Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори ще търсят общи транспортни решения в кризата

Джамал Лютви: Почивките в Турция - септември и октомври

Повечето предплатили искат ваучери или пренасочват пътуванията си

Хората първо ще гледат да осигурят бъдещето си, а след това лукса, казва управителят на туроператорска фирма Джамал Лютви.
Снимка: БТА

През тази година се очаква туроператорите да не се конкурират, а да се кооперират за превоза на туристите, за да снижат транспортните си разходи в кризата. Това казва Джамал Лютви - управител на туроператорска фирма, която организира пътувания за български туристи в Турция.

Заради по-късното начало на туристическия сезон в Турция заради коронавируса, неговата фирма предвижда транспортиране на туристи за почивки едва през септември и октомври. Август традиционно е по-слаб за българите, защото тогава в Турция е по-горещо и по-скъпо, пояснява Лютви.

Отчита се ръст на индивидуалните резервации при туроператорите. Това са клиентите, които предпочитат да пътуват с коли и тази година за тях това ще е плюс, смята управителят.

Ранните записвания се пренасочват или за септември и октомври тази година или направо за следващата

При нас специално хората предпочитат или ваучери на стойността, която са платили, или да пренасочат своите пакети за следващи дати“, коментира Джамал Лютви. По думите му под 1% са исканията за връщане на предплатени суми за екскурзии и почивки.

Лютви прогнозира повишаване на цените в Турция заради увеличения брой на дейностите за превенция от Covid-19. Музеите също вдигат цените за посещения. Ето защо индивидуалният турист няма да отсъства от Турция, но организираният турист ще ползва по-добри условия, убеден е Джамал Лютви. 

„Само до Турция отиване и връщане, автобусен билет на един човек струва 100 лева, ние като туроператори отгоре даваме две нощувки. Возим за 120-130 лева – не може крайният потребител да стигне до тази цена.“

Според Лютви хората първо ще гледат да осигурят бъдещето си, а след това лукса.

„Когато кризата отмине, хората ще са уплашени, без финанси или ще са използвали всички свои отпуски – платени и неплатени. Туризмът може би ще се възстанови към края на годината и евентуално следващата година по това време.“

„Тази година, така или иначе, целият свят я е отписал. Така или иначе, тази криза я има“, допълва Джамал Лютви, според когото дори туризмът да се възстанови догодина, „няма да е вече това, което е било преди“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция открива предпазливо туристическия сезон в края на май

Един най-засегнатите сектори в света от пандемията с коронавируса е туризмът. Туризмът формира около 12% от брутния вътрешен продукт на Турция. През миналата година страната е била посетена от почти 52 млн. чужденци и това е донесло приходи от..

публикувано на 05.05.20 в 10:59
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата в българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в..

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в..

публикувано на 24.04.24 в 21:08
Асен Василев и Кирил Петков

Асен Василев: Внесохме искане за оставката на председателя на Народното събрание

Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание, съобщи пред журналисти в Пазарджик съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев.  Той уточни, че искането, освен от депутати от ПП-ДБ, е подписано и от народни..

публикувано на 24.04.24 в 20:10
Румен Радев

Радев: Партиите, които уж воюват с Путин, внасят масово руски газ през посредници

През миналата година България е внесла 1,7 милиарда кубика руски газ и затова капацитетът по 13-годишния договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" за доставка на втечнен природен газ, остава неизползван. Това заяви президентът Румен Радев:..

публикувано на 24.04.24 в 19:49