Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 измества фокуса от другите проблеми пред бъдещето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белодробните, сърдечносъдовите и неврологичните заболявания, следвани от рак и диабет, са петте големи групи хронични болести, които ежедневно взимат жертви у нас. Това сочат данни на Световната здравна организация. Ето защо здравни експерти и природозащитници се обедняват около позицията, че докато се справяме с последиците от новия коронавирус, не бива да подценяваме останалите проблеми, застрашаващи бъдещето ни

Такава е например заплахата от атмосферното замърсяване, което има конкретни екологични, социални и политически измерения. Становищата бяха изразени в рамките на публична онлайн дискусия, организирана от Лабораторията за анализ и политика на въздуха към Нов български университет.

В страните с висока концентрация на атмосферно замърсяване се констатира по-висока смъртност от новия коронавирус, показват данни от чуждестранни проучвания в областта на общественото здраве. Причината – хроничните заболявания на дихателната система повишават риска при заразяване. Изследванията връщат дискусията за вредата от фините прахови частици.

Пулмологът доктор Александър Симидчиев:

„Където стана най-големият проблем с коронавирозата, беше Северна Италия, най-замърсеното място. Индустриалният им капитал не искаше да се въведат мерки, за да не им пострада производството още януари и февруари, в резултат на което много закъсня и видяхме какво стана след това“.

Надеждата, че епидемията ще бъде овладяна, не бива да ни успокоява, защото при наличието на атмосферно замърсяване човешкото здраве е постоянно изложено на риск.

За сериозността на проблема говори и Георги Стефанов от българския офис на Световния фонд за дивата природа:

„Всеки ден от замърсяването на въздуха 4-5 души намират преждевременно смъртта си. Имаме глобална пандемия, свързана с изгарянето и ползването на въглищата, с климатичната криза и с честотата на атмосферното замърсяване“.

В столицата местната власт и представителите на научните среди се разминават в твърденията за произхода на най-сериозния замърсител на въздуха у нас, каквито са фините прахови частици. И докато официалната статистика на Общината сочи, че 57 процента от замърсяването се дължи на транспорта, а едва 35 процента са генерирани от битовото отопление, то д-р Атанас Терзийски, съосновател на отворената мрежа за наблюдение на околната среда,има различна интерпретация:

„Трафикът не се променя зиме и лете, основният фактор за замърсяването не е транспортът. Произходът на ФПЧ е отоплението от печките на хората“.

Икономическият живот спря на много места в Европа и по света, което доведе до подобряване на качеството на атмосферния въздух, но не бива да се забравя, че у нас това съвпадна и с излизането от есенно-зимния отоплителен сезон. Радостната статистика обаче не засяга климатичните промени, алармира Георги Стефанов:

„Макар и заключени вкъщи и непътуващи, продължаваме да консумираме енергия. Климатичните промени представляват глобален риск и за икономиката, и за природата. Ако допуснем унищожаване на баланса между екосистемите и нуждите на човека, няма да има сила, която да ни позволи да се възстановим. Това е разликата между една пандемия и климатичната криза. Последните дни изтичат“.

Екологът изтъква необходимостта от трансформация на икономиката и общественото поведение

Експертите отбелязват, че епидемията от Covid-19 ще отшуми, но страната ни трябва да бъде подготвена за други предстоящи здравни заплахи. Д-р Александър Симидчиев:

„Имаме проблеми, не по-малко тежки от коронавируса. В България ще се увеличава маларията, денгата, това са тежки инфекциозни заболявания. Те ще се променят и ще станат чести заради температурните разлики, които са с 1-2 градуса нагоре, но са достатъчно, за да живеят комарите на тази територия“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на община Горна Оряховица

Горна Оряховица иска от МФ средства от целевата субсидия за текущи ремонти

Община Горна Оряховица иска от Министерство на финансите да прехвърли средства от целевата си субсидия за капиталови разходи в трансфер за извършване на текущи ремонти на улична мрежа и общински сгради.  За спешните ремонти са разчетени 134 280 лв. Порите ще бъдат използвани за основен ремонт на сградите на кметствата в Янтра, Долна Оряховица,..

публикувано на 01.08.21 в 22:14
Мартин Димитров

Партии предлагат по-висок праг за задължителна регистрация по ДДС

Увеличаване на прага за задължителна регистрация по ДДС предлагат от „Демократична България“ и от „Изправи се! Ние идваме!“. Двете коалиции имат идентични мотиви, но предлагат различни нови по-високи прагове.  В момента задължителната регистрация по ДДС идва с оборот от 50 000 лева годишно, което според експертите е твърде нисък праг и сериозна..

публикувано на 01.08.21 в 22:10

Локализиран е горският пожар над Велинград

Локализиран е горският пожар над Велинград. Огънят е в труднодостъпен район. Димът се усеща в курортния град, но няма опасност за населението.  Това увери пред БНР говорителят на пазарджишката полиция Мирослав Стоянов: "Успели да го локализират. Към момента екипите погасяват само отделни огнища, защото има поривист вятър, който създава предпоставки..

публикувано на 01.08.21 в 21:12
Турист се снима пред олимпийските кръгове в Токио.

Разследват инцидент с употреба на алкохол в олимпийското селище

Организаторите на Олимпийските игри в Токио разследват инцидент от петък вечерта, при който спортисти са били забелязани да пият алкохол в парк в олимпийското селище. "Разследваме случая. Ще предприемем съответните мерки, въз основа на това, което сме установили," съобщи председателят на Организационния комитет на Игрите Тоширо Муто. Не..

публикувано на 01.08.21 в 20:51
Стопкадър от интервюто

Слави Трифонов: От "Демократична България" искат постове в правителството

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов публикува в социалните мрежи видео, в което обяснява,че от Демократична България искат постове в новото правителство. В отговор на въпрос на своя заместник Тошко Йорданов, Трифонов заяви: "Аз знам, какво искат. Те искат постове, въпреки че твърдят, че не искат! Мисля, че Христо Иванов си слага..

обновено на 01.08.21 в 20:43

КЕВР: 15% по-скъп газ от август

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нова цена на природния газ -  57,60 лв. за мегават час (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Увеличението е 15% спрямо предишния месец  Увеличението на природния газ спрямо месец юли е с близо 8 лв. за мегаватчас (MWh). Енергийният регулатор е утвърдил новата, по-висока цена след подробен..

обновено на 01.08.21 в 20:18
каньон Шегава

Предлагат известен каньон в Кюстендилско да бъде обявен за природна забалежителност

Природазищитници от Кюстендил предлагат известният каньон Шегава при Земенския пролом да бъде обявен за природна забалажителност. Предложенето, коментирано в мрежите, е подкрепено и от проведения в неделя в  кюстендилското читалище „Братство“ форум на Организацята  Зелените  обучение „Застъпници на природата“, на който лектори бяха едни от..

публикувано на 01.08.21 в 19:54