Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Агрон Байрами, „Коха диторе“: В Косово приоритетът не е борбата срещу вируса, а борбата за власт

Не САЩ, а опозицията свали правителството в Прищина, смята главният редактор на вестника

Дезинфекция в Племетина, Косово, 8 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политическа криза насред пандемията! На 26 март коалиционното правителство в Косово начело с лидера на лявото националистическо движение „Самоопределение“ Албин Курти получи вот на недоверие в парламента, след като коалиционният партньор - Демократическата лига на Косово (ЛДК), се обърна срещу Курти.

В интервю за западни медии премиерът заяви, че е жертва на преврат, в който активно участвал американският посредник Ричард Гренел. Курти твърди, че една от причините е твърдият му отказ спорът със Сърбия да бъде решен с промяна на граници и размяна на територии.

Близкият до Вашингтон президент Хашим Тачи предприе спорен от конституционна гледна точка ход. След като Курти отказа да прави обречен опит да състави пак правителство и заяви, че трябва да се проведат нови предсрочни избори, Тачи връчи мандат на втората по големина сила - ЛДК, да състави правителство. ЛДК пък си осигури необходимите гласове в парламента, включително на партията на доскорошния премиер Рамуш Харадинай и на „Српска листа“.

Днес трябваше даже да има вот на доверие за новия кабинет. Но на извънредно заседание вчера косовският конституционен съд постанови процедурата да бъде спряна докато не се произнесе по законността ѝ.

Агрон Байрами, главен редактор на вестник „Коха диторе“, коментира как Косово може да излезе от хаоса и кой е виновен за него:

„Почти всички политически играчи имат вина. Но не на всички вината е еднакво голяма. Според мен самата инициатива за сваляне на правителството в момент, когато вече беше ясно колко опасна е тази пандемия, предполага най-голяма вина. Защото така беше накърнен капацитетът на държавата да се справи с тази криза. Затова хората винят инициаторите на този ход - главно Демократичната лига на Косово - ЛДК.

Много хора не са доволни и от ролята, която изигра американският пратеник Ричард Гренел. Президентът Тачи също е обвиняван, че движи нещата в тази посока. Разбира се, правителството също можеше да направи повече, за да бъде предотвратено задълбочаване на кризата. Но нещата вече са необратими и кризата не само продължава, но и се задълбочава. Очевидно е, че проблемът няма да бъде решен скоро и за съжаление това ще ограничи допълнително институциите в битката срещу коронавируса - друга криза, която също още не е свършила“.

Пред чуждестранни журналисти преди около две седмици Албин Курти заяви в прав текст, че правителството му е станало жертва на преврат и че в този преврат пряко замесен е американският посредник Ричард Гренел. Не е ли немислимо който и да е косовски политик да се опълчва срещу САЩ?

Да, вероятно посланик Гренел е изиграл някаква роля, но не мисля, че той свали правителството. Нито, че зад всичко стои американска намеса. По-скоро опозиционните партии, президентът Тачи и ЛДК, която беше в това правителство, използваха позицията на Гренел, за да се стигне до вот на недоверие срещу кабинета. Нещо, което, предполагам, са искали да се случи много отдавна.

Интересни бяха събитията след изборите през октомври. ЛДК тогава се колеба цели 4 месеца дали да влезе в коалиция със „Самоопределение“ на Курти. Това беше ясен знак, че те не бяха много ентусиазирани за такава коалиция. Така че - да, имаше, така да се каже, американска роля, но тя не беше решаваща. Това правителство беше свалено от вътрешни играчи, предимно от вътрешнополитически съображения. Защото ЛДК не искаше коалицията да оцелее.

А иначе не за първи път наши политици, че и част от обществото, не са напълно съгласни с линията на Съединените щати. Беше още по-драматично, когато предишното правителство - на Рамуш Харадинай, и президентът Тачи се опитаха да организират парламентарен вот за разпускане на Специализирания съд за военни престъпления.

Това очевидно беше срещу американската позиция и се стигна дори до писмо от държавния секретар Помпейо с предупреждение за евентуални последствия. Но може би това е знак, че започваме да търсим начин да действаме като независима държава въпреки че сме безкрайно задължени на Съединените щати за ролята им за освобождаването и независимостта на Косово.

Вярвате ли на думите на Курти за предполагаемата сделка за размяна на територии със Сърбия? Той сам признава, че не е виждал въпросната карта с преначертаните граници?

Не стои въпросът дали да вярваме на господин Курти. Защото има достатъчно доказателства, че такова нещо е било обсъждано. Ние пишем за това още от 2018 година. Множество източници вече го потвърждават. А дали вече има окончателен вариант, който трябва само да се подпише, е друг въпрос. Но според мен е достатъчно, че знаем, че е имало обсъждане на промяна на граници и размяна на територии. По един или друг начин и двамата президенти - Тачи и Вучич, дадоха да се разбере, че това може да е част от бъдещо споразумение.

Господин Тачи говореше публично за корекция на границите. Дори каза, че можем лесно да се откажем от северната част на Косово. Освен това обясняваше, че част от Прешевската долина трябва да бъде присъединена към Косово. Това е нещо, което господин Вучич така и не отрече. И освен това говори непрекъснато, че не може само едната страна да отстъпва. Затова - може би коментарът на господин Курти беше малко по-емоционален, но всъщност онова, което каза, е известно вече от 2-3 години.

Тунел за дезинфекция в Косовска Митровица.        Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможно ли е сега да бъде прокарана такава сделка, след като в Прищина вече всички са срещу „Самоопределение“?

Такъв риск ще има винаги, ако международната общност продължава да позволява това да бъде дискутирано. Такава сделка според мен няма да бъде приложима. Защото ще предизвика нови конфликти, още по-дълбока дестабилизация и напрежение в Северно Косово. Също и в други части на региона - в Босна и в Северна Македония.

