Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските се включват в раздаването на продуктите по "училищни плод и мляко"

Опасна ли е акцията в периода на извънредно положение

Снимка: Ани Петрова

В дворовете на училища и детски градини започна раздаването на пакети с продукти по схемите „Училищен плод и Училищно мляко“. Според Румен Петков, училищен директор и общински съветник във Враца, моментът за тази акция не е сега:  

В страната има 3218 детски градини и училища с 420 187 деца, включени в тези програми. Нека това раздаване да стане след отминаване на пика на болестта. Това е безсмислена кампания – много хора заради безопасността си ще откажат тези продукти и така акцията няма да изпълни целта си, защото е опасна и нерационална“.

Според него зад този половин милион пакета стоят много сериозни интереси:

„Това, че тези хора по време на криза искат да вземат тези пари, които са договорили, не е ощетяване, а нахалство. Тези средства ще си ги вземат, но през юни“.

Директорът на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев подчерта:

Даваме възможност тези доставки да се осъществят накуп. Даваме гъвкавост на директорите да извършат тези доставки съвместно с доставчиците. Отказаната храна може да бъде дадена на децата, които искат да получат пакетите си. Продуктите ще бъдат раздадени на децата, ще бъде използвана същата целева група“.  

Грудев увери, че всеки сигнал за нарушения се проверява „бързо и незабавно“

„Санкциите са много тежки. Имаме повече от пет производители, които на базата на пропуски миналата година сме им отнели възможността да участват по европейската схема. Те търпят всички санкции, разписани в закона. Точно с тази тема компромис не е възможен“. 

Васил Грудев поясни, че помощ при раздаването на продуктите ще окажат представители на държавните горски предприятия:  

„Те имат нужното оборудване и се отзоваха с логистична подкрепа. Ще използват служебните си автомобили, за да раздадат продуктите". 

В предаването „Преди всички" той подчерта: 

„Периодът, в който доставките могат да бъдат извършвани накуп с общи пакети, ще изтече с края на извънредното положение... Няма да се загубят количества, няма да има неусвоени средства". 

Васил Грудев изрази надежда, че в началото на май в големите хранителни вериги ще има повече български зеленчуци. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

От 1 юли медицинските направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален рамков..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Деси Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли

Достъпът до историческата част на Венеция подлежи на такса от 5 евро на човек с онлайн резервация. Тя важи за някои уикенди между април и юли тази година. Таксата засяга еднодневните туристи, пребиваващи извън област Венето.  Освободени са посетители, които нощуват в хотели, къщи за гости и пансиони със закуска, които вече плащат..

публикувано на 25.04.24 в 17:24
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Очаквам изненади от МЕЧ, "България може" и партии на ръба на 4-те процента

Трудно е да се прецени дали ПП-ДБ ще са втори на изборите, но няма съмнение, че вдъхновението е напуснало избирателите на ПП-ДБ и ще доведе до отказ на участие.  Това коментира политологът Христо Панчугов в интервю пред БНР. "Самата политическа кампания ще е изключително важна.  Опасявам се, че към този момент част от клишета като..

публикувано на 25.04.24 в 17:21