Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Димитров: Сценарият за филма "Карантина" е писан преди 10 години

Димитър Димитров
Снимка: Фейсбук

Целият град е затворен. Един мъж се събужда в безнадежден свят, изтъкан от страх, изолация и мрак. Никой не знае какво точно се случва. Това е част от сюжета на късометражния анимационен филм "Карантина".

Карантината се преживява по различен начин от всеки, каза за БНР Димитър Димитров, режисьор на филма, който поставя акцент върху вътрешното усещане на всеки човек, а не върху медицинския аспект на проблема.

"Този филм, трябва да започна по-отдалеч, той не беше замислен за карантина, но пасна добре. Нашият сценарист, който ни пише вече десети сценарий, той обикновено живее така изолиран дълги години. Става всяка сутрин със своите страхове, със своите паранои и по този начин пише", обясни Димитър Димитров в предаването "Хоризонт до обед".

Сценарият за филма "Карантина" е написан преди 10 години. Димитър Димитров решава да направи филма сега.

"Тук се получи моментът да направя филма точно сега, с това заглавие, но всъщност той е обмислен отдавна, преди тази карантина", допълни Димитров.

Филмът е черно-бял. "Навън обикаля една огромна акула, тя е символ на страха. Има едно птиченце - малко, бяло, което е символ на надеждата. Акулата хруска с челюсти пред него, иска да го изяде. Страхът иска да изяде надеждата. Разбира се всичко това са символи, нищо не е буквално", подчерта Димитър Димитров.

Същността на страха и изолацията е една и съща, смята творецът. "Паралелът е същностен - между това, което винаги се случва и това, което днес се случва".

Финалът на филма е безизходица, липса на информация и очакване.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деян Колев: Медиаторите трябва да бъдат убедени колко е важна ваксинацията

Около 10 процента от ромското население е ваксинирано до момента срещу Covid-19. "Това, което е много важно е, че трябва да им целенасочена кампания и времето ѝ е точно сега - юли и август. Освен през август, преди началото на учебната година се завръщат много от ромите, които са в чужбина. На 19 юли започва и Курбан байрама - допълнителен..

публикувано на 24.06.21 в 15:59

Деца ще разговарят с Международната космическа станция

За пръв път чрез най-новата инициатива на Атлантическия клуб България ще се нареди сред пионерите в Европа. Деца от България и Европа   ще получат шанс да зададат въпрос към екипажа на Експедиция 65 чрез Международната космическа станция . В регламента на конкурса има и забранени теми, с които всеки участник трябва да се запознае...

публикувано на 24.06.21 в 14:56

Лондон с последен шанс за кандидатите за уседналост до 30 юни

Пет години след референдума, на който британците гласуваха за излизане от Евросъюза  Лондон дава 28-дневно предизвестие за кандидатстване за  статут на уседналост  . Десетки хиляди граждани на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, ще получат официално 28-дневно предизвестие, ако не са успели да подадат заявление за статут на уседналост..

публикувано на 24.06.21 в 13:27
Диян Стаматов

Диян Стаматов: Обществото очаква далеч по-важни от деполитизацията на училищата промени в закона

Неотдавна в предаването „Неделя 150“ просветният министър проф. Николай Денков съобщи, че повече от една трета от началниците на регионалните управления по образованието са ангажирани с партийна дейност. Денков тогава уточни, че в текстовете на Закона за училищното и предучилищното образование никъде няма ясно изискване политическа дейност да не се..

публикувано на 24.06.21 в 09:25
Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нова сграда за детската болница означава прекратяване на сегашната обществена поръчка

До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница. Решението дойде вчера след граждански протест пред Министерски съвет . „Със сигурност нямаме повод да обявим победа. Преди една година получихме подобно обещание от бившия премиер Борисов и..

публикувано на 24.06.21 в 08:31

Как ще бъдат убедени ромите да се ваксинират срещу Covid-19

Здравните медиатори в 12-хилядния ромски квартал "Изток" в Кюстендил са 5 и са постоянно сред жителите. Кварталът беше 25 дни под пълна карантина заради висок брой заболели от Covid-19. По думите на заместник-кметапо социалните дейности в Община Кюстендил Радмила Рангелова ежедневно се търсят решения за намаляване на броя на заразените..

публикувано на 23.06.21 в 21:47

Пред нас е ново предизвикателство - комбинациите между нововъзникващи технологии

Пет български организации официално заявиха готовност да си сътрудничат за развитие на технологиите на изкуствения интелект у нас . “Клъстер Изкуствен интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, “Обединено дрон общество”, “Биотехнологичен и здравен клъстер” и „Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии” си подават ръка с цел създаване на..

публикувано на 23.06.21 в 20:21