Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС работят по 29 проекта за ваксини и по 86 за лекарство срещу коронавируса

| обновено на 01.05.20 в 09:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европейския съюз са в ход 29 проекта за разработване на ваксина и 86 на лекарство срещу Covid-19. Това заяви в специално интервю за БНР заместник-директорът на Европейската агенция по лекарствата Ноел Уатион.

„В момента сме в контакт с ръководителите на 29 проекта за разработване на ваксина и с 86 на лекарство. Тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети“, каза той в интервю за програма „Хоризонт“.

„Това, което правим ние, е да предложим набор от мерки, които да подкрепят разработването на лекарство и ваксина. Те са бърз научен съвет, който предоставяме, преглед на всички данни и незабавно даване на обратна връзка. Създадохме и ускорена процедура за оценка, която позволява да се съкрати цялостно научния процес“, добави той в интервю за предаването „Преди всички“. 

Ноел Уатион - зам.-директор на Европейската агенция по лекарствата.

В тази криза има два основни въпроса - за лекарство и за ваксина. Нека първо да се фокусираме върху потенциалните терапии, които в момента са на етап клинично изпитание - колко са те и каква е ролята на Европейската агенция по лекарствата в този процес? 

В момента има множество проекти по цял свят, всички сме съсредоточени върху борбата срещу Covid-19, има глобално усилие. В Европейския съюз чрез създаването на работна група към Европейската агенция по лекарствата правим така, че отговорът на Covid-19 да е от най-висок приоритет не само за намиране на лекарство, но и за разработване на ваксини.

В момента сме в контакт с ръководителите на 29 проекта за разработване на ваксина и с 86 на лекарство и тук говорим не само за фармацевтични компании, но и университети. Това, което правим ние е да предложим набор от мерки, които да подкрепят разработването на лекарства и ваксина и те са бърз научен съвет, който предоставяме, преглед на всички данни и незабавно даване на обратна връзка, създадохме и ускорена процедура за оценка, която позволява да се съкрати цялостно научния процес.

Важно е да подчертаем, разбира се, че всички сме поставени под огромен натиск за намиране на лекарство и ваксина. Но е в интерес на обществото и двете да бъдат ефикасни и не само това, но и да са безопасни за употреба. В противен случай ще създадем нов проблем.

И големият въпрос, който хората биха задали, е кога ще имаме лекарство или ваксина, колко близо сме до този момент?

Това е много добър въпрос, но разбирате огромния натиск. И въпреки че сме в контакт с много ръководители на проекти, важно е да се подчертае, че към момента все още няма доказана ефективна терапия, нито одобрена ваксина. Събират се данни, преразглеждат се и трябва да имаме предвид, че са нужни още няколко месеца преди да кажем - ОК, и да пуснем лекарство на пазара, за което имаме достатъчно доказателства, че е едновременно ефикасно и безопасно.

Каквото и лекарство или ваксина да бъде открито, то трябва да бъде одобрено първо от Европейската агенция по лекарствата или това зависи от националните правителства?

Зависи от вида лекарство и вида ваксина. Имаме видове лекарства и ваксини, които трябва да преминат през така наречената централизирана процедура на ниво Европейска агенция по лекарствата и между другото разчитаме на експертизата на всички държави-членки в Европейския съюз, но има и някои съставки, които могат да бъдат одобрени от националните правителства.

Агенцията събира цялата експертиза в Евросъюза и преглежда всички данни и така е логично тези субстанции също да бъдат одобрени от нас.

Тази пандемия показа, че Европейският съюз е крайно зависим за лекарства от други държави. Европейската агенция по лекарствата вече предупреди за недостиг, а доклад на Европейския алианс за публично здравеопазване предупреди, че в някои държави това има опустошаващ ефект. Има ли в момента недостиг на лекарства?

Недостигът на лекарства не е нов проблем. В миналото също е имало недостиг, в някои държави - членки по-осезаем, отколкото в други. Ето защо още преди тази пандемия бяха създадени системи за уведомяване за недостиг на лекарства в страните - членки.

Разбира се, пандемията от Covid-19 влоши ситуацията, защото имаме мултиплициране на други проблеми - има затворени фабрики в Китай и в Индия, има логистични затруднения за доставки, има забрани за износ както извън Европейския съюз, така и вътре в него. Има редица държави - членки, които също наложиха забрана за износ. 

Така виждаме редица фактори и какво правим, за да решим тези въпроси? Към момента най-огромна нужда има за лекарства, които се използват в отделенията за интензивна грижа в болниците. За щастие фармацевтичната индустрия увеличи капацитета си и успяхме да предотвратим най-лошото в тази ситуация. В няколко членки вече е достигнат пика и има спад в кривата на инфекциите. Но трябва да сме много внимателни и да сме готови във всяка секунда за влошаване на ситуацията.

Има и засилено търсене и на други продукти, свързани с Covid-19. Да вземем за пример - парацетамола. Имаше недостиг на парацетамол в Европейския съюз, който се дължеше най-вече на забрана за износ, наложена от индийското правителство, тъй като там е основното производство. Европейската агенция по лекарствата събра информация от страните - членки какви количества парацетамол са нужни за следващите няколко седмици, тази информация беше предадена на Еврокомисията и тя се свърза с индийското правителство и реши проблема на политическо ниво. 

