Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Радостина Александрова, БАН: Изходът от пандемията е в ръцете на науката

За по-малко от два месеца науката излезе с повече от 100 варианта на ваксина, уточни тя

Лабораторията Bioscientia Healthcare в Ингелхайм, Германия- април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За по-малко от два месеца науката излезе с повече от 100 варианта на ваксина и поне 5 от тях вече се намират в първа фаза на клинични изпитвания. Това е един много продължителен процес, който изисква сериозни проучвания". Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, д-р по вирусология към БАН, и добави: "Няма готова рецепта за излизане от кризата с пандемията от коронавируса, но нещата са в ръцете на науката". По думите ѝ какво ще се случи зависи от четири неща:

"На първо място е вирусът - какво се случва с него, какви изменения има и какво е значението от това за диагностиката, за тежестта на заболяването, за ваксините - и тук отговорът може да го даде науката. Вторият момент е отговорът на нашата имунна система - какво се случва, когато се срещнем с вируса; адекватно ли реагираме, колко траен е имунният отговор, който се изгражда; колко хора са се срещали с него - тук отново се намесва науката. Трето - мерките - какви да бъдат те, как да се затягат и как да се отпускат; какво е нашето поведение".

В предаването "Нещо повече" проф. Александрова коментира, че най-важно е да се реагира адекватно на коронавируса със създаване на лекарства и ваксина.

Тя посочи нещата, с които трябва да се преборят учените, работещи по ваксина - тя трябва да бъде безопасна, да е концентрирана към "онези участъци от вируса", които са по-консервативни, защото той много се изменя и да се има предвид, че най-уязвимите хора към Covid-19 са по-възрастните хора и хората със странични заболявания.

"Имунният отговор все още не е добре проучен, но целта на ваксината е да бъде в състояние да обучи имунната ни система как да реагира при срещата ни с вируса, така че ние да бъдем защитени".

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Радостина Александрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съветът за сигурност се събра спешно след убийството на Исмаил Хания

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след убийството на лидера на „Хамас“ Исмаил Хания. В същото време медийна информация твърди, че Иран готви удар по Израел в отговор на смъртта му.  Заседанието на Съвета за сигурност беше свикано по искане на Техеран  с подкрепата на Русия, Китай и Алжир. Иранският представител..

публикувано на 01.08.24 в 02:03
Изгорял велосипед след пожара на хълма Монте Марио в Рим

Пожар избухна на хълм в Рим

Голям пожар избухна в Рим на хълма Монте Марио, но жертви и пострадали няма. По думите на кмета на италианската столица Роберто Гуалтиери, пожарът на хълма е възникнал при приготвянето на храна в нелегален  лагер, най-вероятно на клошари. Той обясни, че пламъците са се засилили заради високите температури и вятъра и са обхванали растителността по..

публикувано на 01.08.24 в 01:55

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени пред Съдебната палата в София

Протест под надслов "Нито една повече" срещу насилието над жени събра десетки пред Съдебната палата в София. Днес се навършва една година от серията протести в подкрепа на Дебора от Стара Загора. Вчера пловдивските магистрати решиха да наложат на обвинения за упражнено насилие спрямо нея Георги Георгиев по-лека мярка и да го оставят под домашен..

публикувано на 31.07.24 в 20:15

МВнР: Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина

Българските граждани да се въздържат от пътувания до Израел и Палестина, препоръчват от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си във връзка с динамично развиващата се обстановка за сигурност в Близкия изток в последните дни, съобщава БТА. От министерството призоваха сънародниците ни, които в момента се намират на територията на..

публикувано на 31.07.24 в 20:08
Снимката е илюстративна

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари

В турския окръг Измир отново се разразиха големи пожари, предаде БТА.  По неизвестни засега причини горски пожар се разрази в района на градчето Урла.  Тъй като пламъците са се разпространили до жилищен район, се е наложила евакуацията на хора от общо 120 жилища в два квартала.  Пожар се разрази днес и край курорта Чешме. Огнеборците се опитват да..

публикувано на 31.07.24 в 19:58
Представителите на ДПС, които дойдоха на срещата с ИТН.

Чакъров след срещата с ИТН: Ако има минимални шансове, би било добре да има правителство с ясен хоризонт

След среща в парламента "Има такъв народ" и представителите на ДПС, лоялни на почетния председател Ахмед Доган, които не са част от парламентарната група, оглавявана от Делян Пеевски, намериха множество допирни точки и са готови за нови срещи. Категорично е мнението, че е разумно да бъде съставено правителство с ясни приоритети.  ИТН и..

публикувано на 31.07.24 в 19:38
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Министър Запрянов подкрепя идеята на президента средствата за нови противопожарни самолети да са за ВВС

Министърът на отбраната Атанас Запрянов подкрепя идеята на президента Румен Радев средствата за нови самолети към МВР за гасене на пожари да бъдат пренасочени за Военновъздушните ни сили. Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за противопожарна техника на МВР "Използването на самолети за гасене - аз не съм авиационен..

публикувано на 31.07.24 в 19:38