Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мярката 60:40 ще продължи своето действие до 30 юни

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение

След 13 май се възстановява работата на правосъдната система

| обновено на 04.05.20 в 20:03
Снимка: Пресслужба на МС

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно заседание на правителството.

Той посочи, че на него е бил обсъден проектозакон, който да регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май.

Владислав Горанов

Законопроектът регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след отпадането му на 13 май.

Принципът, който следвахме е запазване на всички мерки с отражение върху икономическия живот – програмите на социалното министерство, някои ограничения в стопанския оборот и някои норми, даващи възможност за по-плавно преминаване през епидемиологичната обстановка, каза Горанов.

За голяма част от нормите се предлага действието им да продължи два месеца след изтичане на извънредното положение.

Одобреният законопроект от правителството, който ще бъде внесен в парламента, е законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето. Който принципно съдържа в себе си в чл. 61 и чл. 63 основната рамка възможностите министърът на здравеопазването и главният държавен здравен инспектор да установяват мерки, които да дават възможност за преодоляване на епидемиологичната обстановка.

С преходни и заключителни разпоредби на закона се изменя и т.н. закон за извънредното положение, с който се регламентира голяма част от нормите в него и в срок от два месеца след него.

Преминаваме към действия, свързани с постепенно възстановяване на социално-икономическия живот с основен фокус върху мерките, които трябва да продължат“, каза Горанов и изрази надежда за приемане на закона преди изтичане на извънредното положение.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи промените в Закона за здравето, които дават възможност с акт на министъра голяма част от мерките, които се провеждат сега и показват ефективност, да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение:

„Предвижда се министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях и на влезлите в страната от други държави. Дава се правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните мерки на територията на страната или отделни региони. Конкретните мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването“.

Кирил Ананиев

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи измененията в Административно-процесуалния кодекс, свързани с измененията в Закона за здравето:

„Разделя се ясно характеристиката на актовете, които издава министърът на здравеопазването – актовете с общо действие и нормативни и административни актове. Ще може да има обжалване, като Административният съд е длъжен в двумесечен срок да разгледа постъпилите жалби срещу отделните актове. Обжалването на тези актове следва да бъде двуинстанционно“.

По отношение на измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение Кирилов уточни:

„И в срока на действие на последващите мерки остава общата забрана за налагане на запори по отношение на вземане на кредитори“.

Предвидени са изменения и конкретизация на действащите норми в т. нар. „социален пакет за защита“. Някои от мерките не се ограничават до следващите два месеца, има по-дълги срокове.

Част от измененията в другите закони потвърждават и удължават сроковете във връзка с документите на чужденци, пребиваващи в България, по отношение на мерките, приети в Кодекса на труда и във връзка с неплатения отпуски, по отношение на Кодекса за социално осигуряване, по отношение Закона за държавния служител, по отношение на учениците.

През учебната 2019/2020 година в края на 4-ти и 10-и клас не се провежда национално външно оценяване. Степента на постигане на компетентностите за съответния етап на учениците може да се установи след началото на учебната 2020/2021 година. Приемането на ученици от обединените училища в 11 клас за новата учебна година се извършва въз основа на окончателните оценки от удостоверението за завършен първи гимназиален етап на средно образование“, поясни Данаил Кирилов.

Потвърждава се голяма част от мерките в областта на държавната собственост, на Закона за развитие на културата, на Закона за културното наследство, нови мерки по отношение на пречистването на водоизточниците, мерки за осигуряване на електроподаването на лечебните заведения, данъчни и акцизни мерки, предприети в основния закон за извънредното положение, включително и в закона за корпоративното облагане.

След 13-ти май се възстановява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем:

„Остават ограничения в областта на дейността на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори, както и да извършват принудителни мерки във връзка със събиране на задължения“.

Данаил Кирилов

Приетият днес проектозакон, който ще бъде предложен утре на вниманието на парламента, не обхваща експлицитно и изчерпателно всички случаи за уреждане на преодоляването на последиците от пандемията“, посочи министърът на транспорта Росен Желязков:

„Той е една рамка, която е стъпка по връщането на нормалността в икономическия, политическия и стопанския оборот в страната.

От гледна точка на ограничителните мерки - те се концентрират само и единствено в министъра на здравеопазването, по предложение на главния държавен санитарен инспектор. Затова те са изчерпателно изброени в Закона за здравето и затова подходът е изменителни текстове в Закона за здравето.

