Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Занков: Първо ще се възстанови бизнес туризмът

Снимка: БГНЕС

"Първо ще се възстанови бизнес туризмът". Това каза пред БНР Константин Занков - главен експерт в Института за анализи и оценки в туризма. Той изрази очакване около 15 юни да започне вече да има гости по хотелите от градски тип и припомни, че туризмът в България не е само море.

Занков посочи, че няма друг бранш от икономиката, който така да е засегнат 100% от пандемията - както е туризмът:

"Първи бяхме засегнати с пълната забрана за работа за повечето бизнеси и последни ще се възстановим. Става дума за години възстановяване". 

По думите му от бранша искат яснота на какви условия трябва да отговаря бизнесът в новите условия.

Той изтъкна, че в момента няма заповед, която да забранява на хотелите да работят, забраната е само за ресторантите, но има заповед, която забранява всякакви пътувания в страната с цел туризъм:

"Самите предприемачи са в ситуация, в която не знаят какво да кажат на екипите си, как да организират мениджмънта и маркетинга. Такава ситуация наистина не е била никога досега".

Константин Занков изрази очакване по-малко българи да пътуват тази година за ваканциите си в чужбина:

"Тази година очаквам първи пазар за българите да бъде България. Докато няма ваксина срещу коронавируса, всички ще живеем под егидата на коронавируса. Това ще бъде продължително нормално е хората на първо място да поставят страха и грижата за здравето си".  

Интервюто на Веселина Миланова с Константин Занков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Константин Занков



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинга в Министерски съвет

Ангелкова: Готвим се за късен летен сезон

Очакванията на европейските министри на туризма са летният сезон да започне на 1 юли . Това заяви българският министър Николина Ангелкова след видеоконференция със своите колеги от съюза. 20% от средствата, отпускани от ЕК по възстановителния..

обновено на 28.04.20 в 12:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Биршен Ибрямова

Биршен Ибрямова: С това няма да се приключи, до изборите има още 20 дни

Ще продължа моята гладна стачка до освобождаването на съпруга ми. Ще го правя до тогава, докато ми стигат физическите сили. Това заяви пред БНР съпругата на независимия депутат Джейхан Ибрямов – Биршен. Кандидат-депутатът е задържан за 72..

публикувано на 04.10.24 в 10:01

Арести при спецоперация на полицията в Горна Оряховица

Полицията в Горна Оряховица задържа четирима души за кражби при специализирана полицейска операция тази сутрин срещу конвенционалната престъпност и срещу купуването на гласове за изборите. Започна и така нареченото "профилактиране" на криминалния..

публикувано на 04.10.24 в 09:58
Българският културно - информационен център в Босилеград

Годишнина от откриването на Културно-информационния център в Босилеград

Годишнината от откриването на Културно-информационния център на сънародниците ни в Западните покрайнини ще бъде отбелязана в Босилеград. По този повод е подготвен музикално-поетичен спектакъл "С България в сърцето“, който ще се състои от 18 часа..

публикувано на 04.10.24 в 09:57
Доц. Аделин Иванов

Доц. Аделин Иванов за деформациите на краката от неудобните обувки

Есента е времето, когато сменяме обувките, за да се предпазим от студа и дъжда. Много често в името на модата и красотата правим и компромис с това, което носим на краката си.  Неудобните и неподходящи за нас обувки могат да причинят не само..

публикувано на 04.10.24 в 09:47
Мила Минева

Мила Минева: Малко партии говорят съдържателно, още по-малко - за бъдещето

Много малко от партиите говорят съдържателно, а още по-малко от тях говорят за бъдещето . В момента, в който започнем да се занимаваме с проблемите, които хората имат, които искат да чуят, адресирани от политиците, тогава може би ще имаме и..

публикувано на 04.10.24 в 09:24
Джейхан Ибрямов

Адвокат за случая "Ибрямов": Възникват съмнения за политическа репресия

"Всяка злоупотреба е опасна. Особено опасна е злоупотребата с наказателното право , защото това е най-тежката форма на държавна репресия. Особено опасен е политическият популизъм в опит да се отговори на обществените очаквания за размерите на..

публикувано на 04.10.24 в 09:16
(18 август 1983 г.) Хеликоптер МИ-8 дневно налива около 100 тона бетон на най-високите носещи греди на виадукта

50 години от първата копка на АМ "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на АМ „Хемус“. Първа копка прави председателят на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков край село Яна (Софийско). Това е и ден първи изобщо от началото на изграждането на автомагистрални..

публикувано на 04.10.24 в 08:53