Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запис на музиката към "Егмонт" на Гьоте ознаменува Годината на Бетовен във Финландия

Цигуларката Зефира Вълова представи премиерно в българския радиоефир съвсем нов запис на Хелзинкския бароков оркестър, ръководен от Апо Хакинен и с нейно участие. Компактдискът включва музиката на Лудвиг ван Бетовен към трагедията на Гьоте „Егмонт“, изпълнена за първи път на сцена през 1810 г.


Не се случва често нещо подобно да се чуе и види, затова финландският ансамбъл е проявил далновидност и предвид честванията на 250-годишнината от рождението на Бетовен през цялата 2020 г., е направен запис на тяхно концертно изпълнение с участието на четеца Роберт Хунгер-Бюлер и сопрана Елизабет Бройер, който сега Naxos предлага на нашето внимание.


Зефира Вълова вече пет години гостува в концерти и записи на Хелзинкския бароков оркестър, а с неговия артистичен директор, чебалист и диригент Аапо Хакинен я свързват творчески връзки още от първите издания на фестивала „Изкуството на барока“ в София, на който тя е създател и директор.

Чуйте интересни подробности за звукозаписния проект в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Йончева в “Мадам Бътерфлай“

Отзвук от кулминацията на фестивала “Опера в Летния театър“ във Варна

През лятото сърцето на музикалния живот се премества от столицата, пътува, както всички, към по-близки или далечни дестинации, а сред най-привлекателните у нас през август са морските. Денят му прилича на чаша шампанско, в която искри златото на лятното слънце и се разлива морската пяна. Вечерите му са обгърнати във воали от прохлада и..

публикувано на 15.08.24 в 13:33

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Х-то издание от XXXI-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на кулминационната седмица в XV-я международен фестивал “Опера в Летния театър“ във Варна. 20.05-21.00 ч.: - Отзвук от дебюта на световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева в цялостен спектакъл на сцената на Летния..

обновено на 15.08.24 в 13:07

Таня Желязкова-Тея и Петър Попов представят в песен визията си за "Век на изкуствен интелект"

Темата за изкуствения интелект е в центъра на обществения интерес в целия свят. Той се превръща във визитната картичка на новия XXI век. Хората едва сега разбират, че са се стремили към нещо, което всъщност ги заплашва със своята изкусност. Песента „Век на изкуствен интелект“ повдига темата за изкуствения интелект в изкуството и доказва..

публикувано на 15.08.24 в 11:00
 Евгени Боянов

"Обич и песен" среща българската публика с любими наши певци и песни

Успение на Пресвета Богородица е голям празник за всички християни. Наричан още Голяма Богородица. След леката смърт на Божията майка и затова наречена успение, събралите се за да отдадат последна почит апостоли чули ангелско пеене и видели в облаците Богородица, обкръжена от ангели, която им казала "Радвайте се, защото съм с вас през..

публикувано на 15.08.24 в 10:27
Романът

Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк – поглед към миналато, настоящето и бъдещето на Германия

Днес отбелязваме една мрачна годишнина – началото на издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 г. Дължината на това съоръжение е близо 155 километра. Най-малко 140 души са убити по протежението й при опит за бягство от Източна Германия към Западна. Н а 9 ноември 1989 г. стената пада. Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк припомня..

публикувано на 13.08.24 в 13:27
Светлин Стефанов

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

Най-новият музей в Трявна , открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата.  Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова , която разказа за наследството на старите майстори дюлгери :..

публикувано на 12.08.24 в 15:51
Добринка Манева

Старото школо в Трявна и малките галерии - не ги пропускайте!

Старото школо на площада с часовниковата кула в Трявна, което гостите от пътя отбива, е един от най-посещавани музейни обекти в града.  В него класно училище открива Петко Славейков, когото именно учителстването довежда тук. Затова и днес тревненци наричат школото - Славейковото . На експозицията и сградата вниманието ни спира главният уредник..

публикувано на 12.08.24 в 14:50