Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мангъров: По най-скромни преценки в страната има над 300 хиляди заразени

За да затихне епидемията, 70 на сто от хората трябва да срещнат вируса

Снимка: БГНЕС

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече“, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Мнението е на доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София. Мангъров беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи“, коментира Атанас Мангъров, запитан за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

„Установяват се повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 хиляди души, които вече са били заразени. Това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.“

За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров в предаването "Хоризонт до обед".

„Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване.“

Снимка: БТА

Това е малко. За да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона“, категоричен е Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса.“

Това е същото, което се прави по време на избори. Не е нужно да изпиеш цялата чаша, за да разбереш, че е горчива. Това са статистически методи, с които се установява степента на разпространение на вируса в случая сред населението. Както преди избори се установяват политическите нагласи на населението. Колкото повече хора се изследват, толкова по-достоверно ще бъде това изследване“, подчерта Атанас Мангъров.

Смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни, поясни още той.

Атанас Мангъров потвърди, че над 70 на сто от населението трябва да бъде заразено, за да се формира т.нар. стаден имунитет. „В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група“, коментира той и във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимпомно протичане на коронавируса при децата.

Децата са може би най-застрахованата от коронавирусната инфекция група. Те и да се заразят, няма да им се случи нещо лошо. Не е това нещото, от което родителите трябва да се страхуват. Те би трябвало много повече да се страхуват от другите заболявания, за които се правят ваксините и би трябвало спокойно да отидат и да си ги поставят. Безсимптомното протичане не е противопоказание да се отлагат ваксините. Ако детето е клинично здраво, ако докторът го прегледа и установи, че клинически му няма нищо, то спокойно може да бъде ваксинирано. Няма да му се случи нищо лошо, дори и да е заразено с този вирус.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Проданов, председател на НАЗ

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията..

публикувано на 24.07.24 в 10:46

Иван-Александър Кютев: Село Воден е шедьовър на абсолютното безхаберие на много институции

Пожарът беше овладян благодарение на младите воденци, на земеделските производители, на доброволците . Това заяви пред БНР фотографът Иван-Александър Кютев - жител на село Воден и създател на групата "Остави се да бъдеш Воден", която набира средства за пострадалите. Той започна разказа си преди 3 дни във Фейсбук така: "През 2020..

публикувано на 24.07.24 в 10:16

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35