Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как върви подновената имунизация в епидемична обстановка

Забавянето лишава някои деца от ваксина

Снимка: Ани Петрова, БНР

От тази седмица със заповед на здравния министър Кирил Ананиев са възобновени имунизациите, детските и женските консултации. Те се провеждат във вторник и четвъртък, като през тези два дни лекарите са длъжни да организират т.нар. "зелени коридори" само за тези групи пациенти.

В столичната 28 поликлиника педиатрите работят в корпус на сградата с отделен вход. В дните със "зелен коридор" за имунизации на бебета санитарката Мария Димитрова връща възрастните пациенти още на входа. "Сърдят се, има хора, които негодуват. Майките са с предимство"

В коридора няма чакащи, защото майките водят децата си по график и влизат с пристигането си. Създали сме добра организация, смята д-р Таня Тотевска. "Майките идват, всички са много доволни, имаме вече направени ваксини. Абсолютно всички желаят да дойдат на детска консултация", споделя тя.

В кабинета на д-р Красимира Христова също е спокойно. Защитното облекло е задължително за лекаря и сестрата. И двете са оборудвани от главата до петите, включително с очила и защитни шлемове. Направили са си и тестове за коронавирус. Осигуряват си всичко сами, с малки изключения. "Единственият подарък, който получихме от Българския лекарски съюз, е една престилка, за моя помощник няма и чифт ръкавици", разказва д-р Христова.

Пациентите пристигат на всеки половин час, а в паузите между две посещения д-р Христова организира графика за следващата седмица. Заради забраната до скоро някои деца са пропуснали имунизации, част от които няма как да бъдат наваксани. Заради забавянето 6-месечно бебе ще остане без втората доза ротавирусна ваксина. "Имунитетът се осъществява по-добре, когато е пълен статусът", коментират педиатрите.

Според д-р Милица Кинчева проблем се очертава с прегледите на възрастни пациенти, за които трябва да се спазва точна дата"Другия вариант предлагаме - възрастните пациенти в другия край да застават и то по един-двама ще влизат, ще бъдат обслужени и излизат, както в магазините", уточнява тя.

"Зелените коридори"  създават проблеми и за медицинското обслужване на по-големите деца. Те също трябва да бъдат връщани, напомня д-р Емилия Тодорова, на която се е наложило да пренасочи към болница момче с травма. "Аз нямам право в деня, в който правя профилактика, да провеждам друга амбулаторна дейност, да давам направление и направление за изследвания, така е в наредбата".

На този етап майките, чиито бебета подлежат на имунизация, са доволни, а повечето останали пациенти проявяват разбиране. Лекарите обаче се надяват формулата "зелени коридори"  да бъде усъвършенствана, за да няма върнати пациенти.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пропускателен режим за детските консултации и имунизации в Дупница

Създава се пропусквателен режим в сградата на поликлиниката в Дупница за детските консултации и основните задължителни имунизации в дните вторник и четвъртък. Това ще става  от 8 до 12.30 часа. - за да няма струпване на родители и пациенти, както..

публикувано на 24.04.20 в 11:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

НС прие на първо четене внесения от МС законопроект за въвеждане на еврото в България

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България.  В него се уреждат принципите, правилата и процедурите за..

публикувано на 26.07.24 в 16:29

Костадин Костадинов: КС за пореден път взема решения под натиск на Делян Пеевски

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че Конституционният съд за пореден път взема решения под натиск от страна на Делян Пеевски, защото това е неговият съд:  "Ако КС беше взел наистина правилно решение, той трябваше да отмени 100% всички,..

публикувано на 26.07.24 в 16:17

Административният съд потвърди избора на Васил Терзиев за кмет на София

Административният съд София-град потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Столична, с което Васил Терзиев е обявен за избран за кмет на Столична община на втория тур, проведен на 5-и ноември 2023 г. Решението за избора му, обявено..

публикувано на 26.07.24 в 16:10
Димитър Кангалджиев

Димитър Кангалджиев: Човешка небрежност е една от основните версии за взрива в Елин Пелин

По информация на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов по време на инцидента в складовете в Елин Пелин е имало още двама души. Министърът посочи, че няма конкретна информация за тях, тъй като спасителните екипи все още не са влезли в складовете..

публикувано на 26.07.24 в 15:56
Кирил Петков

Кирил Петков коментира решението на КС: Няма справедливост в нашата страна

"Има ли справедливост в България? Работят ли прокуратурата и съдебната власт за хората?".  Това попита във Фейсбук Кирил Петков след решението на Конституционния съд.  КС обяви за противоречащи на Конституцията част от промените, свързани..

публикувано на 26.07.24 в 15:50

Френският министър на транспорта: Саботажът в жп мрежата е с тежки последици

800 хиляди пътници са засегнати от масираната атака срещу френската високоскоростна железопътна мрежа. Тя наруши движението по някои от най-натоварените линии часове преди церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж.  След палежи по..

публикувано на 26.07.24 в 15:40

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

" Политици има достатъчно, само че държавници в България няма . Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито" ".  Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш..

публикувано на 26.07.24 в 15:16