Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Центровете от семеен тип - без указания за действие при заразяване

Има спад в даренията, растат разходите за транспорт, персоналът е от уязвимата група

Център за настаняване от семеен тип в Благоевград
Снимка: БГНЕС

Центровете за настаняване от семеен тип, в които се отглеждат деца и младежи, се нуждаят от допълнителна подкрепа. За това алармират пред "Хоризонт" от Фондация "Сийдър". Извънредното положение е истинско предизвикателство за персонала, който трябва да се справя с редица нови трудности и критични ситуации в работата си. Проблемите засягат всички центрове от семеен тип, които осигуряват услуги за близо 3 хиляди деца и младежи.

От Фондация "Сийдър" изразяват опасения, че нямат указания какво да предприемат, ако има случай на заразяване на техен служител или дете от центровете, които управляват. Получили са уверение от Министерството на труда и социалната политика, че ще се опитат да съдействат.

"Проблемът идва от там, че в подобни центрове от семеен тип няма как да се осигури изолация на дете или младеж, който евентуално е заразен с коронавирус, тъй като помещенията не позволяват това, няма отделна стая, санитарно помещение, които да могат да се ползват за изолатор", обясни в предаването "Хоризонт до обед" Александрина Димитрова, изпълнителен директор на Фондация "Сийдър".

Същевременно поставянето под карантина на цял център е немислимо, тъй като тогава поставяме под риск всички деца и младежи от този център, подчерта тя. Стои и въпросът кой ще се грижи за тях, тъй като не могат да бъдат задължени служители да бъдат под карантина две или повече седмици и да се грижат за всичките 10-12 деца и младежи в един такъв център, допълни Александрина Димитрова.

От Фондация "Сийдър" настояват да се осигури допълнително финансово стимулиране на центровете за настаняване от семеен тип. Един от вариантите би бил еднократна финансова помощ. 

"Наистина предизвикателствата пред центровете от семеен тип станаха големи, най-вече заради това, че голяма част от децата и младежите, настанени там, са със сериозни увреждания и други заболявания, което ги поставя в една по-уязвима позиция", изтъкна Димитрова.

"Също така много голяма част от екипите, които са заети в тези центрове са над 60 години, в този смисъл са част от рисковата група. Още повече, че откакто започна извънредното положение, значително се увеличи обемът на работа. Те сега са ангажирани  освен с ежедневната си грижа за децата и младежите, с това да осигуряват непрекъсната дезинфекция на помещенията, да мерят температура и да докладват на личните лекари и на общините", разказа Александрина Димитрова пред БНР.

Центровете за деца и младежи имат нови разходи за храна, необходимо е да се осигури транспорт за служителите, които живеят в селата.

"Търсим възможности за стимулиране на екипите в центровете, финансово стимулиране, но засега не успяваме. Или трябва да търсим такава подкрепа от дарители, тъй като служителите в тези центрове не бяха включени в планираното от Министерството на труда и социалната политика допълнително възнаграждение за социалните работници", отбеляза още Александрина Димитрова.

Има спад в даренията, тъй като фирмите срещат редица затруднения.

"Тези от тях, които се справят добре, насочват даренията си за борбата с коронавируса, съвсем естествено, но пък това се отразява върху организации, каузи като нашата. В момента няма как да организираме събития или кампании, така както го правехме преди. В дългосрочен план няма да можем да наберем тези средства, които са ни необходими на годишна основа, за да осигуряваме качествена грижа за децата и младежите, към които носим отговорност", подчерта Димитрова.

Фондация "Сийдър" управлява 9 социални услуги, като 8 от тях са центрове за настаняване от семеен тип и защитено жилище. Там грижата е 24 часова, деветата услуга е център за социална рехабилитация и интеграция - там се предоставят почасови услуги на млади хора с интелектуални увреждания и техните семейства. В момента този център работи в онлайн режим.

"Екипът в тези центрове е от 90 човека, те са на различни длъжности - социални работници, ръководители екип, арт терапевти, социални терапевти и са ангажирани изцяло с директната грижа за децата и младежите. От всички тези 90 служители, 25 ние успяваме да набавим благодарение на дарители. За останалите заплащането идва от държавното финансиране за социалните услуги", поясни Димитрова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55
проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: Проправя се пътят на митрополит Николай към поста патриарх

"Има църковна политика. Стремят се някои хора да си създават лоби. Фракцията, която ръководи митрополит Николай, се увеличи от вчера с още един негов поддръжник, което му проправя пътя евентуално да бъде избран за патриарх." Това заяви пред БНР богословът проф. Иван Желев след избора на новия Сливенски митрополит. По думите му, митрополит..

публикувано на 27.05.24 в 09:41

Д-р Борис Асьов: Много хора излизат за гъби без никаква подготовка

" Когато завалят продължителни дъждове, много хора хващат раниците и излизат да берат гъби, като много често това се прави без никаква подготовка. А гъбите са изключително опасно хоби и трябва да се подхожда с много голямо внимание ".  Това предупреди от ефира на БНР д-р Борис Асьов от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към..

публикувано на 27.05.24 в 09:28

Украйна във фокуса на Парламентарната асамблея на НАТО в София

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристига в София за последния ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. Два дни 400 парламентаристи от 32 държави членки на НАТО и от 25 страни партньори и парламентарни организации обсъждаха позиции, които ще бъдат представени за одобрение и на срещата на върха във Вашингтон пред..

публикувано на 27.05.24 в 08:11