Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Общественото бедствие 1966 г." - тонове вода заливат с. Згориград и част от Враца за минути

Районът на хвостохранилището днес
Заради противоепидемичните мерки във врачанското село Згориград се отлага традиционното възпоменателно събиране в памет на жертвите на голямото наводнение от 1 май 1966 г. Тогава в района на Враца се случва едно от най-мащабните наводнения в най-новата ни история

След пробив в стената на хвостохранилище във Врачанския балкан за 20 минути 500 000 тона вода, метални и скални отпадъци заливат село Згориград и голяма част от града. Почти мигновено са разрушени мостове и стотици постройки, сред които 153 къщи. 

Официално признатите жертви са 96 души, но и до днес се смята, че броят им е в пъти по-голям заради безследното изчезване на много хора. 

В пресата бедствието се отразява пестеливо с единствен акцент - всеобщата държавна мобилизация за пълно възстановяване на района и изплащане на милиони левове за пострадалите и нови домове. 

Въпреки мълчанието за причините още тогава е ясно, че трагедията е причинена от безстопанствено отношение. Зад спуснатата информационна завеса прибързано се дават четири осъдителни присъди, които обаче остават на най-ниско ниво. 

В засегнатото село Згориград и до днес споменът за опустошението, което променя съдбата на поколения, е активен - и за преживелите трагедията, и за родените след нея. 

Хвостохранилището през 60-те години

Ето и част от спомените на местните хора: 

„Отварям печката, та да видя агнето дали е готово, гледам иде една тъмница от върха“.

„Иде отгоре някаква вълнá, ама страхотна, и гърми. Къщата пада, преди вълнáта да я докосне. Всичко кал, тиня, сива. Само едни писъци“.

„Това си е традиция за 1-ви май да се коли агне. Хората си се веселиха, но така стана, че не е им било писано да отпразнуват този 1 май 1966 година. Хората просто не са очаквали такива чудеса“. 

Опустошенията след бедствието
Преди да стане тая работа, седмица валеше дъжд, не спираше. И казаха, че някаква подпочвена вода е подкопала стената. Тя не беше много сериозна стена. Нямаше бетон, направо от пясък, отвън се слагаха камъни и се садяха люляци. Мои вуйчо и чичо работеха на язовира и се обадили на директора, и му казали, че става лошо и водата ще откъсне язовира. Той им казал, мълчете, правете каквото правите, ама днес да не е, че ще провалим празника“. 

„Когато се обърнах нагоре, всичко се захлупи, от моста изхвръкна 15-метрова вълнá

„И то не е баш вода, а нещо като лáва“

„Една ударна вълнá, която отива надолу, удря на зиг-заг и събаря всичко“.

„Цели семейства си заминаха“.

С хеликоптери започнаха да издирват труповете“. 

Постановлението на Министерския съвет за общественото бедствие
„Думите са положени в две плоскости - едната е официалната лексика, другата е лексиката на хората, които са преживели това нещастие. Наводнението от 1-ви май 1966 е оставило незаличим белег… Изведнъж става така, че 1-ви май заменя Гергьовден и хората в Згориград помнят не наводнението, а че са били опекли агне за Гергьовден... Тази промяна води до промяна в начина на възприемане на обстоятелствата и събитията. Между манифестацията и агнето идва водата и отнася хората, голяма част не се знае къде, защото много от хората не са били намерени. Наводнението е ужасно бедствие, което потриса оцелелите, прави ги несигурни и поражда у тях ужасен страх от необяснимостта на това, което се е случило... Проблемът има различни интерпретации. Постановлението на Министерския съвет не говори за природно бедствие, не говори за бедствие, причинено от промишлена авария, нито за бедствие, причинено от човешка грешка, а говори за обществено бедствие. Самата номинативност на думата обществено говори за нещо, което, едва ли не, обществото е трябвало да изживее тогава. Има такива характеристики самото отношение на властта към това ужасно човешко нещастие, които и до ден днешен поставят ужасно драматични въпроси“. 

Факсимиле от пресата от тогава
Живият спомен за бедствието в местната общноств Згориград, от една страна, а от друга - дългото му прикриване по идеологически причини, са съображения темата да бъде част от проект в БНР Академия

Снимки: Ива Антонова, Държавен архив - Враца

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Плевенчаните Елеонора Йорданова и Пламен Симеонов

Казус в Плевен: Отказват ваксина заради прекъснати здравноосигурителни права

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов разпореди проверка на лечебното заведение в Плевен . Причината е отказан достъп до ваксина на здравнонеосигурени граждани. От министерството напомнят, че право на безплатна ваксина срещу Covid-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус. Плевенчаните Пламен..

публикувано на 26.02.21 в 11:34

На вота: Бели бюлетини от печатницата на БНБ

Хартиените бюлетини за парламентарните избори на 4 април ще са бели. Те ще са изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването. Ще се отпечатват от печатницата на Българската народна банка, като при необходимост може да се ползват други специализирани печатници. ЦИК ще контролира всички етапи по..

публикувано на 26.02.21 в 11:01

Шофьори на линейки в Гоце Делчев се оплакаха от липса на бонуси за работа на първа линия

Шофьори на линейки към спешния център в Гоце Делчев изразиха публично недоволството си заради това, че не са получили бонусите, гласувани от правителството, за работа на първа линия. Областният директор на Спешна помощ-Благоевград, заяви пред „Хоризонт“, че ще преразгледа документацията.  Сред недоволните от заплатите си за миналия месец..

публикувано на 26.02.21 в 10:52

„Кой е татко?“ - дискусия за бащинството

Бащинството у нас и по света е във фокуса на утрешния онлайн дебат „Кой е татко?“. Дискусията е част от кампанията на 10 неправителствени организации „Да бъдеш баща“ в подкрепа на бащинството. Кампанията е започнала през 2013 година, над 400 организации и 100 хиляди души са се включвали в различните инициативи през годините. Събития са били..

публикувано на 26.02.21 в 10:45
Иван Д. Иванов

Още един депутат напуска ПГ на БСП, става кандидат за вота от ВМРО

Още един депутат от БСП напуска парламентарната група на социалистите. Народният представител от Варна Иван Димов Иванов е депозирал искането си за напускане на „БСП за България“ и става независим депутат. В началото на декември миналата година Националният съвет на БСП прекрати членството на Иван Димов Иванов заради участието му в побой над..

обновено на 26.02.21 в 10:35
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в Брюксел, 19 януари 2021 г.

Шарл Мишел: Изправени сме пред нов тип заплахи - хибридни и кибератаки, дезинформация

В съвместно изявление с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел открои общите приоритети на пакта и ЕС, които европейските лидери ще обсъждат през втория ден от видеоконференцията. „Първо, ние искаме повече стабилност и предвидимост при нашите непосредствени съседи и ще обсъдим..

публикувано на 26.02.21 в 10:28
Снимката е илюстративна

Четири автомобила изгоряха в двор в кюстендилско село

Четири автомобила са изгорели в частен имот в близкото до Кюстендил село Коняво. Нанесени са щети и на други 2 автомобила, съобщиха от областната дирекция на  полицията. Отнеборците, изпратени на мястото,  успели да спасят къщата, но колите изгорели. Според коментари в селото автомобилите са на различни собственици и са били в двора за..

публикувано на 26.02.21 в 10:22