Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Един от 10 работещи е беден, съобщава "Монитор". Данните са на Националния статистически институт за 2019 година. Всеки трети пенсионер е бил под линията на бедността миналата година, установява статистиката.

Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика подчертава, в интервю за "24 часа", че Китай вече не е водещата фабрика на света. Виетнам и други страни от Югоизточна Азия изземват първенството в шивашката промишленост, в машиностроенето, в производството на спортни стоки. България би могла да има шанс в производството на дрехи и в изнесените бизнес услуги след кризата с коронавируса и икономическото преразпределение в света, прогнозира Богданов.

Съботният очерк на "24 часа" е с тема "Ще стане ли България новият Шанхай?". В следепидемичния свят на Източна Европа и на България в частност се отваря шанс да участва в дела на Китай в световната икономика, се казва в анализа. Според председателя на Германо-българската търговско-индустриална камара Митко Василев, страната ни трябва да се ориентира към продукти за здравеопазването. От Френско-българската търговско-индустриална камара потвърждават тезата, че България може да се превърне в производственото ателие на Европа.

Маски от памук и коприна спират коронавируса, пише "Телеграф". Учени от университета в Чикаго са доказали, че тези тъкани филтрират вируса. Освен това носещият маска трябва да я поставя плътно до лицето си, съветват изследователите.

По повод 144 години от априлското въстание "Монитор" разказва за Райна Княгиня, знаменоската на бунта в Средногорието. Райна Попгеоргиева е избрана от Георги Бенковски, подготвил и ръководил въстанието в Четвърти революционен окръг с център Панагюрище. Тя извезва знамето на бунтовниците, а преди това е основала Женско благотворително и ученолюбиво дружество.

Май ще бъде по-топъл от обичайното, прогнозират синоптици, цитирани от "Телеграф". Гергьовден иде със слънце и дъжд. Средните температури през месеца ще са между 15 и 19 градуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Каналът, който се използва за тестване на системата BG-Alert, подлежи на управление

Хората не трябва да се притесняват при днешното тестване на системата BG-Alert. Това обясни пред БНР гл.комисар Александър Джартов, Главна дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението". "Тестът беше планиран за първи октомври, но беше отложен заради ситуацията в Близкия изток. Той ще бъде извършен днес между 13.00 и 13.30 часа ...

публикувано на 17.10.24 в 08:16

ГЕРБ и ПП-ДБ-СС в остър сблъсък и обвинения за задръстванията в София

София винаги е била град с много интензивен трафик, но няма как да си затворим очите и да останем слепи за това, че в последните месеци този проблем се задълбочава. Това заяви пред БНР общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян преди днешното извънредно заседание на Столичния общински съвет. Общинските съветници от ГЕРБ-СДС внесоха искане..

публикувано на 17.10.24 в 08:15

СОС изслушва кмета Васил Терзиев за задръстванията в столицата

Столичният общински съвет се събира днес на извънредно заседание от 10 часа, свикано от неговия председател Цветомир Петров по искане на една трета от общинските съветници.  На него се очаква да бъде изслушан кметът на София Васил Терзиев за трафика и задръстванията. Бонусната система за водачите от градския транспорт влиза в сила от 1..

публикувано на 17.10.24 в 08:03
Бил Нелсън

Шефът на НАСА идва на посещение в Румъния и България

Продължавайки усилията си за задълбочаване на международното сътрудничество и насърчаване на мирното използване на Космоса, директорът на НАСА Бил Нелсън идва на посещение в Румъния и България. И двете страни са подписали Споразумението "Артемида", дефиниращо основни принципи за мирно изследване на Kосмоса, съобщиха от американското посолство у нас...

публикувано на 17.10.24 в 07:48

Oграничен е пожарът, избухнал в незаконно сметище край пловдивски квартал

Ограничен беше снощният пожар, обхванал незаконно сметище край пловдивския квартал Прослав, на което е имало строителни отпадъци. От пожарната в Пловдив съобщиха, че пламъците са се разпростирали на около 3 - 4 декара, както и че не са били отчетени вредни вещества във въздуха в района. Вчера следобед пожар възникна и в землището на..

публикувано на 17.10.24 в 07:43

СЕМ провежда избора на генерален директор на БНР

На заседание на Съвета за електронни медии, насрочено за 11 часа, ще бъде проведен избор на генерален директор на Българското национално радио.  Кандидатите за поста са седем. Във вторник и сряда те представиха концепциите си за развитието на БНР за следващите три години пред членовете на медийния регулатор.  Изборът на..

публикувано на 17.10.24 в 07:41

Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че израелски танк е открил огън по една от наблюдателните им кули

Израел настоя, че военните от мироопазващата мисия на ООН в Ливан не са тяхна мишена след нов инцидент със сините каски. В същото време армията на Тел Авив нанесе удари срещу ирански цели на територията на Сирия, а Съединените щати атакуваха обекти на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен. Мироопазващите сили на ООН в Ливан заявиха, че..

публикувано на 17.10.24 в 07:35