Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Алибегов: 10% от капацитета няма как да покрие 100% разход

Атанас Димитров: Трябваше да се изчака с отварянето на заведенията

Секторът е 100% засегнат от кризата, без помощ от държавата няма да се справи

| обновено на 04.05.20 в 17:48
Много от заведенията не затвориха напълно по време на извънредното положение и предлагаха опакована храна.
Снимка: БТА

Как ще заработят заведенията след Гергьовден при условието за отстояние между масите и по 4 души максимум на маса? Новите правила за частично отваряне на кафенета и ресторанти в откритите им части бяха въведени като част от разхлабването на ограничителните мерки, свързани с извънредното положение.

С отварянето на заведенията с местата на открито трябваше да се изчака още седмица, десетина дни. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Според него ресторантьорският бизнес е готов да работи, но „предизвикателствата са много големи“.

Димитров посочи, че този сектор няма да мине „без помощта на държавата“, защото е бил 100% засегнат и блокиран по време на кризата с Covid-19. При отваряне на около 30% процента от обема на обекта, при това само отвън, много трудно ще се справим, декларира той в предаването "Преди всички".

Един обект с капацитет от 100 места при сегашния режим на ограничения би работил с около 30 на сто от обема си, при продължаващи разходи като средства за заплати и осигуровки, наеми, текущи разходи. Градините са зависими и от атмосферата, а май е лабилен и дъждовен месец, допълни Димитров.

При свито потребление и очертаваща се неплатежоспособност на населението е нереалистична прогнозата да скочат цените в заведенията, това би било „равносилно на убийство“, коментира Атанас Димитров, като все пак не изключи покачващите се цени на някои хранителни стоки да се отразят, макар и минимално, на цени в кафенетата и ресторантите.

Дори да омаловажим всички тези проблеми, има несигурност у хората и много голяма отговорност да ги предпазим от този тип зараза, заяви още Атанас Димитров.

„Това е психоза. Хората са притеснени за здравето си, ограничават пътуванията си, ограничават почивките си“, отбеляза той и припомни, че много от хората сега са без работа или в неплатен отпуск и разполагат с ограничени ресурси. Димитров вижда една от ползите от частичното отваряне на заведенията в това, че то би повлияло най-вече на психологическата нагласа на хората за завръщане към нормалния ритъм на живот.

Картовата система за разплащания е по-развита в други страни. В настоящия момент много заведения у нас не разполагат с постерминали за плащане с карта, затова от персонала и клиентите ще се изисква по-честа дезинфекция на ръцете, за да се минимизират рисковете от честото докосване на банкноти и монети, каза още Атанас Димитров. Той апелира за намаляване на ДДС в туризма.

Снимка: Ани Петрова

В предаването "Нещо повече" Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията, се съгласи, че е избързано с отварянето на заведенията:

"Тази мярка е уж спасителна и глътка въздух за заведенията, но въобще не е така, тъй като заведенията на този етап бяха застопорили разходите си - имаше договорки с наемодатели за неплащане на наем или плащане на половин наем. Сега с тази спорна мярка реално ще започнем да плащаме 100% от разходите за бизнеса ни, а ще работим с 10% от общия капацитет, с който разполага търговския обект. 10% от капацитета няма как да покрие 100% разход".

Алибегов определи задължителното отстояние между масите от 2,5 метра за безпрецедентно в Европа.

Цялото интервю с Атанас Димитров в предаването "Преди всички" чуйте от звуковия файл.

Интервюто на Георги Марков и Наталия Ганчовска с Ричард Алибегов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БДЖ между миналото и бъдещето

Така рекламираният влак София – Бургас пътува 5.55 минути. Според разписанието на БДЖ от 1973-74 г. същият влак по същия маршрут се е движел за 4.40 часа – с онази техника, в онези години, а това е съществена разлика. Това коментира пред БНР експертът по управление и цифровизация на железопътния транспорт Людмил Иванов. Т. нар...

публикувано на 30.07.24 в 11:11
Боян Благоев

Боян Благоев - варненецът общински змиеловец, който се страхувал от змиите

Боян Благоев е единственият в страната общински змиеловец , заема тази длъжност от 4 години, има и лиценз за дейността от МОСВ. Той е родом от Лом, но от 30 години живее във Варна.  " На сезон хващам между 5 и 8 пепелянки, като сега улових такива в Аксаково, Виница, на сметището във Въглен, каза за "Рано в неделя" Благоев по повод увеличения..

публикувано на 29.07.24 в 13:32

Граждански протест в подкрепа на саудитски дисидент от центъра в Бусманци

Граждани се събраха пред пред Административния съд София – град с настояване да бъде освободен саудитският дисидент Абдулрахман ал-Халиди. Причина за протеста е отказ на Държавната агенция за бежанците да го освободи от безпрецедентното му задържане в центъра за мигранти в Бусманци в продължение на почти 3 години, макар Върховният..

публикувано на 25.07.24 в 11:01

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37