Разбира се, все още има проблеми, които трябва да се адресират. Създадохме системи, чрез които фармацевтичните компании ни докладват директно на нас в допълнение на докладите от националните правителства. Създадохме и изпълнителна група, която работи специално върху недостига на лекарства, свързани с Covid-19, въведохме и регулаторни облекчения за фармацевтичните компании по време на пандемията. Така че бяха предприети редица действия, за да намалим максимално възможността за възникване на недостиг на лекарства.

И кои са държавите, в които има недостиг на лекарства?

Тази информация е различна всяка седмица. Ситуацията днес може да е напълно различна следващата седмица, защото доброто снабдяване зависи и от компаниите на национално ниво - дали подсигуряват нужните доставки във всяка една болница.

Информацията, която сме получили от правителствата и от фармацевтичните компании показва, че със сигурност отделенията за интензивна грижа са подсигурени до края на май. След това трябва да видим как ще се развие пандемията и дали ще има втора или трета вълна по-късно през годината.

Европейската агенция по лекарствата изрази опасения за ефективността на антималарийните лекарства като хлорохин и хидроксихлорохин в борбата срещу Covid-19 - какви са опасенията ви? И има ли и други лекарства, за които трябва да внимаваме?

Това, което се знаеше вече за хлорохина и хидроксихлорохина е, че те имат странични ефекти, причиняват предимно сърдечно-съдови проблеми. Това е вече известно и искахме да подчертаем, че тези проблеми не са отстранени. В миналото сме наблюдавали страничните ефекти, особено в комбинация с антибиотика азитромицин. Осъвременихме тази информация и предупредихме обществото, че на първо място ефикасността на това лекарство при лечение на Covid-19 не е доказана, а към това се наслагва липсата на безопасност.

Казахте, че до месеци очаквате лекарство, а реално ли е да очакваме и ваксина до края на годината?

Това, което е много позитивно е, че много фармацевтични компании, академии в глобален мащаб са се фокусирали върху това. Това е безпрецедентно и нека не забравяме, че разработването на ваксина и одобрението ѝ за прилагане наистина изисква много по-дълъг период от време от този, за който говорим в момента. Вече се провеждат клинични изпитания в няколко държави - членки, които ще продължат и през следващите седмици.

И важното е, че при разработването на ваксини се използват различни методи, учените използват различни подходи, което означава, че не чакаме една единствена ваксина, а може да имаме няколко. И нека не забравяме, че в края на краищата всеки гражданин не само в една държава - членка, не само в Европейския съюз, но в цял свят трябва да има достъп до тази ваксина. Ето защо колкото повече компании и университети работят по тези проекти, толкова по-кратък ще е срокът, в който ваксина ще е достъпна. Ще имаме и повече ваксини, което означава, че можем и да увеличим производството, защото трябва да се ваксинират милиарди хора. 

Интервюто с Ноел Уатион можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пролетно издание на кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив

Пролетното издание на благотворителната кампания „Капачки за бъдеще“ ще се проведе днес в Пловдив. Целта на кампанията е да бъдат подпомогнати 20 детски и родилни отделения в цялата страна.  В Пловдив благотворителната инициатива ще се състои на паркинга на голям хипермаркет на бул. „Санкт Петербург“.  В продължение на 5 часа - от 9.00 до 14.00 ч.,..

публикувано на 27.04.24 в 02:51
Лондон, 14 октомври 2023 г.

Отмениха шествие на еврейска организация в Лондон поради опасения за сигурността

Във Великобритания еврейска организация обяви, че с голяма неохота отменя своята демонстрация под надслов "Вървим заедно" в централен Лондон поради опасения за безопасността. Хиляди се очакваше да присъстват на похода в съботния ден в британската столица, който щеше да съвпадне с почти редовните пропалестинските шествия. Така наречената „Кампания срещу..

публикувано на 27.04.24 в 02:05

Пленум на БСП определя кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

публикувано на 27.04.24 в 01:53
Кипър - пожар

Забрана за фойерверки в Кипър заради пожари

В Кипър се забранява използването на фойерверки, след като през тази седмица избухнаха два големи пожара, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства. Глоба до 50 000 евро се налага за палене на огън в горски райони.  Всички фойерверки без изключение са строго забранени във всички райони на страната за неопределено време, действащите..

публикувано на 27.04.24 в 01:47
Крал Чарлз III и Камила Паркър-Боулс

Британският крал ще поднови публичните си ангажименти

Британският крал Чарлз Трети ще поднови публичните си ангажименти следващата седмица, след като постигна окуражаващ напредък в лечението си от рак, съобщи Бъкингамският дворец.  Макар и това да не е пълно завръщане към официалните ангажименти на краля, сигналите от двореца са положителни, коментират британските медии. Все пак лечението на Чарлз,..

публикувано на 27.04.24 в 01:39

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46