Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белгия има сурови санкции за пияни и дрогирани шофьори

По-малко инциденти с фатален край заради повсеместното наблюдение и по-обезопасените коли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 640 души са загинали на пътя през миналата година в Белгия, съобщи за "Хоризонт" говорителят на белгийския институт за пътна безопасност Беноа Годар. В кралството има спад на инцидентите, предизвикани от употреба на алкохол, но за сметка на това - значително повишаване на случаите заради наркотици.

Белгия е една от страните, в които може да се оспори почти всичко, без глобите за нарушение на пътя. Обикновено те пристигат директно в пощенските кутии. Страната е повече от добре оборудвана с техника за наблюдение.

"Има около 2 хиляди неподвижни и мобилни радари, както и полуподвижни камери. Те са малко повече във Фландрия, отколкото във Валония, но Валония е на път да навакса закъснението. Рискът да те заловят е твърде сериозен", коментира Беноа Годар.

Това наблюдение обяснява и сериозния спад на инцидентите с фатален край през последните години. 

"Броят на загиналите по пътищата е намалял значително през последните 10 години. Най-сериозните инциденти са намалели значително спрямо останалите. Иначе казано, днешните злополуки са по-малко опасни, отколкото преди това. Това се дължи на няколко фактора - шофира се доста по-бавно, в някои части на Белгия има повече радари, безопасността на автомобилите се подобрява значително. Ако днес ви се случи инцидент на пътя, имате повече шанс да оживеете, отколкото преди това", допълва Беноа Годар.

Броят на инцидентите, свързани с употребата на алкохол, показва тенденция към лек спад.  За сметка на това има сериозно завишаване на злополуките, свързани с наркотици.

"Много младежи карат под въздействието на канабис. В това отношение няма широко разпространение на необходимия контрол, защото тестовете са доста по-скъпи, отколкото за алкохол. Освен това, полицията не може да спира всеки и да го проверява за наркотици. За целта трябва да има признаци, че водачът е употребил дрога - например зачервени очи или миризма в колата", уточнява Годар. 

Жертвите на пътя за 2019 година са с между 10 и 15 на сто повече, отколкото предходната година. Дали това се дължи на повечето случаи, свързани с употреба на наркотици?

"Няколко са факторите, които обясняват това повишение. Наркотиците имат своя дял, защото след години спад броят на загиналите сред младежите отново се повишава, особено в селските райони, където почти липсва друго средство за придвижване. Второ, по пътищата има все повече велосипедисти. Инфраструктурата за тях в северната част е напълно подходяща, за сметка на това на юг, във Валония, е доста назад. Така че в доста ситуации велосипедистът е изправен пред опасност от автомобилите и камионите", подчертава експертът.

Наказанията са твърде сурови и за употреба на алкохол, и на наркотици.

За алкохол ви изправят директно пред съда, като глобите са между 1600 и 16 000 евро. Следва и отнемане на книжката, като при сериозни случаи това може да бъде завинаги“, пояснява говорителят.  

Какво се случва, ако водачът откаже тест? "Следва най-тежката възможна санкция. Мисля, че както във всички страни от момента, в който откажете, вече се предполага, че пробата ви е положителна и това ви изправя директно пред съда с много сурови глоби и отнемане на шофьорските права", изтъква белгийският експерт.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33