде правилните отговори", изтъкна Петър Ефтимов.

Явор Денчев е преподавател в университета във Виктория, Канада. Интересът на децата към откриване на факти е естествен, а ролята на учителите и родителите е да подтикват този интерес да се развива, смята той.

"Да им даваме възможност да експериментират и да изследват света около себе си, да могат да се запознаят с този научен подход, макар и през игра в началото, но е нещо, което ще изгради тяхното виждане за света и начин на мислене."

В ситуация на социална изолация най-важното е да говорим с децата си, защото за тях това е доста сложен период.

"Защото те не знаят защо трябва да са вкъщи, защо родителите им са вкъщи, защо се получават по-странни ситуации, с които те не са свикнали и целият им свят е преобърнат."

Двете гледни точки чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Наука и медии по време на криза

Светът на науката и неговите послания към публиката трябва да бъдат комуникативни, а учените - да умеят да представят по разбираем начин сложните понятия от науката, казва и Любов Костова, директор на Британския съвет в България. "Когато става въпрос..

публикувано на 21.04.20 в 13:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Люти брод се проведе празника на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се..

публикувано на 21.08.24 в 10:09
Ангел Стойков

Ангел Стойков: Връзката между висшето образование и бизнеса се скъсява все повече

В процес на публично обсъждане е промяна, която ще позволи на студентите да се обучават дуално, като паралелно работят във фирми под ръководството на ментори и получават възнаграждение за практиката си. Това обясни пред БНР Ангел Стойков,..

публикувано на 20.08.24 в 10:39
Проф. Вили Лилков

Проф. Вили Лилков предлага да бъде изграден паметник на инж. Иван Иванов в София

Да бъде издигнат паметник на инженер Иван Иванов в София, предлага общинският съветник от "Синя София" проф. Вили Лилков. Решение за това има още преди 13 години, което до този момент не е изпълнено. Инж. Иванов е кмет на столицата в периода..

обновено на 18.08.24 в 07:36

Фотографът Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в XI Международен фотосалон Пловдив 2024

Плевенският фотограф Любомир Бенковски - Бенджи спечели най-високото отличие в тазгодишния XI Международен фотосалон Пловдив 2024. Международното жури присъди на Бенджи Златен медал на Международната федерация за фотографско изкуство - FIAP и купата..

публикувано на 18.08.24 в 06:16
Проф. Васил Николов

Проф. Васил Николов: Ще наблегнем на производствения център за сол на Провадия-Солницата

През 2024 та се навършиха 20 години от началото на разкопките на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата (5600-4350 г. пр. Хр.). Започна поредният, двадесети сезон на археологическите проучвания и екипът, ръководен от проф...

публикувано на 13.08.24 в 14:56