Така че - може и да подпишат такава сделка. Дори теоретично е възможно нашият парламент да я ратифицира предвид партиите, които сега са в него. Но това няма да е решение на проблема. И в края на краищата това ще навреди на всички замесени, включително на Европейския съюз и на Съединените щати.

Защо лидерът на „Самоопределение“ така и не пое новия мандат за съставяне на правителство и просто да извърви процедурата по мнозинство срещу него и нови избори?

Очевидно беше от началото, че господин Курти иска да има нови избори. Според него това е единственият изход от ситуацията. Но от друга страна той така и не отговори - положително или отрицателно, на поканата на президента „Самоопределение“ да номинира министър-председател. Конституцията му позволява да се държи така - защото не предвижда срок, в който Курти да реагира. Затова се стигна до поканата на Тачи към ЛДК, която не е победителят на изборите, да състави правителство. А това, както смятат много експерти тук, е нарушение на основния закон.

Решението на Конституционния съд се очаква до две седмици, но е ясно, че политическата криза доведе до конституционен проблем. И съм сигурен, че оттук насетне тя може само да се задълбочава. Защото двата борещи се един срещу друг лагера трудно ще решат спора си без ново всенародно гласуване.

Очаквате ли ЛДК да изпадне в криза, въпреки че може да води ново правителство? Водещата листата им на изборите - Вьоса Османи, не подкрепи вота на недоверие срещу Курти.

Тя продължава да е против това. Освен това е и против новата коалиция около ЛДК. Защото предизборното им обещание беше да не се коалират с партии от предишното управляващо мнозинство. А ЛДК сега прави тъкмо това. Има сигнали, че в ЛДК има брожения, но малко членове изразяват недоволство публично. Тоест официално са единни.

Но електоратът им, мисля, е много недоволен - заради неспазването на предизборните им обещания. Освен това се отказаха от най-големия си изборен символ, така да се каже - от кандидата си за премиер Вьоса Османи. Държат я настрана от вземането на решенията, въпреки че тя е заместник-председател на партията. А и без това рейтингът на ЛДК пада стремглаво, защото много хора смятат, че тя е най-отговорна за настоящия хаос.

Когато отмине опасността от коронавируса, да очакваме ли масови протести в Косово?

Да. Ако „Самоопределение“ призове, те ще са масови. Защото Албин Курти натрупа много популярност през последните месеци - смятан е за жертва на заговор. А също защото това правителство, въпреки че му се пречеше всячески, се представя доста добре срещу коронавируса.

Затова дори избиратели на ЛДК са разочаровани от тази партия. Те си задават въпроса защо трябваше да се бърза, защо не изчакаха да свърши кризата с този вирус и тогава да продължат с политическите си игри. Изглежда, че Косово е единствената страна в света, където приоритетът на политическия елит не е борбата срещу вируса, а борбата за власт.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Центърът на Прищина

Политическа криза застигна Косово насред пандемията

В разгара на пандемията от коронавируса Западните Балкани - инцидентно, или в един случай като че ли нарочно - се оказват в специфична за недалечното им минало политическа ситуация. Сърбия беше сполетяна от масовата зараза в момент на..

публикувано на 28.03.20 в 10:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панорама от връх Голеш

Съвместен поход в Трънско събира български и сръбски туристи

Български и сръбски туристи организират тази сутрин съвместен поход в Трънско.Това е първата съвместна проява на Трънското туристическо дружество и туристическо дружество „Преслап“ oт рад Ниш за тази година заради пандемията от Covid-19. Очаква..

публикувано на 04.07.20 в 03:07

Велико Търново е домакин на театралния фестивал "Лято, кукли и приятели"

Във Велико Търново днес се открива двумесечният международен театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“. Свои постановки ще представят 9 трупи куклени актьори. Фестивалът на куклените театри се провежда на откритата сцена до паметника „Асеневиц“ в..

публикувано на 04.07.20 в 03:03

В Пловдив раздават годишните награди на фондация "Енчо Керязов"

Годишните награди на Фондация „Енчо Керязов“ ще бъдат връчени на официална церемония в Пловдив.   Награждаването и традиционният спектакъл „Нощ на звездите“ трябваше да се състоят през март в зала „Арена Армеец“, но ограничителните мерки във връзка с..

публикувано на 04.07.20 в 02:59

Във Великобритания отварят пъбове, фризьорски салони, кина и театри

Днес в Англия отварят барове, ресторанти, кафета, хотели, фризьорски салони, кина и театри. Това се става в рамките на най-голямо облекчаване на карантина заради коронавируса, откакто беше наложена на 23 март. Падането на толкова много ограничения..

публикувано на 04.07.20 в 02:15

От днес част от улица "Съборна" е пешеходна зона

От днес част от улица „Съборна“ в центъра на София става пешеходна зона. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 юни. Ще бъде забранено движението на моторни превозни средства и паркирането в участъка от площад „Св...

публикувано на 04.07.20 в 01:25

182 са новите случаи на Covid-19 у нас за последните 24 часа

182 са новите случаи на Covid-19 у нас за последното денонощие при направени 2 538 пи-си-ар теста. С тях общият брой на заразените в страната достига 5 497 души, от които активни са 2 366. Това показват официалните данни, публикувани на Единния..

публикувано на 04.07.20 в 00:33
Ловеч съдебна палата център

Две предприятия в Ловешка област са обявени в несъстоятелност

Две предприятия в Ловешка област със задължения към работниците си са обявени в несъстоятелност В тримесечен срок ощетените работници могат да претендират за обезщетения от Фонда за гарантираните вземания. „Технокороза“ АД и „Силва маш“..

публикувано на 03.07.20 в 21:28