Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агрон Байрами, „Коха диторе“: В Косово приоритетът не е борбата срещу вируса, а борбата за власт

Не САЩ, а опозицията свали правителството в Прищина, смята главният редактор на вестника

Дезинфекция в Племетина, Косово, 8 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическа криза насред пандемията! На 26 март коалиционното правителство в Косово начело с лидера на лявото националистическо движение „Самоопределение“ Албин Курти получи вот на недоверие в парламента, след като коалиционният партньор - Демократическата лига на Косово (ЛДК), се обърна срещу Курти.

В интервю за западни медии премиерът заяви, че е жертва на преврат, в който активно участвал американският посредник Ричард Гренел. Курти твърди, че една от причините е твърдият му отказ спорът със Сърбия да бъде решен с промяна на граници и размяна на територии.

Близкият до Вашингтон президент Хашим Тачи предприе спорен от конституционна гледна точка ход. След като Курти отказа да прави обречен опит да състави пак правителство и заяви, че трябва да се проведат нови предсрочни избори, Тачи връчи мандат на втората по големина сила - ЛДК, да състави правителство. ЛДК пък си осигури необходимите гласове в парламента, включително на партията на доскорошния премиер Рамуш Харадинай и на „Српска листа“.

Днес трябваше даже да има вот на доверие за новия кабинет. Но на извънредно заседание вчера косовският конституционен съд постанови процедурата да бъде спряна докато не се произнесе по законността ѝ.

Агрон Байрами, главен редактор на вестник „Коха диторе“, коментира как Косово може да излезе от хаоса и кой е виновен за него:

„Почти всички политически играчи имат вина. Но не на всички вината е еднакво голяма. Според мен самата инициатива за сваляне на правителството в момент, когато вече беше ясно колко опасна е тази пандемия, предполага най-голяма вина. Защото така беше накърнен капацитетът на държавата да се справи с тази криза. Затова хората винят инициаторите на този ход - главно Демократичната лига на Косово - ЛДК.

Много хора не са доволни и от ролята, която изигра американският пратеник Ричард Гренел. Президентът Тачи също е обвиняван, че движи нещата в тази посока. Разбира се, правителството също можеше да направи повече, за да бъде предотвратено задълбочаване на кризата. Но нещата вече са необратими и кризата не само продължава, но и се задълбочава. Очевидно е, че проблемът няма да бъде решен скоро и за съжаление това ще ограничи допълнително институциите в битката срещу коронавируса - друга криза, която също още не е свършила“.

Пред чуждестранни журналисти преди около две седмици Албин Курти заяви в прав текст, че правителството му е станало жертва на преврат и че в този преврат пряко замесен е американският посредник Ричард Гренел. Не е ли немислимо който и да е косовски политик да се опълчва срещу САЩ?

Да, вероятно посланик Гренел е изиграл някаква роля, но не мисля, че той свали правителството. Нито, че зад всичко стои американска намеса. По-скоро опозиционните партии, президентът Тачи и ЛДК, която беше в това правителство, използваха позицията на Гренел, за да се стигне до вот на недоверие срещу кабинета. Нещо, което, предполагам, са искали да се случи много отдавна.

Интересни бяха събитията след изборите през октомври. ЛДК тогава се колеба цели 4 месеца дали да влезе в коалиция със „Самоопределение“ на Курти. Това беше ясен знак, че те не бяха много ентусиазирани за такава коалиция. Така че - да, имаше, така да се каже, американска роля, но тя не беше решаваща. Това правителство беше свалено от вътрешни играчи, предимно от вътрешнополитически съображения. Защото ЛДК не искаше коалицията да оцелее.

А иначе не за първи път наши политици, че и част от обществото, не са напълно съгласни с линията на Съединените щати. Беше още по-драматично, когато предишното правителство - на Рамуш Харадинай, и президентът Тачи се опитаха да организират парламентарен вот за разпускане на Специализирания съд за военни престъпления.

Това очевидно беше срещу американската позиция и се стигна дори до писмо от държавния секретар Помпейо с предупреждение за евентуални последствия. Но може би това е знак, че започваме да търсим начин да действаме като независима държава въпреки че сме безкрайно задължени на Съединените щати за ролята им за освобождаването и независимостта на Косово.

Вярвате ли на думите на Курти за предполагаемата сделка за размяна на територии със Сърбия? Той сам признава, че не е виждал въпросната карта с преначертаните граници?

Не стои въпросът дали да вярваме на господин Курти. Защото има достатъчно доказателства, че такова нещо е било обсъждано. Ние пишем за това още от 2018 година. Множество източници вече го потвърждават. А дали вече има окончателен вариант, който трябва само да се подпише, е друг въпрос. Но според мен е достатъчно, че знаем, че е имало обсъждане на промяна на граници и размяна на територии. По един или друг начин и двамата президенти - Тачи и Вучич, дадоха да се разбере, че това може да е част от бъдещо споразумение.

Господин Тачи говореше публично за корекция на границите. Дори каза, че можем лесно да се откажем от северната част на Косово. Освен това обясняваше, че част от Прешевската долина трябва да бъде присъединена към Косово. Това е нещо, което господин Вучич така и не отрече. И освен това говори непрекъснато, че не може само едната страна да отстъпва. Затова - може би коментарът на господин Курти беше малко по-емоционален, но всъщност онова, което каза, е известно вече от 2-3 години.

Тунел за дезинфекция в Косовска Митровица.        Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно ли е сега да бъде прокарана такава сделка, след като в Прищина вече всички са срещу „Самоопределение“?

Такъв риск ще има винаги, ако международната общност продължава да позволява това да бъде дискутирано. Такава сделка според мен няма да бъде приложима. Защото ще предизвика нови конфликти, още по-дълбока дестабилизация и напрежение в Северно Косово. Също и в други части на региона - в Босна и в Северна Македония.

