Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белгия има сурови санкции за пияни и дрогирани шофьори

По-малко инциденти с фатален край заради повсеместното наблюдение и по-обезопасените коли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 640 души са загинали на пътя през миналата година в Белгия, съобщи за "Хоризонт" говорителят на белгийския институт за пътна безопасност Беноа Годар. В кралството има спад на инцидентите, предизвикани от употреба на алкохол, но за сметка на това - значително повишаване на случаите заради наркотици.

Белгия е една от страните, в които може да се оспори почти всичко, без глобите за нарушение на пътя. Обикновено те пристигат директно в пощенските кутии. Страната е повече от добре оборудвана с техника за наблюдение.

"Има около 2 хиляди неподвижни и мобилни радари, както и полуподвижни камери. Те са малко повече във Фландрия, отколкото във Валония, но Валония е на път да навакса закъснението. Рискът да те заловят е твърде сериозен", коментира Беноа Годар.

Това наблюдение обяснява и сериозния спад на инцидентите с фатален край през последните години. 

"Броят на загиналите по пътищата е намалял значително през последните 10 години. Най-сериозните инциденти са намалели значително спрямо останалите. Иначе казано, днешните злополуки са по-малко опасни, отколкото преди това. Това се дължи на няколко фактора - шофира се доста по-бавно, в някои части на Белгия има повече радари, безопасността на автомобилите се подобрява значително. Ако днес ви се случи инцидент на пътя, имате повече шанс да оживеете, отколкото преди това", допълва Беноа Годар.

Броят на инцидентите, свързани с употребата на алкохол, показва тенденция към лек спад.  За сметка на това има сериозно завишаване на злополуките, свързани с наркотици.

"Много младежи карат под въздействието на канабис. В това отношение няма широко разпространение на необходимия контрол, защото тестовете са доста по-скъпи, отколкото за алкохол. Освен това, полицията не може да спира всеки и да го проверява за наркотици. За целта трябва да има признаци, че водачът е употребил дрога - например зачервени очи или миризма в колата", уточнява Годар. 

Жертвите на пътя за 2019 година са с между 10 и 15 на сто повече, отколкото предходната година. Дали това се дължи на повечето случаи, свързани с употреба на наркотици?

"Няколко са факторите, които обясняват това повишение. Наркотиците имат своя дял, защото след години спад броят на загиналите сред младежите отново се повишава, особено в селските райони, където почти липсва друго средство за придвижване. Второ, по пътищата има все повече велосипедисти. Инфраструктурата за тях в северната част е напълно подходяща, за сметка на това на юг, във Валония, е доста назад. Така че в доста ситуации велосипедистът е изправен пред опасност от автомобилите и камионите", подчертава експертът.

Наказанията са твърде сурови и за употреба на алкохол, и на наркотици.

За алкохол ви изправят директно пред съда, като глобите са между 1600 и 16 000 евро. Следва и отнемане на книжката, като при сериозни случаи това може да бъде завинаги“, пояснява говорителят.  

Какво се случва, ако водачът откаже тест? "Следва най-тежката възможна санкция. Мисля, че както във всички страни от момента, в който откажете, вече се предполага, че пробата ви е положителна и това ви изправя директно пред съда с много сурови глоби и отнемане на шофьорските права", изтъква белгийският експерт.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Мичев, Явор Наумов – заместник началник на станцията, Петър Чилов, Христо Михалев, Даниел Инков, Румен Иванов

От покрива на България - връх Ботев: Оцеляваме трудно, но с екипност!

"Качихме се четирима колеги, техничари, но нямах никаква представа тогава къде заминавам, при какви тежки зимни условия, коментира за БНР и инж. Маринов.  "Качихме се там с вертолет и заварихме там хора без електричество, само с един дизел-агрегат, с мощност 30 киловата, само за техниката и съоръженията, всичко друго беше студ и мраз, така започна..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Мъж в инвалидна количка: Най-лесно се придвижвам... със самолет

Най-достъпни са Варна и Бургас, защото дотам може да се стигне съм самолет. Тази горчива равносметка прави Митко Александров, млад мъж в инвалидна количка. Митко  мечтае София да бъде достъпен град подобно на други големи градове по света, където е бил. Митко е програмист. Според него Санкт Петербург е най-достъпният град за хора с..

публикувано на 15.07.24 в 09:38

Кои нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли?

Множество нови системи за сигурност станаха задължителни за автомобилите от 7 юли . Включително и т.нар. "черна кутия", която ще записва данни за движението определено време при и след пътен инцидент.  Последните  данни на Агенция за пътна безопасност  отчитат, че средната възраст на автопарка в България е над 20 години , а в Европейския съюз..

публикувано на 14.07.24 в 21:10

Жените с рак на гърдата могат да вдигат тежко, да ходят на плаж, да ядат всичко

Никакво физическо натоварване за онкоболните хора – един от най-разпространените митове у нас, който се дава като лекарска препоръка. С оборването на тази и други препоръки са се заели онкохирургът д-р Ваня Митова и екип от специалисти по физическо натоварване, хранене и психологическа подкрепа на пациентки с рак на гърдата. В петък те..

публикувано на 14.07.24 в 06:39

Във Враца откриха кът, посветен на 155 години от основаването на читалището в града

През седмицата в зала „Нова история” на музея във Враца беше открит временен експозиционен кът, посветен на 155-та годишнина от основаването на Врачанското читалище. Експозицията представя част от богатата история на читалището със снимки, документи и вещи, които се съхраняват в музейните фондове. „Българско читалище въ Враца” е..

публикувано на 14.07.24 в 06:23

Петър Ефтимов за това как астробиологията търси живот в Космоса

Сещате ли кой е филмът, в който се разказва за това, как извънземни изпращат на Земята схема, по която учените построяват апарат и правят контакт с друга цивилизация в Космоса. В главната роля беше Джоди Фостър. Филмът излиза през 97 ма и печели сърцата на публиката по целия свят. Сценарист на научно фантастичната лента "Контакт" е Карл..

публикувано на 12.07.24 в 14:45

Валери Чуков за вота на Острова: Не голяма победа на лейбъристите, а катастрофална загуба на консерваторите

Обединеното кралство избра лявата Лейбъристка партия да управлява през следващите 5 години. " Не става дума за някакъв завой вляво, не става дума за голяма земетръсна победа на Лейбъристката партия ", казва Валери Чуков, бивш редактор в някогашната Българска секция на Световните служби на BBC. " Благодарение на мажоритарната..

публикувано на 08.07.24 в 08:12