Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Кандиларов: Неявяването на Ким Чен-ун на знаково събитие подсили спекулациите

Ким Чен-ун
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Причината да говорят световните медии за евентуално лошо здравословно състояние и нататък всички твърдения, че вероятно се е случило нещо лошо със севернокорейския лидер Ким Чен-ун се дължаха на факта, че той не се яви на знаково събитие - честванията на годишнина от рождението на дядо му Ким Ир Сен". Това каза пред БНР доц. Евгений Кандиларов - специалист по историята и съвременността на Източна Азия, във връзка с появилите се спекулации, че лидерът на КНДР Ким Чен-ун е починал

По думите му в подобен тип режими, когато има липса на информация, това ражда множество слухове и предположения.

В предаването "12+3" доц. Кандиларов коментира, че основания за коментарите е дала и информацията, потвърдена от Китай, че са изпратили медицински екип в Северна Корея.

Той посочи, че южнокорейските сведения, че Ким Чен-ун е жив, все още не означават нищо, защото при смъртта на Ким Ир Сен, както и на Ким Чен Ир, информацията е дошла много по-късно от датата на случването им:

"Смятам, че става дума сега за множество от фактори и не става дума за смъртта му, а по-скоро за това, че вероятно е претърпял някаква операция, тъй като отдавна се знае, че има проблеми със здравето".

Доц. Кандиларов коментира твърденията, че няма нито един заразен с коронавируса в Северна Корея са вид дезинформация, защото са известни близките отношения на страната с Китай.

Цялото интервю на Петър Волгин с доц. Евгений Кандиларов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ким Чен-ун

Спекулациите за здравословното състояние на Ким Чен-ун продължават

Председателят на Държавния съвет на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун „е жив и здрав“ . Това съобщи БТА, като цитира изявление на специалният съветник на президента на Южна Корея по въпросите на дипломацията и националната..

публикувано на 27.04.20 в 13:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хиляди демонстранти в подкрепа на семействата на израелските заложници, участват в протестен митинг пред военния щаб на Кирия в Тел Авив, Израел, 01 септември 2024 г.

Хиляди протестираха срещу Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на Хамас"

Хиляди израелци излязоха днес на протест в Тел Авив и Ерусалим срещу премиера Бенямин Нетаняху заради смъртта на шестима от заложниците на плестинската групировка Хамас, чиито тела са били открити снощи в подземен тунел в ивицата Газа. Открити..

публикувано на 01.09.24 в 21:19

Локализиран е пожарът в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол

Локализиран е пожарът, който пламна следобед в района на бившите Пехотински казарми в Ямбол.  Пожар гори в бившите "Пехотински казарми" в Ямбол Огънят е засегнал сухи треви и храсти. Пожарникари и общински служители обхождат мястото, за да не се..

публикувано на 01.09.24 в 20:29

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица

Отменено е частичното бедствено положение в дупнишките села Самораново и Бистрица, което беше въведено  преди седмица заради пожара под Черни връх в Рила, съобщи кметът на Дупница Първан Дангов.  Гасенето продължи повече от 10 дни, когато в..

публикувано на 01.09.24 в 20:26

"Алтернатива за Германия“ печели вота в източногерманската провинция Тюрингия

За първи път крайнодясната „Алтернатива за Германия“ печели избори във Федералната република. В източногерманската провинция Тюрингия партията събира 33 на сто от гласовете в днешния регионален вот, сочат първите прогнозни резултати.  Миграцията и..

публикувано на 01.09.24 в 20:02
Президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Партията на Алиев печели изборите в Азербайджан

Предсрочни парламентарни избори се проведоха днес в Азербайджан. По данни от екзит пол победител е управляващата партия "Нов Азербайджан", оглавявана от президента Илхам Алиев.  Но допитването, цитирано от агенция Ройтерс, показва, че..

публикувано на 01.09.24 в 19:55

И в Пернишка област не се договориха за състава на РИК

И партиите в Пернишка област не се договориха за състава на Районната избирателна комисия - пак заради отделни предложения от двете крила на ДПС при само една квота за партията, съобщи областният управител Людмил Веселинов. Така и за Перник..

публикувано на 01.09.24 в 19:48

Доган е напуснал резиденцията в Росенец

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е напуснал резиденцията в Росенец. Това съобщи бТВ, чийто екип е бил  допуснат в имота от собственика Данаил Папазов. От разпространените кадри, че вижда, че р езиденцията и дворът са пусти...

публикувано на 01.09.24 в 19:31