Така че - може и да подпишат такава сделка. Дори теоретично е възможно нашият парламент да я ратифицира предвид партиите, които сега са в него. Но това няма да е решение на проблема. И в края на краищата това ще навреди на всички замесени, включително на Европейския съюз и на Съединените щати.

Защо лидерът на „Самоопределение“ така и не пое новия мандат за съставяне на правителство и просто да извърви процедурата по мнозинство срещу него и нови избори?

Очевидно беше от началото, че господин Курти иска да има нови избори. Според него това е единственият изход от ситуацията. Но от друга страна той така и не отговори - положително или отрицателно, на поканата на президента „Самоопределение“ да номинира министър-председател. Конституцията му позволява да се държи така - защото не предвижда срок, в който Курти да реагира. Затова се стигна до поканата на Тачи към ЛДК, която не е победителят на изборите, да състави правителство. А това, както смятат много експерти тук, е нарушение на основния закон.

Решението на Конституционния съд се очаква до две седмици, но е ясно, че политическата криза доведе до конституционен проблем. И съм сигурен, че оттук насетне тя може само да се задълбочава. Защото двата борещи се един срещу друг лагера трудно ще решат спора си без ново всенародно гласуване.

Очаквате ли ЛДК да изпадне в криза, въпреки че може да води ново правителство? Водещата листата им на изборите - Вьоса Османи, не подкрепи вота на недоверие срещу Курти.

Тя продължава да е против това. Освен това е и против новата коалиция около ЛДК. Защото предизборното им обещание беше да не се коалират с партии от предишното управляващо мнозинство. А ЛДК сега прави тъкмо това. Има сигнали, че в ЛДК има брожения, но малко членове изразяват недоволство публично. Тоест официално са единни.

Но електоратът им, мисля, е много недоволен - заради неспазването на предизборните им обещания. Освен това се отказаха от най-големия си изборен символ, така да се каже - от кандидата си за премиер Вьоса Османи. Държат я настрана от вземането на решенията, въпреки че тя е заместник-председател на партията. А и без това рейтингът на ЛДК пада стремглаво, защото много хора смятат, че тя е най-отговорна за настоящия хаос.

Когато отмине опасността от коронавируса, да очакваме ли масови протести в Косово?

Да. Ако „Самоопределение“ призове, те ще са масови. Защото Албин Курти натрупа много популярност през последните месеци - смятан е за жертва на заговор. А също защото това правителство, въпреки че му се пречеше всячески, се представя доста добре срещу коронавируса.

Затова дори избиратели на ЛДК са разочаровани от тази партия. Те си задават въпроса защо трябваше да се бърза, защо не изчакаха да свърши кризата с този вирус и тогава да продължат с политическите си игри. Изглежда, че Косово е единствената страна в света, където приоритетът на политическия елит не е борбата срещу вируса, а борбата за власт.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Центърът на Прищина

Политическа криза застигна Косово насред пандемията

В разгара на пандемията от коронавируса Западните Балкани - инцидентно, или в един случай като че ли нарочно - се оказват в специфична за недалечното им минало политическа ситуация. Сърбия беше сполетяна от масовата зараза в момент на..

публикувано на 28.03.20 в 10:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Участъкът от АМ "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен заради пожар

Участъкът от магистрала "Хемус" до село Слънчево в община Аксаково остава затворен. Затворен е и старият път през местността "Побити камъни". Гасенето на пожара е затруднено от силния вятър. Директорът на Областната дирекция "Противопожарна..

публикувано на 15.07.24 в 18:12
Орлин Колев

Д-р Орлин Колев: Трябва ангажираност на ПП-ДБ пред президента за забавяне на мандата

ПП-ДБ трябва да дадат солидни основания пред президента Румен Радев за отлагане на връчването на втория мандат за съставяне на правителство. Това обясни в интервю пред БНР д-р Орлин Колев, преподавател по Конституционно право...

публикувано на 15.07.24 в 18:04
Костадин Костадинов

Костадинов: Няма значение кой е премиер, ако не зачита волята на българския народ и правото на референдум

Радваме се, че "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) най-после припознаха идеята на "Възраждане" за борба с корупцията", коментира лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в позиция, разпространена от пресцентъра на партията във..

публикувано на 15.07.24 в 17:44
Атанас Зафиров

Зафиров: Готови сме за разговори с ПП-ДБ, но без предварително зададени ограничения

"Изненадан съм, че ПП-ДБ са поискали отлагане на връчването на втория мандат с аргумент за провеждане на срещи с останалите политически сили. След като почти от седмица се знае, че те ще бъдат вторият мандатоносител, можеха да използват това време". "С..

публикувано на 15.07.24 в 17:42

Джаз концерт на "Шивачите на истории" в кино Кабана в София

В столичната градинка кино Кабана се очакват доста любители на джаза тази вечер на концерт в градинката пред НДК, съобщи Маргарита Борисова пред БНР. Музикалното събитие е от цикъла Джазфест 2 в столицата. "Цикълът Джаз 2 стартира с концерт на..

публикувано на 15.07.24 в 17:26

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия "Колекция Светлин Русев"

В Плевен отбелязват 40 години от откриването на галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".  През 1984 г. акад. Светлин Русев подари на родния си град Плевен над 400 произведения на изкуството - живопис и скулптура, икони от личната си колекция...

публикувано на 15.07.24 в 17:02
Николай Денков  и президентът Румен Радев.

Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация

От "Продължаваме промяната – Демократична България" поискаха от президента да забави с три месеца  връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, който коалицията предстои да получи. ПП-ДБ ще изпратят декларация до всички..

публикувано на 15.07.24 в 16:56