Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Общественото бедствие 1966 г." - тонове вода заливат с. Згориград и част от Враца за минути

Районът на хвостохранилището днес
Заради противоепидемичните мерки във врачанското село Згориград се отлага традиционното възпоменателно събиране в памет на жертвите на голямото наводнение от 1 май 1966 г. Тогава в района на Враца се случва едно от най-мащабните наводнения в най-новата ни история

След пробив в стената на хвостохранилище във Врачанския балкан за 20 минути 500 000 тона вода, метални и скални отпадъци заливат село Згориград и голяма част от града. Почти мигновено са разрушени мостове и стотици постройки, сред които 153 къщи. 

Официално признатите жертви са 96 души, но и до днес се смята, че броят им е в пъти по-голям заради безследното изчезване на много хора. 

В пресата бедствието се отразява пестеливо с единствен акцент - всеобщата държавна мобилизация за пълно възстановяване на района и изплащане на милиони левове за пострадалите и нови домове. 

Въпреки мълчанието за причините още тогава е ясно, че трагедията е причинена от безстопанствено отношение. Зад спуснатата информационна завеса прибързано се дават четири осъдителни присъди, които обаче остават на най-ниско ниво. 

В засегнатото село Згориград и до днес споменът за опустошението, което променя съдбата на поколения, е активен - и за преживелите трагедията, и за родените след нея. 

Хвостохранилището през 60-те години

Ето и част от спомените на местните хора: 

„Отварям печката, та да видя агнето дали е готово, гледам иде една тъмница от върха“.

„Иде отгоре някаква вълнá, ама страхотна, и гърми. Къщата пада, преди вълнáта да я докосне. Всичко кал, тиня, сива. Само едни писъци“.

„Това си е традиция за 1-ви май да се коли агне. Хората си се веселиха, но така стана, че не е им било писано да отпразнуват този 1 май 1966 година. Хората просто не са очаквали такива чудеса“. 

Опустошенията след бедствието
Преди да стане тая работа, седмица валеше дъжд, не спираше. И казаха, че някаква подпочвена вода е подкопала стената. Тя не беше много сериозна стена. Нямаше бетон, направо от пясък, отвън се слагаха камъни и се садяха люляци. Мои вуйчо и чичо работеха на язовира и се обадили на директора, и му казали, че става лошо и водата ще откъсне язовира. Той им казал, мълчете, правете каквото правите, ама днес да не е, че ще провалим празника“. 

„Когато се обърнах нагоре, всичко се захлупи, от моста изхвръкна 15-метрова вълнá

„И то не е баш вода, а нещо като лáва“

„Една ударна вълнá, която отива надолу, удря на зиг-заг и събаря всичко“.

„Цели семейства си заминаха“.

С хеликоптери започнаха да издирват труповете“. 

Постановлението на Министерския съвет за общественото бедствие
„Думите са положени в две плоскости - едната е официалната лексика, другата е лексиката на хората, които са преживели това нещастие. Наводнението от 1-ви май 1966 е оставило незаличим белег… Изведнъж става така, че 1-ви май заменя Гергьовден и хората в Згориград помнят не наводнението, а че са били опекли агне за Гергьовден... Тази промяна води до промяна в начина на възприемане на обстоятелствата и събитията. Между манифестацията и агнето идва водата и отнася хората, голяма част не се знае къде, защото много от хората не са били намерени. Наводнението е ужасно бедствие, което потриса оцелелите, прави ги несигурни и поражда у тях ужасен страх от необяснимостта на това, което се е случило... Проблемът има различни интерпретации. Постановлението на Министерския съвет не говори за природно бедствие, не говори за бедствие, причинено от промишлена авария, нито за бедствие, причинено от човешка грешка, а говори за обществено бедствие. Самата номинативност на думата обществено говори за нещо, което, едва ли не, обществото е трябвало да изживее тогава. Има такива характеристики самото отношение на властта към това ужасно човешко нещастие, които и до ден днешен поставят ужасно драматични въпроси“. 

Факсимиле от пресата от тогава
Живият спомен за бедствието в местната общноств Згориград, от една страна, а от друга - дългото му прикриване по идеологически причини, са съображения темата да бъде част от проект в БНР Академия

Снимки: Ива Антонова, Държавен архив - Враца

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Разкриват 370 места за млади висшисти по програма "Старт в кариерата"

От 22 до 28 ми април Агенцията по заетостта ще приема заявки от областни и общински администрации, от столичните районни и от кметства за разкриване на 370 работни места за младежи с висше образование. По програмата "Старт в кариерата", държавата ще предоставя по 800 лева за заплата и дължимите осигуровки за срок от 12 месеца. По едно работно..

публикувано на 21.04.21 в 16:56

Евгений Кънев: Бизнесът ще бъде най-ощетен от забавяне на Плана

„ По Националния план за възстановяване и развитие е работено и той е еволюирал в положителна посока . В първия вариант беше заложено на строителство и изграждане на инфраструктура. Сега има преместване на значителна част от ресурса в посока бизнес, зелена икономика, дигитализация. Това е позитивно, но недостатъчно, за да може икономиката ни да..

публикувано на 21.04.21 в 16:36

Забраняват продажбата на някои играчки с гласов асистент в ЕС

Играчки с гласов асистент, които насърчават опасно поведение на малолетни, ще бъдат забранени в ЕС. Това е част от предложените от Европейската комисия нови правила и действия във връзка с използването на изкуствения интелект.  Ще бъдат забранени системите с изкуствен интелект, които се смятат за несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и..

публикувано на 21.04.21 в 16:25

Правната комисия в НС обсъжда промени в Изборния кодекс

Промени в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия. Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС. Общото в законопроектите на "Изправи се!Мутри вън!" , "Има такъв народ" и "Демократична България" е акцент върху гласуването на българите зад граници. Предлага..

публикувано на 21.04.21 в 16:22
Атанас Атанасов

И ДБ отказа разговори за правителство на ГЕРБ-СДС

„Демократична България“ отказа среща и разговори с ГЕРБ за подкрепа на предложения от тях за премиер Даниел Митов. Съпредседателят на обединението Атанас Атанасов заяви, че допирни точки с ГЕРБ нямат: „Ние вербално и писмено отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ, по една много проста причина…Той каза, че..

обновено на 21.04.21 в 16:22

Парламентарният контрол - по БНТ 1, а не по БНТ 2

Заседанието на Народното събрание и на постоянните комисии ще се излъчват пряко и в социалните мрежи, реши Временната комисия, която разглежда изработването на Правилника за организацията и дейността на парламента. Когато има пряко излъчване, поискано от депутатите, както и парламентарният контрол, то вече ще се излъчва в ефира на БНТ 1, а не..

публикувано на 21.04.21 в 16:18

Франция планира частично облекчаване на локдауна през май

Франция планира частично облекчаване на локдауна от 2 май. Това стана ясно след специалното правителствено заседание. От 3 май французите ще могат отново да се движат свободно без декларация, ограниченията до 10 километра от дома ще отпаднат. Това обяви на пресконференция говорителят на френското правителство Габриел Атал. Той обаче не съобщи..

публикувано на 21.04.21 в 16:11