Останалите изменителни мерки в преходните разпоредби на проектозакона касаят всички онези права, които по Закона за извънредното положение, които преустановяват действието си към 13 май, следва да продължат своето действие до два месеца от прекратяване на извънредното положение“.

Това е предвидено, за да има плавен преход към възстановяването на стопанския оборот, посочи министър Желязков, като подчерта, че така „не изчерпват цялата палитра от икономически мерки, които ще бъдат приемани с нормалната законодателна процедура по нормативната промяна на закони и на подзаконова нормативна регулация“.

Тези мерки ще бъдат част от обичайната парламентарна процедура, обясни министърът, като допълни:

„В момента ние се опитваме да създадем необходимите предпоставки за работата и регулиране обществените отношения от гледна точка на противоепидемични мерки  - с актове на министъра на здравеопазването. От друга страна - с продължаването на срока от два месеца на действията на нормативни актове, които би трябвало да приключат благоприятното си действие към 13-ти май - да бъдат продължени с този период.

Мярката 60 на 40 ще продължи своето действие до 30 юни“.

Росен Желязков

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отстранен е проблем с картови плащания

Отстранен е проблемът с картовите плащания, за който по-рано днес сигнализираха слушатели на БНР. Около 20 часа редица потребители казаха, че не могат да правят никакви картови операции. Проблемът се оказа технически и бе отстранен от един от платежните оператори.

публикувано на 04.08.21 в 21:56

125% ръст на туристите през юли по Южното Черноморие на годишна база

125 процента ръст на туристите през юли в сравнение със същия период на миналата година отчитат по Южното Черноморие. Според Туристическата камара в Бургас, най-много са българските, румънските и украинските туристи. В същото време  чартърните полети са намалели със 62 на сто в сравнение с годината преди пандемията. Председателят на..

публикувано на 04.08.21 в 21:49

Част от Радомир минава на воден режим

Част от Радомир минава на воден режим, като водата ще бъде спирана само нощем. Ограниченията влизат в сила от тази вечер. Режимът се отнася за високата зона на Радомир, кварталите „Ное“, „Арката“, „Гърляница“ и улиците „Витоша“, „Хайдут Румяна“, „Ивайло“, „Гавраил Радомир“, „Пчелинска“ и „Никола Вапцаров“. Режим ще има и за селата Борнарево..

публикувано на 04.08.21 в 21:07
Отнесена е част от конструкция на покрива на СУ “Йордан Йовков“ в Тервел.

Ураганен вятър и проливен дъжд нанесоха щети в община Тервел

Ураганен вятър и проливен дъжд са нанесли щети в община Тервел. Най-засегнатите места са пътят между селата Нова Камена и Каблешково, където има много начупени клони, както и паднало дърво затруднява движението между Каблешково и Проф. Златарски.   В с. Каблешково е отнесено ламариненото покритие на покрива на кметството. В град Тервел..

публикувано на 04.08.21 в 20:49
Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред журналисти решение на Националния съвет на партията преди гласуването му.

БСП иска писмено споразумение с ИТН за подкрепа на правителството им

БСП продължава разговорите с ИТН за подкрепа на правителството, предложено от тях, но ще настоява за писмено споразумение, в което да бъдат отразени и предложенията на социалистите. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. До решението се стигна след 5-часово съвместно заседание на Националния съвет на левицата, парламентарната..

обновено на 04.08.21 в 20:36
Служебният премиер Стефан Янев

Среща при премиера набеляза мерки срещу пожарите, акцент е безопасността

Бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, и необходимостта от спешни действия за нейното овладяване обсъдиха на извънредна среща при премиера Стефан Янев министри и представители на армията. Срещата спешно свика премиерът, след като при пожар край санданското село Петрово загинаха двама горски служители . Янев изказа..

обновено на 04.08.21 в 20:18
Мая Манолова е председател на Комисията по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години.

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки започна работа парламентарната комисия по ревизия

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки, отправен от разследващия сайт „Биволъ“, започна работата си Комисията за ревизия на управлението през последните пет години. Според журналиста Димитър Стоянов, казусът е довел до ощетяване на хазната с около 30 милиона евро. Комисията за ревизия на управлението разглежда сигнали на граждани Според..

публикувано на 04.08.21 в 19:42