Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петьо Славов: В българското законодателство орган като НОЩ не съществува

Снимка: pixabay.com

В българското законодателство орган като Националния оперативен щаб (НОЩ) не съществува. От края на февруари има вътрешна заповед на министър-председателя, който е създал нещо като работна група към него с чисто съвещателни и координиращи функции. Орган щаб не съществува, съществува междуведомствена работна група с консултативни функции“. Това коментира пред БНР адвокатът Петьо Славов.

Той поясни защо въпросът със статута на НОЩ е въпрос за отговорността за взетите и невзети мерки във връзка с извънредната ситуация.

„Органите за здравен контрол в нашата страна са главният здравен инспектор, регионалните здравни инспектори и министърът на здравеопазването, който взима решенията еднолично в конкретната ситуация. Налице е супер орган и това не е НОЩ, а министърът на здравеопазването. Отговорността медийно се прехвърли на т.нар. „щаб“ и по някакви причини той се съгласи да поеме тази морална, медийна, но не точно и юридическа отговорност“.

В предаването „Преди всички“ Славов допълни:

„До ден днешен препоръките на Щаба не сме ги видели черно на бяло, за да преценим дали мерките, взети от министъра, са обосновани от факти... Всеки административен акт трябва да съдържа мотиви, иначе е незаконосъобразен. Възможно е мотивите да са изнесени извън акта - в други цитирани документи, но не и в пресконференции. Пресконференциите не могат да играят ролята на мотиви. Това би било правен и логически абсурд“.

Петьо Славов подчерта, че не знаем какви са действителните съображения за налагането на една или друга мярка и че се създава опасност за един пинг-понг между различните институции по повод носенето на отговорност.

„Създава се една опция за хаос... Беше логично, след като се създаде този щаб, да се институционализира неговото съществуване“.

Интервюто с Петьо Славов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три пожарни от София са изпратени в помощ на гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр

Три противопожарни автомобили от София са изпратени в помощ на огнеборците в Перник за гасенето на пожара край пернишките села Расник и Вискяр. На място е пристигнал и директорът на Главна дирекция ПБЗН Александър Джартов. Все още не е овладян пожарът край пернишките села Расник и Вискяр. Силният вятър е пренесъл огъня в посока Вискяр,..

публикувано на 26.08.24 в 21:25

ВВС на Украйна: Днешната руска ракетна атака беше "най-масираната" от началото на войната

Командването на Военновъздушните сили на Украйна определи днешната комбинирана руска въздушна атака като "най-масираната" от началото на инвазията на Москва в страната. По време на атаката по-рано в понеделник Русия е изстреляла 236 ракети и дронове срещу Украйна, като противовъздушната отбрана на Украйна е свали 102 ракети и 99 ударни дрона...

публикувано на 26.08.24 в 20:46

ООН спира временно хуманитарните операции в Газа след нови израелски заповеди за евакуация

Хуманитарните операции на ООН в Газа бяха временно преустанови в понеделник след новите заповеди на Израел за евакуация на Дейр ал-Балах в централната част на палестинската територия, съобщава Ройтерс. Високопоставен служител на ООН потвърди спирането на доставката на хуманитарна помощ, подчертавайки напрежението във връзка с поддържането на..

публикувано на 26.08.24 в 20:22

Намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово

Хидрогеоложки проучвания намериха потенциален нов водоизточник за бедстващото свищовско село Хаджидимитрово. Заради недостига на питейна вода и задълбочаващият се режим на водоподаване, хората от Хаджидимитрово, Горна Студена, Козловец и Морава всяка събота и неделя блокират републикански път с искане за трайно решение на проблема. Направени..

публикувано на 26.08.24 в 20:10
Снимката е илюстративна

Загинал и ранени при пожар в руската петролна рафинерия в Омск

Един човек е загинал, а седмина други бяха ранени, след пожар в руската петролна рафинерия в Омск, обяви губернаторът на областта, като добави, че съоръжението работи нормално и производствените планове няма да бъдат засегнати. "Пожарът в рафинерията в Омск е под контрол. Системата за автоматична безопасност на завода откри пожар в..

публикувано на 26.08.24 в 19:41
архив

Напълно потушен е горският пожар в землищата на селата Сопот и Мике в Ловешко

Служители на Държавното горско стопанство – Лесидрен и огнеборци са потушили   напълно днес горски пожар в  землищата на селата Сопот и Микре в област Ловеч. Сигналът за пожара е бил подаден в събота около 17.00 ч., огънят   е бил потушен, но заради силният вятър пожарът се е възобновил през изминалата нощ. Потушен е напълно днес по..

публикувано на 26.08.24 в 19:25
снимка: Джулия Марангони

"Фантомът от операта" се завръща в НДК от 29 август до 5 септември

Фантомът от операта се завръща с няколко дати у нас. Спектакълът ще се играе в зала 1 на НДК от 29 август до 5 септември т. г. съобщи в "12+4" Иван Русланов. Това са финалните представление на българска сцена, а екипът на емблематичния мюзикъл по музика на Андрю Лойд Уебър продължава турнето си по световните сцени. "Ново..

публикувано на 26.08.24 в 19:04